Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åringen hyllas: ”Så imponerad”

Ellen Wangerheim i kamp med Lotta Ökvist.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK

I slutet av 2019 skrev Ellen Wangerheim på för Hammarby. 

2021 startade 16-åringen i premiären mot de regerande svenska mästarna. 

Nu hyllas talangen. 

– Det är fantastiskt hur bra hon gör det, hon kommer växa hur mycket som helst, säger lagkaptenen Alice Carlsson. 

Inför den förra säsongen gjorde Hammarby klart med talangen Ellen Wangerheim. Den då 15 år gamla anfallaren lämnade Djurgårdens F15-lag för spel med storsatsande Hammarby inför en ny säsong i Elitettan. 

Totalt blev det två mål på 15 matcher, där tre var från start, i Elitettan. 

Nu fick talangen chansen från start när nykomlingarna ställdes mot de regerande mästarna, BK Häcken, i premiären av damallsvenskan. 

”Självklart en besvikelse”

Det blev dock en premiär som slutade med förlust. Matchens enda mål kom redan i den fjärde spelminuten när Fanny Hjelm olyckligt nickade in en hörna från Häcken. 

– Det är självklart jättetråkigt och en besvikelse att vi förlorar. Men jag tycker att vi kämpar matchen igenom och speciellt för varandra. Sen är det tråkigt att målet kommer som det gör, säger Ellen Wangerheim. 

Hammarby var inte ofarliga, men lyckades inte skapa det riktiga läget för att få in en kvittering. 

– Vi hittar tillslut ytor bakom deras mittfält, men det räcker inte, vi vågar inte riktigt spela vårt spel. 

Du kom till Hammarby inför förra säsongen och nu startar du en premiär i damallsvenskan, vad säger du om det? 

– Det var jättekul att få chansen. Jag har gett järnet hela försäsongen och fått förtroendet från Pablo (Piñones-Arce) och spelare och kommit in mycket bättre i gänget i år. Sen känner jag själv att jag fått en utveckling i styrka också och det har en jättestor betydelse. 

Hur upplevde du skillnaden på Elitettan och damallsvenskan? 

– Duellspelet och tempot. Det går inte gå runt på planen, utan det gäller att vara hundra hela tiden vi får inte så många chanser och de gäller att sätta dem när vi får dem. 

Hon beskriver sig själv som en spelare som är bra en-mot-en, med en blick för spelet och ser en stor styrka i sin snabbhet. Kontraktet med klubben sträcker sig bara säsongen ut, men ännu finns inga tankar på framtiden. 

– Just nu är det match för match och träning för träning. Jag satsar senthårt för Bajen och det är den här säsongen som gäller, säger Wangerheim. 

Hyllas av lagkaptenen

Mot slutet av matchen mot de regerande mästarna spelade Hammarby med en ung högersida i Hanna Lundkvist, 18, och Ellen Wangerheim, 16. 

– De gör det helt fantastiskt, jag har inte ens tänkt på det – att vi hade en väldigt ung högerkant då, säger en förvånad Alice Carlsson. 

– Jag är så imponerad av dem och alla i vårt lag, det är många som gör sin allsvenska debut, så det är helt fantastiskt hur de bara tar för sig trots åldern. Ellen går bara förbi allsvenska spelare, det är helt fantasiskt, hon kommer växa hur mycket som helst. 

Lagkaptenen fortsätter berömma talangen efter debuten: 

– Hon är ju en ung spelare och jag tycker verkligen hon tar steg hela tiden. Hon har storleken, snabbheten och är en tuff spelare för mig som försvarare att möta, avslutar Carlsson.