Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är öppen för en mästerskapsbojkott”

Efter en lång utlandssejour återvände Kosovare Asllani till Sverige och Linköping för ett år sedan. Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
Kosovare Asllani är en av nyckelspelarna i det svenska landslaget som nästa vecka möter i Ukraina i VM-kvalet. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kosovare Asllani. Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

LINKÖPING. PSG och Manchester City, Kosovare Asllani har spelat i två av Europas storklubbar. 

Men tillvaron var långt i från alltid glamour. 

– Jag kördes ut till ett slumområde i Paris där jag skulle bo, säger den svenska landslagsstjärnan som också berättar om kampen mot fotbollspamparna, folkskyggheten och varför hon får frågan om hon har pojkvän. 

Hon har insett att hon inte längre tillhör den yngre generationen i det svenska landslaget. 

Tvärtom. 

– I september är det tio år sedan jag debuterade i landslaget. Det är sjukt att det är så länge sedan, säger Kosovare Asllani och skrattar. 

När Sverige nästa vecka möter Ukraina i VM-kvalet är Kosovare Asllani, 29, en av nyckelspelarna i den blågula i truppen. Fem dagar senare väntar den sista och avgörande matchen i VM-kvalgruppen. 

Ödesmatchen mot Danmark. 

"Vem ska göra det?"

Vi ses på ett kafé i Linköping. Kosovare Asllani pratar gärna om det stundande kvalet. Om huruvida Sverige, som ligger på samma poäng som Danmark, kommer lyckas ta sig till VM i Frankrike nästa sommar – eller inte. 

Men som så ofta landar samtalet i något större och bredare än bara kommande matcher. 

– Jag hade gärna fått samma frågor som herrspelare får, om taktik, hur vi ska vinna matchen, motståndarna och allt det där...

– Samtidigt, om inte vi uppmärksammar orättvisorna, vem ska då göra det?

Det Kosovare Asllani pratar om är den kamp hon och flera landslagsspelare tar, ett försök att ge damfotbollen rättvisare villkor. 

Hon har tidigare pratat lugnt men nu blir Kosovare Asllani intensiv. 

– Det är svårt att sätta ord på hur illa jag tycker att Uefa och Fifa behandlar damfotbollen. I stället för att lyfta den och visa att de bryr sig lika mycket om damfotboll som herrfotboll nedprioriterar man damfotbollen gång på gång. 

Kosovare Asllani gestikulerar med händer och armar när hon pratar. 

– Uefa och Fifa bryr sig inte alls om jämställdhet, de försöker ge sken av att de gör saker för damfotboll. Men det händer ingenting.

Kosovare Asllani i den svenska landslagströjan. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Tillsammans med Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Caroline Seger har Kosovare Asllani blivit en av de röster som hörs och ryter i från allra mest i det svenska landslaget

– Jag gör det inte för min skull, jag gör det för damfotbollens skull. Det är många som struntar i det och som inte vågar ställa sig mot de olika förbunden för att de är rädda för att få kritik. 

– Och visst, det finns de som tycker att vi tjatar och klagar hela tiden. Men jag bryr mig inte om det. Vi gör det här för nästa generation. Damfotbollen blir överkörd hela tiden, varje månad, varje dag, varje mästerskap. Vi försöker få till en förändring genom våra röster. Nästa steg blir att gå från ord till handling och ta det till nästa nivå.

Vad är nästa nivå?

– Om vi inte får bättre förutsättningar vid nästa mästerskap måste flera landslag gå samman och försöka få till en förändring. Hur skulle det se ut för Uefa och Fifa om de allra bästa landslagen till exempel inte ställde upp i ett mästerskap? 

– Jag är öppen för en mästerskapsbojkott om det är det som krävs. 

I samband med förra årets Fotbollsgala hotade det svenska damlandslaget med att inte dyka upp på grund av missnöjet med avtalsförhandlingarna med förbundet. 

I sista stund kom parterna dock överens och bojkotten uteblev.

På frågan om Kosovare Asllani är nöjd med det nya avtalet svarar hon: 

– Det blev okej. Men egentligen tycker jag att vi ska ha samma ekonomiska ersättning som herrarna om vi vinner en landskamp. 

– Men först och främst handlar det om att fördela pengarna så rättvist som möjligt. 

Kosovare Asllani tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Jag vill ändå poängtera att jag tycker att det svenska förbundet visar respekt för oss. Det är de högre instanserna som måste ändra sin inställning. 

"Jobbigt som fan"

Det har gått drygt ett år sedan Kosovare Asllani lämnade Manchester City och flyttade hem till damallsvenskan och Linköpings FC

Dessförinnan spelade hon fyra säsonger i Paris Saint-Germain. Den allra första proffssejouren utomlands gjorde hon dock redan som 20-åring i Chicago Red Stars i den amerikanska ligan. 

– Jag har alltid älskat att anta utmaningar, och jag tycker att man ska våga testa sina gränser. Och jag känner att jag har gjort det, vilket jag är väldigt glad för...

– Men det har varit jobbigt som fan vissa stunder. 

– Att flytta utomlands som damspelare är långt ifrån den glamour och lyx som herrspelare har. När jag kom till Paris och PSG var det först massa uppståndelse, fotografering ihop med Zlatan och det hette att "det var kul med två svenskar i klubben". Men sedan blev jag skjutsad till ett lägenhetshotell i ett slumområde. 

