Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damallsvenskan utökas till 14 lag

Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Damallsvenskan utökas från 12 till 14 lag från och med säsongen 2022. 

Beslutet togs på ett möte under fredagen.

– Med det beslut som tagits om att utöka ligan får lagen i OBOS Damallsvenskan fler matcher med bra kvalitet, säger Stefan Alven, Sportchef för Elitfotboll Dam i ett pressmeddelande.

Redan 2018 fick tävlingskommittén i uppdrag att utreda möjligheten att utöka antalet lag i damallsvenskan. Utredningen visade att en klar majoritet förespråkade fler lag i serien. 

På ett representantskapsmöte under fredagen togs beslutet att utöka antalet lag i serien från nuvarande tolv lag till fjorton stycken från och med säsongen 2022. 

– Med det beslut som tagits om att utöka ligan får lagen i OBOS Damallsvenskan fler matcher med bra kvalitet, det kommer att gynna spelarutvecklingen på ett sätt som är väldigt positivt för svensk damfotboll, säger Stefan Alven, Sportchef för Elitfotboll Dam i ett pressmeddelande.

Tre lag flyttas upp 

För 2021 års serie innebär det att endast ett lag kommer att degraderas medan tre lag flyttas upp från elitettan. För klubbarna i division 1 innebär det att fyra av sex seriesegrare tar steget upp i elitettan. 

Förhoppningen är att göra ligan sportsligt starkare och mer attraktiv för såväl publik, partners och medier. 

Det innebär ökade inkomstmöjligheter för klubbarna, fler matcher och längre säsong, det blir dessutom fler ”streckstrider” i både OBOS Damallsvenskan och Elitettan, vilket borde göra de båda ligorna ännu mer attraktiva för såväl publik, media och samarbetspartners, säger Sören Gustafsson, vice Ordförande i Elitfotboll Dam i pressmeddelandet. 

Seger: ”Viktigt att det blir bra matcher”

Beskedet välkomnas av landslagets lagkapten, FC Rosengårds Caroline Seger. 

– Jag ser i grunden positivt på beslutet men det viktigaste när vi får 15 lag i damallsvenskan är att alla klubbar verkligen satsar, så att kvalitén håller på ett bra sätt, säger hon i ett pressmeddelande. 

Hon menar dock att det är nivån på matcherna som är det viktiga - inte mängden. 

– Det är viktigt att det inte bara innebär fler matcher utan också att kvalitet i alla matcher är bra,