Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"De spelar fotboll till vilket pris som helst"

Afghanistans lagkapten lever gömd under dödshot.

Pakistans landslag tvingas träna i en diplomats trädgård.

Tyresöspelaren Johanna Frisk åkte till Sydasien för att inspirera kvinnliga fotbollsspelare, men kom själv hem med den största lärdomen.

– För mig var det bara så imponerande att se alla de här tjejerna som älskar fotbollen så pass mycket, de tycker allt det här är värt - till vilket pris som helst, säger Frisk till SportExpressen.se.

Förutom lagkapten i Tyresö är Johanna Frisk ambassadör för UN Women Sverige. I december 2010 spelades den första internationella damfotbollsturneringen i Sydasien och Frisk var var där som spelarrepresentant för FIFA (Internationella fotbollförbundet).

– Det var ett jättejobb för att få det här att fungera och att få göra den här turneringen. Det ser ju annorlunda ut gentemot hur vi har det här, det krävdes ett jättearbete för att få igenom det. Men det var riktigt häftigt att få åka i väg på den resan, säger Frisk till SportExpressen.se.

Nyttig upplevelse

Foto: Foto: Johanna Frisk. Hennes uppgift var att berätta om sina erfarenheter som proffs inom damfotbollen för spelarna i Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverna, Afghanistan, Iran, Sri Lanka och Pakistan.

Afghanistans lagkapten frågade Frisk om livet i Sverige och efter att svenskan berättat om både det positiva och negativa, som skadeperioder och ingen speltid, frågade hon vad som var tufft för Afghanistans kvinnliga landslag. Svaret var ofattbart. Tjejen berättade att hon måste leva gömd under dödshot eftersom hon som kvinna spelar fotboll.

– Det var en väldig upplevelse och någonting som fick en att tänka efter ganska många gånger. Det var nyttigt framför allt.

Många historier

När Frisk träffade Bhutans landslag stod spelarna upptryckta längs väggen och tittade ner i golvet. De berättade hur de under tre dagar hade gått upp för ett berg, spelat en fotbollsmatch där uppe och sedan gått ner för berget under tre dagar igen. De första 20 spelarna som kom ner blev uttagna i truppen.

– Jag pratade med en kvinna i Pakistan som fungerade som lagledare. Hon var diplomat och hade i princip sitt lag boende hemma hos sig. De fick träna i hennes trädgård för att det var där de kunde få träna. Det var ganska många sådana här historier som berättades, säger Frisk.

Foto: Foto: Johanna Frisk. Tjejerna Frisk träffade var glada över att få höra om fotbollslivet för kvinnor i Sverige, men Tyresöspelaren menar att det var hon som kom hem med den största lärdomen.

– Det var verkligen helt andra förutsättningar än vad vi har här. För mig var det bara så imponerande att se alla de här tjejerna som älskar fotbollen så pass mycket, de tycker allt det här är värt - till vilket pris som helst, säger Frisk.

Kan bli en riktig final

I damallsvenskan i Sverige står Johanna Frisk och hennes Tyresö i höst inför en riktig guldstrid. Med två matcher kvar är laget fem poäng bakom ledande Malmö. På lördag möter Tyresö Jitex, blir det seger där samtidigt som Malmö förlorar sin match på söndag mot Umeå eller spelar oavgjort, gör Tyresö och Malmö upp om guldet i allra sista omgången. Lagen möts i Malmö den 3 november.

– Det vore hur roligt som helst att spela en sådan match när det är avgörande, det är en riktig final, säger Frisk.

Men hon vågar inte ta ut något i förskott.

– Det handlar om att vi måste göra vårt jobb, sedan får vi se hur de andra matcherna blir. Det krävs att Malmö tappar poäng, men vi får fokusera på vårt jobb och så får vi se vad det blir i slutändan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!