Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dalkurds kapten åker till södra Kurdistan

Peshraw Azizi. Foto: Suvad Mrkonjic

I dag sätter sig Dalkurds lagkapten Peshraw Azizi på ett plan mot Irak. Azizi ska resa till södra Kurdistan för att volontärarbeta i ett av många flyktingläger som uppstått efter kriget i regionen.

– Man får inte glömma var man kommer ifrån. När ens folk behöver hjälp, då ska man vara där och hjälpa till. Det är en självklarhet att vi som kan ska åka, säger Peshraw Azizi till SportExpressen.se.

Redan i somras besökte Peshraw Azizi sina hemtrakter i södra Kurdistan. Där höll han i en liten fotbollsskola för barnen i ett flyktingläger. Han återvände hem och slutförde fotbollssäsongen med Dalkurd. Nu är säsongen slut, och i dag åker han tillbaka för att volontärarbeta.

– Tanken är inte att flytta ner. Tanken är att åka ner och hjälpa till med det jag kan. Blir jag kvar en, två eller tre månader blir jag det. Mitt mål är att vara där minst två månader, berättar Azizi.

Vill resa mot Kobane

Han har släkt och vänner kvar i Kurdistan. De flesta bor i den iranska delen, dit har kriget inte kommit. I södra Kurdistan har Peshraw Azizi sina kusiner. När han åker till Kurdistan kommer fokus inte att ligga på att driva en fotbollskolla, utan på att volontärarbeta i flyktingläger. Han beskriver säkerhetsläget i södra Kurdistan som "inte det säkraste", men att det är betydligt värre i de norra delarna där Kobane ligger. Istället har miljontals flyktingar kommit till södra Kurdistan.

– Tänk dig själv. Det bor en miljon där, och sedan kommer det en miljon flyktingar till staden. Det är mycket, säger han.

Kommer du åka mot Kobane?

– Det är min tanke. Jag kan säga att jag vill åka dit. Men om det finns folk som sätter stopp för det där nere, det är en annan fråga. Jag åker gärna dit också.

"Skulle vara fel om jag inte åker"

Peshraw Azizi har länge varit inställd på att åka ner och hjälpa till i de krigsdrabbade områdena. Nu har Dalkurd ett uppehåll efter säsongen, och då tar han chansen att åka.

– Nu skulle det vara fel om jag inte åkte ner. Det är mitt folk som är drabbat. Jag känner att jag måste dit och visa att det finns i mitt hjärta, att vi tänker på dem härifrån. Man får inte glömma var man kommer ifrån. När ens folk behöver hjälp, då ska man vara där och hjälpa till. Det är en självklarhet att vi som kan ska åka.

Under året har Dalkurd arrangerat flera insamlingar till förmån för krigets offer. Pengar och kläder har skickats till Kurdistan, och klubben har samarbetat med flera hjälporganisationer.

– Det är vår skyldighet. Vi bär den kurdiska flaggan på vår bröstkorg, det är vår skyldighet att hjälpa vårt land och vårt folk, säger Azizi.

"Jag har haft jobbiga perioder"

Istället för att vara på plats och hjälpa till har Peshraw Azizi följt kriget på avstånd, från Sverige. Samtidigt har han och Dalkurd slagits i toppen av division ett norra hela vägen in i sista omgången. Vissa stunder har det varit svårt att fokusera på fotbollen.

– Det är klart att jag har haft jobbiga perioder. Pappa var där nere en månad, och då var det jobbigt att hålla kontakten med honom, för att höra om han var säker. Då var det tufft, säger Azizi.

Han fortsätter:

– Men samtidigt har fotbollen fungerat som en liten psykolog. Man har kommit ner till träning eller match, och då har grabbarna varit där. De har fått dig att fokusera på annat och tänka på annat när man tränar eller spelar match. När det är fotboll, då är det fotboll, avslutar han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!