Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det jag var rädd för när jag hade corona”

Tv: Umeå är tillbaka i finrummet
Fanny Hjelm Rönnlund är en veteran i UIK.Foto: JOHAN LÖF / Bildbyråna
Umeå spelade 0-0 mot Rosengård.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Umeå IK chokade Rosengård förra helgen.

Nu ska nykomlingarna försöka knäcka nästa storklubb.

– Vi har alla förutsättningar för att ta poäng mot Göteborg också, säger lagkapten Fanny Hjelm Rönnlund och berättar om när coronan höll henne borta från planen.

Bara timmar innan Umeå skulle ta emot Eskilstuna i början av augusti meddelade klubben att de drabbats av ett coronafall.

Matchen kunde spelas, men på planen saknade UIK sin kapten Fanny Hjelm Rönnlund.

– Det jag var rädd för när jag hade sjukdomen var att jag inte visste hur det skulle påverka mig i långa loppet. Nu drabbades jag inte så hårt, men jag vet att det finns de som har besvär i flera månader efteråt. Jag har klarat mig bra, jag är tacksam för det.   

– Jag hade en jobbig förkylning som var långdragen och huvudvärk ganska länge. Det var mer att det tog lång tid, inte att jag var jättesjuk, säger 29-åringen.

Till skillnad från flera andra lag smittades ingen annan spelare.

– Vi klarade oss, det var bara jag. Det var jätteskönt. Jag hann isolera mig i tid. Nu när man ser exempelvis herrlaget, Umeå FC, där har de flera fal blir man jätteglad över att det blev så där.

Skrällde mot Rosengård

Nu är hon tillbaka och hjälpte förra helgen sitt lag spela 0-0 mot serieledarna Rosengård.

– Vi visste att det skulle krävas en maximal insats från oss för att vi skulle lyckas ta poäng mot dem, särskilt defensivt. Vi gick in med inställningen om att vi måste jobba hårt för varandra, vara på tå hela tiden och inte släppa till några ytor till dem. Men samtidigt våga spela vårt spel, för det är inte så lätt att jaga boll i 90 minuter utan det är viktigt att få vila med boll också. Jag tyckte vi följde matchplanen bra, jobbade hårt för varandra men vågade samtidigt spela vårt spel.

Hur känns det för dig personligen?

– Jag har haft en liten jobbig säsong med sjukdomen. Så det var skönt att man fick den här matchen, så bra det kändes för laget kändes det för mig själv också. Det var en rolig match att spela.

– Jag har fått jobba ikapp lite nu i september men jag tycker det gått bättre än jag förväntat mig. Jag känner mig tillbaka i full form igen.

Nytt tufft motstånd

Nu, helgen efter skrällen mot Rosengård, väntar möte med seriens andra gigant – Göteborg FC.

När lagen möttes förra månaden vann Göteborg med 2-0.

– Om Rosengård var det tuffaste motståndet är Göteborg det nästtuffaste. Men det känns ganska skönt att få de så här direkt efter varandra, speciellt med tanke på vår insats mot Rosengård. Vi vet att vi har det i oss, men det kommer krävas minst lika bra insats som då. Det kommer bli jobbigt så klart. Men vi har alla förutsättningar för att ta poäng mot Göteborg också. Det är den inställningen vi går in i, säger UIK-kaptenen.

Hur hjälper en sån insats som mot Rosengård självförtroendet?

– Mycket, det är skönt att känna att man kan ta poäng mot topplagen som många förlorar mot. Vi som nykomlingar, när vi kan vinna mot de även om de har landslagsspelare på alla positioner.

Klubbarna med flest SM-guld