Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asllani: ”Kom igen, hur svårt är det?”

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
PSG.
Foto: Icon Sport
Manchester City.
Foto: JON SUPER FOR THE FA/REX / JON SUPER FOR THE FA/REX/IBL REX FEATURES

Damallsvenskan är profilstark - men brottas fortsatt med stora problem. 

Landslagsstjärnan Kosovare Asllani menar att det finns mycket att göra för att höja statusen på serien. 

– Damallsvenskan är attraktiv för andra spelare, det vet jag att den är, men det är en ekonomisk fråga, säger Asllani. 

Det finns många starka profiler i damallsvenskan, och Linköping. 

Inför säsongen har klubben gjort klart med två utlandsproffs i form av Stina Blackstenius och Nilla Fischer. 

Att det är VM till sommaren har gjort att flera allsvenska profiler sett det som en fördel att spela i högsta ligan i hemlandet. 

Det är ett positivt betyg för den svenska högstaligan enligt landslagsstjärnan Kosovare Asllani, som dock vill se ökade resurser för att ligan inte ska fortsätta tappa i internationell status. 

– Kvalitetsmässigt är det inte jättestor skillnad, men ekonomiskt har vi hamnat lite efter. Ska vi ha ett lag som Lyon som kan värva vilka spelare de vill, då är det viktigt för ligan att få hem många profiler. 

En ekonomisk fråga 

”Kosse” menare att allsvenskan blivit omsprungen. 

– Damallsvenskan har tappat i mark de senaste åren mot Tyskland, England och Frankrike. England har gått förbi där damallsvenskan har varit innan. 

I damallsvenskan ligger medellönen på cirka 10 000 och det är i just den ekonomiska aspekten som de svenska klubbarna är mindre lockande menar Asllani. 

– Alltså damallsvenskan är attraktiv för andra spelare, det vet jag att den är, men det är en ekonomisk fråga. Det är ekonomin. Annars hade vi haft de bästa spelarna i Sverige, om man ser till hur många som lockas av landet så är det många som skulle vilja testa, men det är en ekonomisk fråga och vi är inte där än.

Stina Blackstenius är tillbaka i svensk fotboll.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Hur svårt är det?” 

Men Asllani har en lösning på problemet: 

– Kollar vi på Tyskland, Frankrike och England så får de support från herrklubbarna. Det är därför de kan satsa så mycket, säger hon och fortsätter: 

– Jag skulle vilja se att man slår ihop klubbar, typ som Malmö FF och Rosengård. Kom igen. Bjud in damfotbollen i samma klubb och satsa på det sättet. Utnyttja varandras resurser. Som till exempel sponsorer, lägg upp det som att vill du sponsra Malmö FF så kommer du att behöva lägga en liten slant som går till vårat damlag, det är det som krävs för att vi ska samarbeta. Hur svårt är det? 

Asllani menar att klubbarna skulle kunna dra stor nytta av ett samarbete – och av att gemensamt försöka nå framgångar. 

– Jag har varit i Manchester City och sett allt med egna ögon, samma i PSG. Där använder man samma resurser till dam och herr. Det finns folk som är anställda för att ta hand om sociala medier och då skickar de samma person för att göra samma jobb på damsidan. Mer ansvar från herrklubbar skulle jag önska för att ta damallsvenskan längre fram. 

Infekterade debatten

Senaste tiden har mer eller mindre präglats av en infekterad debatt mellan herrarna och damerna, då framför allt i landslaget. 

Något som Asllani har svårt att begripa: 

– Jag förstår inte varför det har blivit ”vi mot dem”, det är den känslan man får och jag har aldrig riktigt förstått den. Kolla på klubbarna i världen, de hjälps åt. Se på vad de gör rätt och på varför går damfotbollen framåt i England, varför går den framåt i Frankrike men inte i Sverige? 

– Det är fakta att damklubbarna får draghjälp av herrarna. Men det är dit vi måste komma och sluta vara så monotona och se att det bara är en väg att gå. Det finns flera vägar att gå men vi måste hjälpas åt för att dra åt samma håll.

”Inte någon dörr som jag stänger”

Efter äventyr i storklubbar som PSG och Manchester City, vände Asllani hemåt till Linköping sommaren 2017. 

Om det blir ytterligare en sväng utomlands får tiden utvisa. 

– Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Jag har varit i USA, Frankrike och England. Jag har fått väldigt mycket erfarenhet därifrån och jag är fortfarande ung. 

Hon fortsätter:

– Men som jag sagt innan så ville jag komma tillbaka till Sverige medan jag spelar min bästa fotboll och inte när jag är för gammal. Det är vad jag har gjort nu. Jag försöker att inte tänka för långt, men jag har sagt tidigare att jag inte kan säga att det är någon dörr som jag helt stänger. Men jag försöker tänka i nuet och vara frisk och hel så att jag kan prestera bra fotboll.