Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De är säsongens största förlorare”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

På söndag avgörs vilket lag som gör Uppsala sällskap i elitettan.

Tidigare topplaget Piteå har ännu inte säkrat kontraktet – och återigen spelar Djurgården med kniven mot strupen. 

– Tabellen ljuger inte, det är tre år nu i samma situation och det mår ingen i föreningen bra av, säger tidigare Djurgårdsspelaren Irma Helin.

Förra året spelade Djurgården den sista omgången med andan i halsen. I år har Stockholmslaget, för tredje året i rad, gjort en svag säsong. Med en omgång kvar har Dif inte lyckats säkrat kontraktet.

Till skillnad från i fjol finns inte Irma Helin med på planen när säsongen ska avgöras.

– Det är självklart att det är jobbigt för Djurgården att det är tre år i rad som man är där nere och andas. Jag är övertygad om att man hade högre ambitioner i år. Men damallsvenskan är en tuff liga, en tajt liga. Det krävs en hel del för att inte hamna där, säger den tidigare mittfältaren.

Efter flera skador la Helin fotbollsskorna på hyllan inför årets säsong och blev i stället fotbollsexpert på Dplay på heltid.

– Jag har följt damallsvenskan så mycket jag har hunnit, jag tycker det är en väldigt rolig, spännande och bra liga. Det har varit riktigt spännande i år, säger hon.

”Piteå är den största förloraren”

SM-guldmedaljörerna Göteborg beskriver hon som ”segermaskinen” och inför bottenstridens avgörande i helgen ser hon två av sina tidigare lag ligga illa till.

Utöver Djurgården har Irma Helin ett förflutet i Piteå, som den här säsongen är långt ifrån toppen där vi är vana att se dem.

– Det är märkligt det där med fotboll. Det är i stort sett samma trupp, samma tränare (Stellan Carlsson) som jag tycker är en briljant tränare. De matcher jag har sett har det inte riktigt klickat i Piteås fotboll. Jag är förvånad, jag trodde inte man skulle ligga där nere. Men huvudsaken för Piteås del är att rädda det här kontraktet. Om jag känner Stellan rätt kan han se ganska tydligt var det har gått fel den här säsongen.

Mycket tror hon har att göra med de tomma läktarna och de många, och långa, resorna.

– Man ska komma ihåg att mycket för Piteå handlar om att komma till LF Arena som fylls av publik, det kokar ju i LF. Den är så intim och tajt den arenan.

– Piteå är den största förloraren i damallsvenskan i och med hur säsongen har varit.

Det saknas i Djurgården

Inför den sista omgången, där Djurgården möter tabelljumbon Uppsala, tror Helin på fördel Dif.

– Jag tror inte att de åker ut, jag tror verkligen inte det. Jag tror de kommer klara det här med kniven mot strupen återigen. Sedan är det klart, tabellen ljuger inte, det är tre år nu i samma situation och det mår ingen i föreningen bra av. 

Vad behövs göras?

– Det är verkligen svårt. Det handlar någonstans om att hitta en grund i sitt sätt att spela, välja hur man vill spela fotboll och värva in spelare som passar in. Där kan jag känna att det inte riktigt har synkat i spelarval och hur man vill spela fotboll. I år har jag noll insyn och vet ärligt talet inte vad man har haft för spelidé, det enda jag kan se utifrån är att jag inte tycker det är tillräckligt tydligt. Och jag tycker andra lag i damallsvenskan är betydligt tydligare.

Konkurrensen hårdnar i Stockholm

Samtidigt som Blåränderna kämpar för att stanna kvar i damallsvenskan har både AIK och Hammarby säkrat avancemang från elitettan till serien.

– Det är jätteroligt att det förmodligen, om Djurgården klarar sig kvar, kommer det bli många derbyn. Det håller jag tummarna för, jag tycker det är jätteroligt och välförtjänt att både AIK och Hammarby har gått upp, säger Irma Helin.

Vad skulle tre Stockholmslag i allsvenskan ha för betydelse för damfotbollen?

– Just damfotbollen i Stockholm har gått tungt under många många år. Det är ju Hammarby som är publiklaget, de bidrar med publiken. Sen är det klart att det kommer bli en tuff marknad med tre Stockholmslag i högsta serien helt plötsligt. Så de kommer nog få fajtas hårt om spelarna, men varje klubb får visa vilka steg man vill ta. För det krävs väldigt mycket för att göra bra ifrån sig i damallsvenskan.

FÖRUTSÄTTNINGARNA I BOTTENSTRIDEN

Tabellen inför:

8. Eskilstuna, 23 poäng

9. Piteå, 22 poäng

10. Djurgården, 21 poäng

11. Umeå IK, 20 poäng

12. IK Uppsala, 10 poäng


Sista omgången:

Eskilstuna - Umeå IK, söndag 15.00

Djurgården - IK Uppsala, söndag 15.00

Örebro - Piteå, söndag 15.00