– Jag fick ingen information om hur jag kunde få tag i mat eller hur jag tog mig till träningsanläggningen, ingenting. Jag kände mig oerhört ensam och undrade "shit, varför flyttade jag hit?". Jag bröt verkligen ihop då och tänkte "vad fan har jag gjort?". Det blev en plötslig och hård verklighetsinsikt. 

Den allra främsta anledningen till att Kosovare Asllani valde att flytta hem till Sverige för ett år sedan hade ingenting med fotboll att göra. 

– Det grundade sig i att jag har insett att vi inte har all tid i världen. Vi har faktiskt bara ett liv, och det här kanske låter löjligt, men jag har väldig dödsångest. Tanken på att man inte alltid kommer att finnas är oerhört skrämmande för mig. 

– Titta på mig nu bara. 

Kosovare Asllani ler men ögonen är tårfyllda och hon är märkbart rörd av samtalsämnet. 

– Jag vill spendera så mycket som möjligt av min tid med dem som står mig riktigt nära. 

– Den sista tiden som utlandsproffs kände jag att jag slösade bort min tid. Det kändes som att alla där hemma var lyckliga medan jag stod ensam i min lägenhet i Frankrike och lagade mat åt mig själv. Jag mådde inte bra då. 

Kosovare Asllani återvände till Linköping och damallsvenskan för ett år sedan. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

– Ibland måste man ställa sig frågan vad som är viktigast livet. Jag ångrar absolut inte mina utlandsår, men jag är lyckligare nu. Och jag har inte blivit en sämre fotbollsspelare för att jag spelar i Linköping jämfört med hur jag var i Manchester City eller PSG. Folk tror ofta att man är bättre om man spelar utomlands. Jag är bättre än någonsin nu. 

Börjar du se slutet på fotbollskarriären? 

– Nej, eller jag försöker att inte tänka så långt, men det är klart att jag inte kommer spela för alltid. Jag längtar efter att skaffa familj och barn. Men just nu är jag mitt uppe i karriären.

Om Sverige inte tar sig till VM, kan du ha gjort ditt sista mästerskap då? 

– Det hoppas jag inte. Men det som händer det händer, jag kanske råkar bli gravid. 

”Jag har pojkvän - men det är privat”

En av de första sakerna som kommer upp när man googlar ditt namn är "Kosovare Asllani pojkvän?". Varför tror du att folk är så nyfikna på det?

– Ska jag vara ärlig så tror jag att de handlar om fördomar, att man associerar damfotboll med homosexuella. Tyvärr är en del människor så inskränkta... 

– Jag har pojkvän. Men jag är ganska privat, jag ser ingen anledning att berätta offentligt om saker som hur jag bor eller vem jag är tillsammans med. 

– I mina sociala medier delar jag med mig av mitt fotbollsliv, inget privat. Alla gör som de vill men jag är uppvuxen med att man ska värna om sitt privatliv och sin familj, och jag trivs med att ha det så. 

Hur igenkänd är du här i Linköping?

– Ganska mycket, det är många som kommer fram. Alla är vänliga och så, men jag tycker ändå att det är jobbigt. Ska jag vara ärlig så har jag blivit folkskygg, och därför väljer jag att inte gå på stan så ofta. 

Går du ut och festar någon gång?

– Nej, aldrig under fotbollssäsongen. Det händer någon gång när jag har semester. Men jag är absolut inte någon som stänger ett dansgolv.

Kosovare Asllani fick Diamantbollen 2017. Foto: OLLE SPORRONG

Även om Kosovare Asllani inte ser slutet på fotbollskarriären finns det en plan för den dagen skorna ställs på hyllan.  

– Jag tror att de allra flesta elitidrottare är rädda för vad som händer den dagen man slutar. Och det finns många som får problem efter karriären, därför har det varit viktigt för mig att ha en plan, och det känner jag att jag har. Exakt vad den är tänker jag inte berätta än. 

Har du tjänat så mycket pengar på fotbollen att du inte behöver jobba direkt efter fotbollskarriären?

– Det beror hur man lever. Jag har gjort investeringar, och jag är väldigt mån om hur jag förvaltar mina pengar. Ibland känner jag mig som en liten tant som håller på och köper fonder och så där. Men det är inte så att jag har massa pengar, jag kommer att behöva jobba efter fotbollskarriären, definitivt. 

Asllani: "Det blir inte lätt"

På torsdag ställs Sverige mot Ukraina på Gamla Ullevi i Göteborg i den nästa sista omgången av VM-kvalet. I våras förlorade Sverige överraskande bortamötet mot Ukraina och tappade viktiga poäng i kvalet. 

– Det kommer inte att bli någon lätt match, och vi vet att vi måste göra det bättre än senast. Men vi vet att vi har alla kvaliteter för att slå dem, den här gången måste vi bara visa det på planen också. 

Kommer Sverige att ta sig till VM?

– Ja. 

Diamantbollen 2017

Namn: Kosovare Asllani. 

Ålder: 29. 

Bor: Linköping. 

Klubb: Linköpings FC.

Position: Mittfältare.

Klubbar i karriären: Linköping 2007–2009, Chicago Red Stars 2010, Linköping 2010–2011, Kristianstad 2012, Paris Saint-Germain 2012–2016, Manchester City 2016–2017. Linköping 2017–.

Meriter: SM-guld 2009, cupguld 2008 och 2009. Supercupsegrare 2009. Engelsk liga- och cupmästare 2016. OS-silver 2016.

Övriga meriter: Diamantbollen 2017.