Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska talangen ska lyfta Djurgården i år

Foto: ©Anders Kjærbye

Maria Hovmark gjorde i helgen debut i Djurgårdströjan.

Den danska anfallaren ska ha vad sportchefen Jean Balawo har letat efter – karaktär.

– Hon kunde ta 30 meters löpningar bara för att stoppa ett anfall. Sånt där betyder någonting, säger han.

De två senaste åren har varit tunga för Djurgården. I fjol kämpade man om överlevnad i damallsvenskan hela vägen in i den sista omgången.

Under vintern har truppen byggts om. Hanna Folkesson och Petronella Ekroth har lämnat, och kulturbäraren Irma Helin har lagt skorna på hyllan. In har bland annat flera utländska spelare gjort.

En av dem är 20-åriga Maria Hovmark. Danskan kommer närmst från topplaget Bröndby och har noterats för 14 mål på 24 U-landskamper.

I årets första match kom debuten. Talangen spelade från start mot Linköping på lördagen.

– Det känns bra att äntligen vara i gång. Det var kul att se mina lagkamrater i spel och jag tycker vi gjorde ett ganska bra jobb i dag för att vara vår första match. Vi kommer komma dit vi ska, säger hon efter matchen.

Hovmark har redan märkt av stora skillnader mot damfotbollen i Danmark

– I Sverige är det så mycket större än i Danmark. Allt runtomkring är mycket större – det är mycket bättre här. Här uppmärksammas fotbollen mer och tempot på spelet är definitivt högre här.

”Extremt bra fotbollsspelare”

På planen ska hon tillföra snabbhet, teknik och mål. Men framför allt har hon något som laget saknade 2019, menar sportchefen Jean Balawo.

– Det är en kvick spelare – men framför allt en karaktärsspelare. Hon gav inte upp. Det var väldigt ofta hon kunde ta 30 meters löpningar bara för att stoppa ett anfall. Sånt där betyder någonting, säger han och fortsätter:

– Det finns kvalitet, det är en extremt bra fotbollsspelare. Får hon bara landa och får tid kan det här bli jävligt bra.

Det finns en detalj förutom hennes snabbhet som gör det svårt att missa Maria Hovmark på planen. Hennes långa blonda hår – som aldrig är uppsatt i en tofs.

– Alla frågar alltid om mitt hår. Jag har haft det utsläppt när jag spelar fotboll hela mitt liv – det är bara så jag är. Om jag har det uppsatt blir jag bara irriterad.