Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En riktig folkfest – som vi har längtat”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Första damallsvenska matchen efter de nya restriktionerna ledde till en publikfest mellan Linköping och Hammarby.

Men också en målfest för de 500 åskådarna – som efter flera läckra mål slutade 3–3.

Innan pandemin slog till hade Linköpings FC ett publiksnitt på 1 158 åskådare på sina hemmamatcher (2019).

I fjol tilläts som flest 50 stycken och innan den 1 juni i år endast åtta stycken.

Men under fredagskvällen var Linköping och Kristianstad först ut i damallsvenskan att få ta emot 500 personer på läktarna efter de nya hälsodirektiven i Sverige.

LFC hade inga problem att sälja slut på sina biljetter i mötet mot Hammarby. Gästerna hade även med sig ett par busslaster av supportrar dom bidrog till en härlig stämning.

– En riktig folkfest, som vi har längtat efter det här. Alla åskådare betyder enormt mycket både sportsligt och ekonomiskt. Utan publik har vi gått minus mellan 20 000 och 25 000 kronor per match på egna arenan – med kostnader för bland annat hyra av arena och domare, säger klubbdirektören Frida Andersson.

Öste in mål

Det har handlat om mellan 100 000 kronor upp emot 400 000 kronor (i toppmötet mot Rosengård) i förlorade intäkter per match.

– Jag tror att alla klubbar i damallsvenskan riskerat att gå i konkurs med en liknande säsong som i fjol igen. Nu kan ju 3 000 åskådare tillåtas från 1 juli, vilket skulle vara ett perfekt läge för oss – då vi möter Häcken hemma den 7 juli. Men för att så många ska få plats på läktarna gäller det att varje sällskap även får sitta tätare än var fjärde stol på var tredje rad som nu, säger Frida Andersson.

Publiken på plats hade all anledning att njuta av de bägge lagens offensiv i den första halvleken. Då bjöds nämligen på rena målexplosionen.

Fjärde raka oavgjorda för LFC

Redan efter fyra minuter lyfte den förra LFC-spelaren Emilia Larsson in Hammarbys ledningsmål efter en helt missbedömd utrusning av östgötskornas målvakt Cajsa Andersson.

Den danska jättetalangen Sofie Bredgaard svarade inte bara för sitt livs första allsvenska fullträff fram till 1–1. 19-åringen kvitterade ytterligare en gång genom att nicka bollen över Anna Tamminen i gästernas mål.

Detta efter att Emma Jansson bara några minuter tidigare gett Hammarby ledningen på nytt på straff.

Nykomlingen från Stockholm hade inför matchen producerat 15 mål på sju matcher och fortsätter att ösa in bollar framåt – medan LFC efter två raka 0–0-matcher fick i gång sitt nätande.

Linköping tog för första gången ledningen i matchen, då landslagsstjärnan Nilla Fischer nickade in 3–2 efter paus. Men någon trepoängare blev det inte denna gång heller – inhopparen Matilda Vinberg ordnade oavgjort efter ett strålande förarbete av Madelen Janogy.