Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Byggt en bild av att vi ska gå upp”

Pablo Piñones-Arce.Foto: Vendela Ögren
Pablo Piñones-Arce som spelare i Hammarby.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Pablo Piñones-Arce var tidigare assisterande tränare till Stefan Billborn i Hammarbys a-lag.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Hammarbys Emma Jansson.Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Klubbikonen Pablo Piñones-Arce gör sig redo för sin 13:e säsong i Hammarby.

I en intervju med SportExpressen berättar han om lärdomarna från Nanne Bergstrand och Stefan Billborn, att åka ur med Frej och ambitionen för damlaget.

– Precis som Hammarby har varit med och drivit herrfotbollen framåt vill man göra det med damfotbollen också, säger han.

Pablo Piñones-Arce har spelat i Hammarby, varit assisterande tränare i herrlaget och har nu tagit över som huvudtränare för damlaget.

–Jag förstod tidigt att det var något som klubben verkligen ville – och då var det inte så mycket mer att tänka på, säger han om jobberbjudandet som var svårt att tacka nej till.

Klubbikonen förbereder sig inför sin 13:e säsong i Hammarby. Sedan han la fotbollsskorna på hyllan 2016 har han varit assisterande till flera framgångsrika svenska tränare.

– Jag skulle inte byta ut den skolan jag har gått för något annat.

”Nanne är, om inte den bästa...”

De första åren som tränaren gjorde han bredvid Nanne Bergstrand och senare Stefan Billborn.

– Jag lärde mig väldigt mycket från Nanne. Jag har sagt det tidigare, jag tror Nanne är om inte den bästa, en utav de bästa matchcoacherna jag har haft som spelare och som jag har jobbat med. Jag har lärt mig väldigt mycket av både Nanne och Stefan.

Pablo Piñones-Arce hyllar Nanne Bergstrand.Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Bredvid Billborn har Pablo Piñones-Arce varit med och format Hammarbys framgångsrika offensiva spel. Nu vill han gå samma väg med damlaget.

– Jag har varit med i en process i klubben när det gäller herrlaget och jag tror det som jag står för är en anfallsglad fotboll. Så här låter det alltid, för frågar du någon tränare vill alla spela anfallsglad fotboll. Men jag tror verkligen det är den vägen man ska gå för att utveckla spelaren.

Förra året föll laget på målsnöret och missade avancemang till damallsvenskan i seriens sista match. Årets målbild är glasklar – Bajen ska ta steget tillbaka till högsta serien.

Vill driva damfotbollen framåt

– Den var väl ganska spikad redan innan jag skrev på kändes det som. Om man lyssnar på dels spelarna, klubben och alla runtom. Vi har byggt upp en bild av att vi ska gå upp och då får vi se till att jobba efter den bilden, säger Piñones-Arce.

Hur är Hammarbys förutsättningar att gå upp?

– Jag tycker de är extremt bra. Nu har man alltid fått höra att det är dåliga förutsättningar, jag tycker vi har väldigt bra förutsättningar. Hammarby som klubb vill vara med och driva det här framåt, precis som man har varit med och drivit herrfotbollen framåt vill man göra det med damfotbollen också.

Hammarby förlorade fjolårets två sista matcher och missade chansen att ta steget tillbaka till damallsvenskan.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

När vi träffas på Hammarby IP har klubben precis tagit beslutet att inte åka på träningsläger till Fuerteventura på grund av oron för coronaviruset.

Samtidigt är det en turbulent tid i elitettan. Ett tredje lag har precis tvingats dra sig ur serien och just nu kommer sex nykomlingar spela fotboll i elitettan i vår.

– Jag har aldrig varit med om att det blir så här, jag tror inte det är många som varit med om att det blir så här, säger Hammarbytränaren.

– Det är så klart lite tråkigt för alla inblandade och det gäller hela elitettan och alla klubbar, men framför allt de som tvingas lämna. För det ligger ett väldigt hårt arbete bakom en förening och ett lag som har tagit sig upp till en sån här nivå. 

Åkte ur med Frej: ”Jag tog det väldigt hårt”

Pablo Piñones-Arce har själv känt på det hårda arbetet en mindre förening kräver. I höstas tog han över ett krisande IK Frej som kämpade i botten av superettan.

– Jag kom från stora Hammarby till lilla Frej. Jag var väldigt mån om att involvera rätt många personer för jag tror när man kommer till en klubb där många jobbar ideellt vill man gärna känna sig sedd och hörd.

Pablo Piñones-Arce i Hammarbytröjan 2014.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Frej, Hammarbys samarbetsklubb, lyckades inte hålla sig kvar i superettan och åkte ur i kvalet.

– Jag hade byggt upp en annan bild än den som blev där till slut. Jag tog det väldigt hårt när vi åkte ur i kvalet där. Vi förlorade inte någon kvalmatch, säger han och tittar ner i kaffekoppen.

– Vi har kommit fram till att vi gjorde allting vi kunde i det läget. Men det var extremt tungt, extremt tungt.

Efter två sejourer som spelare och flera säsonger som assisterande tränare väntar nu första säsongen som huvudtränare i Hammarby för Pablo Piñones-Arce.

Du är väldigt lojal.

– Ja det är jag. Och jag är väldigt glad att klubben har haft det stora förtroendet de har haft för mig. Det är klart, det förtjänar man väl på något sätt också.