Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arenafråga kan tvinga Jitex till nedläggning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Daniel Stiller

Jitex riskerar att stå utan hemmaarena som är godkänd för spel i damallsvenskan.

I värsta fall kan klubben gå i graven.

– Det är inte vi som lägger ner klubben i så fall, det är Mölndals stad, säger Ronny Törnqvist, kassör i Jitex.

Damallsvenska Jitex skulle få en ny arena på Åby idrottsplats i Mölndal, bygget har dragits i långbänk under flera år, men sedan en tid tillbaka finns ett kommunalt beslut att bygga en ny arena, där bland annat Jitex skulle spela sina hemmamatcher.

Efter problem med upphandlingen håller kommunen just nu på att undersöka nya, och billigare, sätt att bygga arenan.

– Jag har hittat mängder av arenabyggen runtom i Sverige som klarar sig på 25 miljoner kronor, och då måste jag ifrågasätta vårt projekt - varför ska det kosta så mycket pengar, säger Marcus Claesson (FP) i kommunstyrelsen i Mölndals stad.

Det stora problemet är fotbollsförbundets nya arena­regler som träder i kraft 2014, där det bland annat finns krav på markvärme, en högre klass på belysningen och sittplatser för minst 1 000 åskådare.

"Vill bygga billigare"

Krav som en arena för 25 miljoner kronor skulle få mycket svårt att uppfylla.

– De vill bygga en billigare arena som inte uppfyller förbundets krav. Vi har sagt att det kan man väl göra, men då har man samtidigt sagt att man inte vill ha kvar Jitex allsvenska damlag i kommunen, säger Jitex Ronny Törnqvist.

– Och har vi ingen arena att spela på så kan vi inte spela. Så enkelt är det.

I år spelar Jitex sina hemmamatcher på Valhalla IP i Göteborg, en lösning som är dyr och på sikt helt ohållbar för den ekonomiskt svaga klubben.

Det innebär så väl dyrare planhyra, som ett rejält bortfall vad gäller publikintäkter och kringförsäljningen i samband med matcher.

Det är inte bara Jitex som har stora ekonomiska problem. Expressen berättade för en vecka sedan att regerande mästarna LDB Malmö saknar 1,5 miljoner kronor och riskerar konkurs.

"Valt att inte kommentera"

Men det stannar inte där. Kif Örebro befinner sig i en djup ekonomisk kris och riskerar att försättas i konkurs om inte nytt kapital kommer in snarast.

De här punkterna vill Mölndals kommun spara in på vid arenabygget

Från och med 2014 gäller nya bestämmelser för arenor i såväl damallsvenskan, som herrallsvenskan och superettan. För Jitex del handlar det om ett sjusidigt dokument som deras nya arena måste uppfylla för att godkännas, men kommunen vill snåla in på framför allt tre punkter.

1) Markvärme

Alla planer måste från och med 2014 ha värmeslingor, oavsett om gräsytan är konstgräs eller vanligt gräs, och oavsett om planen är belägen i Norrland eller i Skåne.

2) Belysning

Alla arenor måste från och med 2014 vara försedda med belysning som uppfyller kraven "800 lux vertikalt mot fast kamera och 500 lux vertikalt mot rörlig kamera".

3) Åskådar-kapacitet

Alla arenor i damallsvenskan måste från och med 2014 ha minst 1 000 sittplatser, som är belägna under tak.