Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är bästa polare – men väldigt olika personer”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

De har båda spelat i Djurgården sedan barnsben.

I dag är Tilde Lindwall, 18, och Julia Walentowicz, 19, två av allsvenskans största talanger.

Nu ska de hjälp Djurgården ta revansch efter fjolårets floppsäsong.

– Jag tror det kommer bli en urladdning på lördag, säger Walentowicz.

Djurgårdsbanden är starka. Tilde Lindwall och Julia Walentowicz har varit i klubben länge, och förra året var de med när blåränderna var på väg att åka ur damallsvenskan.

– Det blev inte som vi hade hoppats på och det är klart att alla var väldigt besvikna och det var väldigt tufft för oss, säger mittfältaren Tilde Lindwall.

Nu är blicken någon annanstans. I sommarhettan på Kristinebergs IP förbereder sig laget inför lördagens premiär mot nykomlingarna Uppsala.

– Vi såg på förra året som en riktig lärdom och har tagit med oss allt som man kan. Och då kanske det blir en extra stor urladdning för oss det här året, vi ska verkligen jobba hårt, säger Julia Walentowicz.

”Jag känner mig lite lost”

De två talangerna, som även är bästa vänner, tog studenten för bara några veckor sedan. Tilde Lindwall beskriver känslan av att springa ut från skolan en sista gång:

– Det känns jätteskönt, men jag känner mig lite lost. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, fotbollen får ta all tid. Nu kan man lägga all fokus på den, sedan får jag se om jag kommer plugga lite.

– Man vill alltid ha en plan b. För fotbollen kommer inte kunna ge en det man behöver, inte än i alla fall.

Backtalangen Julia Walentowicz känner igen känslan.

– Såklart är man lite lost men fotbollen är en bra kompass, att ha det som riktning och ha det att gå till varje dag. Hela livet kretsar kring fotbollen så det är otroligt skönt.

– Det var en liten tomhet, men jag tror det var bra att allsvenskan börjar så här tätt inpå. Man får direkt spänna bågen mot någonting nytt.

Tränaren: ”Tagit stora steg i år”

Djurgårdstränaren Pierre Fondin beskriver två skilda personligheter – och två fotbollsspelare som ständigt utvecklas.

– De är bästa polare, umgås väl varje dag. Men väldigt olika som människor. Tilde är lite mer tillbakadragen och Julia är helt åt andra hållet, säger han och fortsätter:

– Jag tycker båda har tagit stora steg i år också. Tilde började etablera sig redan förra året och i år tycker jag Julia har tagit stora kliv. Framför allt är det kul att få in de som är så mycket djurgårdare och det kanske blir ännu mer spel för dem i år.

Efter en sex månader lång försäsong är de båda minst sagt spelsugna.

– Jag tror inte det går att sätta ord på det faktiskt. Jag tror det kommer bli en urladdning på lördag och med vårt nya lag tror jag det kommer bli jättebra, säger Julia Walentowicz som hoppas på mycket känslor på lördag.

– Det är kul med nykomlingar. Vi kommer från en tuff säsong och behöver visa vad vi kan, Uppsala är nykomlingar och det är på Studenternas. Jag tycker om det där, när det blir mycket känslor. Vi har väntat så länge nu.