Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då vet jag inte om jag hade hängt i”

Hedvig Lindahl.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Två matcher återstår för Hedvig Lindahl i OS-sammanhang. 

Guldet har varit drivkraften genom de tunga åren. 

Nu hoppas hon ytterligare en chans. 

– Hade vi redan vunnit en del då vet jag inte om jag hade hängt i, säger Lindahl inför semifinalen.  

I morgon spelar Sverige semifinal i OS-fotbollen. Återigen är det Australien som står för motståndet. 

För Hedvig Lindahl är det näst sista matchen innan OS-äventyret är över för den erfarna målvakten. Förhoppningen för henne är att den absolut sista matchen ska ge den ädlaste av medaljer. 

– Än så länge har vi inte vunnit något, vi behöver fortfarande göra jobbet, säger Hedvig Lindahl.

Hon sprider ett lugn när hon pratar om förväntningar – hon har ju trots allt gjort det förut. 

– Det känns som att vi kommer in med en stor grundtrygghet i att vi kan ta en fin medalj här, säger hon.

2002 gjorde hon landslagsdebut och sedan 2005 har hon varit förstemålvakt i alla mästerskap utom 2013, då hon nyligen kommit tillbaka från en korsbandsskada.

Målvakten som tillvardags spelar i Atletico Madrid har redan spelat flera medaljmatcher för Sverige men ännu inte lyckats plocka hem det där guldet. Och det var den motivationen som gjorde att hon orkade de senaste åren. 

– Hade vi redan vunnit en del då vet jag inte om jag hade hängt i, jag har hämtat mycket motivation i det och speciellt under det här året när det inte varit så mycket landslagsfotboll. 

Drabbades av corona 

Det senaste året var inte det bästa för Lindahl, först snålt med speltid, sen fick hon corona och missade matcher på grund av det. Nu in mot OS har hon fått förtroendet och det har gett resultat. Men tankarna på att ta den efterlängtade medaljen började trots allt redan för två år sedan. 

– Jag kände redan att vi skulle ha stor chans i OS efter att vi slagit ut en hel del topplag i och med bronset på VM. Så jag var sugen ändå, på att vara med på det här OS:et, men det har inte varit helt lätt när det blev ett år till. 

Det är just det uteblivna guldet som lockar något oerhört. 

– Jag kan bara tala för mig själv, men det är hela min drivkraft, helt klart. 

– Varken jag eller (Caroline) Seger kommer dö om vi inte får ett guld, men det känns som att det hade varit fint att få avsluta vår OS-erfarenhet med ett guld.

För fem år sedan blev det ett silver när Sverige förlorade OS-finalen mot Tyskland, Lindahl minns känslan. 

– När man har hållit i ett silver så tycker man det är ganska coolt och så tänker man ”wow, det finns en guldmedalj”, medaljerna är så häftigt så det vore väldigt fint att ta guldet, säger Lindahl.

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Hemligheten bakom Sveriges succé 

LÄS MER: Asllani: ”Det är därför de lockas av mig” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.