Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Då får ni kolla på min statistik i VM”

Andreas Granqvist. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Marcus Danielson. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Efter en turbulent säsong med Helsingborg och sviktande form ifrågasattes Andreas Granqvists plats i landslaget. 

Nu svarar lagkaptenen på den kritik som kommit - och jämförelserna med Djurgårdens Marcus Danielson.

– Man kan inte jämföra, då får ni kolla min statistik i Krasnodar eller VM, säger han. 

Helsingborgs IF har som bekant haft det tufft i allsvenskan med elva förluster och bara fem vinster på 22 omgångar. Andreas Granqvists form var uppe för diskussion inför Janne Anderssons trupputtagning till matcherna mot Färöarna och Norge, och nu svarar lagkaptenen på kritiken. 

– Jag har inte så mycket tankar om det. Janne tar ut laget med Peter. Den dagen de säger att de inte tycker jag ska vara med eller den dag jag själv känner att jag inte ska spela mer så gör jag inte det, säger han efter måndagens träning med landslaget. 

– Jag var ganska hyllad i VM men det svänger ganska snabbt. Jag lägger inte så mycket energi på det. 

Granqvist: ”Går inte att jämföra”

Granqvists form har framför allt blivit jämförd med Djurgårdens Marcus Danielson som inte kom med i truppen. En jämförelse som han inte köper. 

– Jag tycker att han är en otroligt bra fotbollsspelare, sedan kan ni jämföra. Men han spelar i ett topplag som kanske har tre, fyra målchanser mot sig varje match, vi har kanske tjugo i Helsingborg så man kan inte jämföra det. Då kan du kolla min statistik i Krasnodar eller VM i stället, säger Granqvist. 

Dessutom menar han att den eventuella press som ligger på honom att prestera i landslagets kommande matcher bara är positiv.

– Jag känner ingen press överhuvudtaget. Jag försöker att göra mitt allra bästa. Det är samma i Helsingborg. Jag är otroligt laddad och taggad för att göra två matcher. Jag vill visa att jag hör hemma i landslaget.

Vilket har känts värst under säsongen, kroppen eller huvudet?

– Det har varit frustrerande både för egen del och för laget för resultaten har inte kommit som vi velat. Det har varit turbulent med tränarbyte och nu ett till tränarbyte, så det har varit mycket turbulent i Helsingborg. Förhoppningsvis har vi en ny tränare på plats nu i dagarna så vi kan fokusera hela hösten. 

Har kontakt med Henke Larsson

Hur mycket är du med och diskuterar nya tränarnamn?

– Det är styrelsen som är mest involverad, de bollar med mig så klart men det är de som tar besluten, säger Granqvist som även berättar att han har haft kontakt med Henrik Larsson efter det uppmärksammade avskedet.

– Jag känner honom väl och vi har pratat efteråt. Jag tycker att det är tragiskt och tråkigt att man ska behöva känna att man behöver stiga av på grund av hot och grejer. Han gjorde väl en intervju med Expressen där han förtydligade det ganska bra så det får han prata om, men det är klart att det var en del grejer på sociala medier och så där. 

Försökte du övertala honom att stanna?

– Nej, jag försökte inte övertala honom. Vi hade en dialog. Men som ni vet är han ganska principfast.

Granqvist berättar vidare att han för tillfället håller sig borta från sociala medier.

– Man lär sig när man ska gå in och läsa och inte. Jag har min Instagram, det är det enda jag har men jag har inte lagt ut ett inlägg på ett antal månader så jag håller mig borta därifrån för tillfället.