”Det blir ett dilemma vad man vågar göra”

Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat
Foto: FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Foto: BILDBYRÅN

Jessica Wik, 29, spelade från start i landskampen mot Polen i april.

Mindre än två veckor senare avslöjade försvararen att hon väntar sitt första barn.

I en intervju med SportExpressen berättar Wik om träningen under graviditeten och bristen på kunskap. 

– Det blir ett dilemma vad man vågar göra, säger hon.

När landslaget samlades i april var det bara Jessica Wik själv, hennes man och landslagsläkaren som visste om att hon var gravid.

– Vi hade inte berättat för några kompisar eller familj. Vi kände att vi skulle vänta tills vi vet att det är helt säker, de säger ju att de första veckorna är lite mer kritiska. Så då körde jag på som om jag inte är gravid tills vi visste hur det blev, berättar Wik.

– När jag kom hem från den samlingen så gjorde vi vårt första ultraljud.

Hon spelade den damallsvenska premiären för Rosengård och fanns med på bänken i den andra omgången mot Hammarby.

Men dagen efter mötet med Bajen meddelade Jessica Wik att säsongen var över.

Hon ska bli mamma för första gången.

– Det är en liten pojke. Det är spännande, det är ett helt annat liv kan jag tänka mig. Att man har någon annan att tänka på i förstahand.

Tränar fortfarande med klubblaget

En tredjedel av graviditeten har hunnit passera och även om det inte blir något närkampsspel tränar Wik på med Rosengård.

– Jag spelade till vecka 15 ungefär, sen la vi en lite mer individuell plan för mig. Då har jag tränat fotboll tre till fyra gånger i veckan, fast anpassat. Men jag har ändå kunnat vara med på en hel del med laget och det är jag fortfarande. Det är så kul att kunna vara med laget och träna fotboll med dem några dagar i veckan i alla fall. Sen kör jag mycket själv också.

29-åringen är med på passningsövningar och tränar mycket avslut.

– Jag är ju lite tyngre, det känns ju av. Att det guppar mer om magen. Annars är jag förvånad över hur bra det känns. Jag vet ju om att pulsen stiger snabbare, jag försöker hålla mig så jag inte går över 90 procent av pulsen och det inte blir för intensivt. Det är något jag har hört och läst om att man ska vara lite försiktig med. 

Vad har du fått för hjälp och råd?

– Jag har pratat lite med landslagsläkaren och klubbläkaren, sen har jag barnmorskan och en annan barnmorska som ska vara lite mer expert. Men tyvärr finns det inte allt för mycket forskning på graviditet och elitidrottare, och speciellt inte närkampssporter. Det har varit väldigt mycket gå på egen känsla, det de säger är att så länge det känns bra för kroppen ska det inte vara några problem. 

”Blir ett dilemma vad man vågar göra”

För Jessica Wik har det hittills känts bra i kroppen, men hon saknar forskning att luta sig mot.

– Det är lite synd för det blir ett dilemma vad man vågar göra. Nu när det har funnits en del damfotbollsspelare som fött barn och kommit tillbaka igen hoppas jag att det ska finnas mer grund som också vill skaffa familj under karriären. En trygghet och något man kan luta sig tillbaka på och vet att andra har gjort. Sen kommer det alltid vara individuellt och kroppen kommer reagera annorlunda.

– Men att det hade funnits någon grund att stå på hade jag tyckt var skönt. Jag hoppas det ska finnas mer av det i framtiden.

I dag finns det ingen graviditets- och föräldrapolicy i svensk fotboll. Elitfotboll Dam och Spelarföreningen är överens om en policy, men det går inte att använda, har SVT tidigare rapporterat om.

– Det känns som det borde vara en förutsättning, det är jättebra att det har kommit upp till ytan och det finns policys i de flesta länderna, säger Wik och berättar att många klubbar redan följer gravidpolicyn som inte klubbats igenom ännu.

Efter förlossningen är ytterbacken inte inställd på någon lång mammaledighet.

– Jag vill försöka komma tillbaka så fort som möjligt, det är tanken. Men sen vet man så klart aldrig hur förlossningen går, det är många faktorer som kan göra att det tar olika lång tid. Men tanken är att jag ska komma tillbaka så snart som möjligt. Min man är beredd på att vara mycket pappaledig så det är inga problem här hemma

Tog sig tillbaka efter skadehelvetet

Graviditeten stoppar Jessica Wik från att spela sitt andra OS.

– Jag har bara bra minnen från när jag var med i Braslien förra gången. Det kommer bli så kul och häftigt för dem.

Även i det senaste mästerkapet, VM i Frankrike 2019, saknades högerbacken. Då var det skador som tvingade henne att ge upp VM-drömmen.

– Det är alltid speciellt att följa ett mästerskap från hemmaplan. Men jag tycker ändå det känns bättre den här gången jämförelse med VM när jag hade varit skadad så mycket. Nu känns det mer som en positiv anledning till att jag inte kan vara med.