Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Damallsvenskan: Kritik mot premiären – efter snökaoset i Umeå

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Zećira Mušović.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Förbundskapten Peter Gerhardsson kallade snökaospremiären mellan Umeå IK och BK Häcken för ”en parodi”.

Nu förklarar domarbas Stefan Johannesson varför matchen spelades klart.

– Vad jag har fått fram så var det inget lag som motsatte sig fortsatt spel efter att de sopat planen, säger han.

Det bjöds på snökaos i matchen mellan Umeå IK och BK Häcken. Snön gjorde det svårt att urskilja den vita bollen och den andra halvleken blev försenad efter ett intensivt arbete med att göra planen spelduglig.

Men snön fortsatte vräka ner och matchbollen byttes ut till en orange. I den 70:e minuten avbröts matchen och linjerna skottades innan lagen kunde spela klart mötet som slutade 1-1.

Häcken-spelarna var kritiska efter slutsignal. Liksom landslagets Amanda Ilestedt och Zećira Mušović.

Det här är något jag aldrig kommer att förstå. Varför skjuts inte matcher upp?! Knappt spelbart plus stor skaderisk..”, skriver Ilestedt på Instagram.

Mušović delade även hon en bild på den snötäckta planen på Instagram.

Från en match i Sveriges högstsaliga i dag... Ett stort jävla skämt”, skriver Chelseamålvakten.

Peter Gerhardsson: ”Blir lite parodi på det hela”

Även förbundskapten Peter Gerhardsson reagerade på scenerna.

– Det var det här med vit snö, vita kläder på BK Häcken, vit boll, det var inte det optimala när det gäller att titta på fotboll på tv, man såg nästan ingenting. Men jag blev ändå lite glad när den orange bollen kom in för då såg jag ändå bollen, även om jag inte såg spelarna. Eller Umeåspelarna såg jag men inte BK Häcken.

Han fortsätter:

– Det blir lite parodi på det hela, det känns inte som det är riktigt på riktigt. Sen är den stora saken säkerhetsfrågan, skaderisk och allting sånt där. Nu har jag inte hört någonting men det hade varit väldigt jobbigt för den enskilda individen men kanske också för det laget som hade kunnat drabbas av en skada när de spelar med de här förutsättningarna.

Svenska fotbollförbundets tävlingsregler tillåter inte att man spelar match om temperaturen är lägre än 15 minusgrader. Men om snöfall ska stoppa en match ligger beslutet hos domaren.

– Det slutgiltiga beslutet ligger på domaren, sen är det delegater och lag och alla inblandade, säger Stefan Johannesson, domarchef på Svenska fotbollförbundet.

Hur ser du på att matchen fullföljdes?

– Den är svår. Tycker man det är spelbart, då spelar man. Det är alltid en avvägning. Men tycker domare, delegater och lag att det går att spela då spelar man. Man spelar om man kan spela. Men sen måste det vara sportsligt, man måste tänka på skaderisk och allt sånt.

Stefan Johannesson förklarar beslutet

Johannesson har under måndagen varit i kontakt med matchens domare och matchdelegat.

– Vad jag har fått fram så var det inget lag som motsatte sig fortsatt spel efter att de sopat planen, säger han.

– Om de (domare och delegat) anser att planen är spelduglig och det är ingen som har något att säga om det där och då, så tar man det beslutet. Sen måste man väga in om man själv tycker det är speldugligt.

Och om problemet med bollen:

– Nu ska du inte ta mig på orden, men jag tror det var så att det påpekades på förmötet av delegaten om det fanns en röd boll i beredskap. Sen om den fanns från början vet jag faktiskt inte, säger Johannesson.

– Det låter konstigt om Umeå inte skulle ha en röd boll, det är ganska vanligt så här års.