Christian Wilhelmsson frontar Saudi Games 2022

Jannes försvar: ”Inte en sämre förbundskapten nu”
Christian Wilhelmsson med sin fru Oksana.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Foto: Simon Kremer / TT NYHETSBYRÅN

Saudi Games är ett stort sportevent som ska hållas 2022.

Nu är Christian ”Chippen” Wilhelmsson en hedersgäst till evenemanget.

– Jag inte om det upprör någon eller varför det skulle uppröra någon, säger han när SportExpressen når honom.

Christian ”Chippen” Wilhelmsson var en bärande kugge i landslaget i många år. Hans talanger tog honom till klubbar som Roma, Nantes och Bolton.

Men några sejourer i Al-Hilal i Saudiarabien, Al-Ahli i Qatar och Baniyas i Förenade Arabemiraten.

Saudi Games 2022 är ett stort sportevent, som en mindre variant av OS, och nu har Chippen blivit inbjuden som hedersgäst.

Som hedersgäst skulle vi vara glada över att bjuda in dig till att fira detta historiska ögonblick och denna nya milstolpe i kungariket Saudiarabien.”

Så står det på hans inbjudan som 42-åringen visar upp på Instagram. Inbjudan är signerad av Abdulaziz Bin Turki AlFaisal, Saudiarabiens idrottsminister.

Wilhelmsson skriver själv ”Tack så mycket för inbjudan, det kommer att vara en ära att närvara

Saudiarabien är ett av de länder som uträttar flest avrättningar i världen, enligt människorättsorganisationen Amnesty. 

Ibland sker dessa avrättningar genom halshuggning på öppen gata. Amnesty beskriver landets inställning till mänskliga rättigheter som ”fruktansvärd”. 

Kvinnor diskrimineras i landet och aktivister för mänskliga rättigheter fängslas. 

Landet har också anklagats för att förbättra sitt rykte genom att arrangera idrottsevenemang, så kallad sportswashing. 

Chippen: ”Vet inte om det upprör någon”

När SportExpressen når Wilhelmsson är han glad över att ha blivit inbjuden.

– Supertrevligt det ska bli jättekul. Alla initiativ som har med sport, idrott och välfärd att göra är inspirerande. Jag är tacksam för möjligheten.

Varför valde de dig?

– Vet faktiskt inte jag tror att de har bjudit in lite olika. 

Kände du att detta kan uppröra folk?

– Nej, först och främst vet jag inte om det upprör någon eller varför det skulle uppröra någon. Jag vet att det har varit en del frågor kring Qatar och VM, men Saudi har jag inte hört något om.

Amnesty rapporterar att de har en ”fruktansvärd inställning till mänskliga rättigheter”, det sker massavrättningar och de anklagas för att ”sportwasha”.

– Ja, sånt existerar i hela världen, man kan ha åsikter om saker och ting. Men så länge det är ett positivt initiativ och landet går åt rätt håll och saker och ting är positivt. Det finns saker och ting som inte fungerar som det ska i andra länder. Det är fruktansvärt det som händer med Ukraina och Ryssland och nu i Iran. 

– Det är massa länder där saker inte går rätt till även i Skandinavien och Sverige. Man kan alltid hitta saker som man inte håller med om, men jag tycker att det är fel att fokusera på det. Det är bättre att fokusera på det positiva, vilket detta är.

”Alla har rätt att tycka och tänka som man vill”

Om man är hedersgäst på ett event som Saudi bjuder in till då kan det anses att man indirekt stöttar dem. Vad anser du om det?

– Jag anser att alla har rätt att tycka och tänka som man vill och ha sina åsikter, så är yttrandefriheten. Det får folk tycka. Man får tycka, tänka och känna som man vill. Vissa har en åsikt om svensk politik, andra har en åsikt om Tysklands politik, eller om regimen i Iran eller Qatar. Eller premiärministern i England eller presidenten i USA. 

– Det finns frågor och situationer som hanteras både bra och dåligt i alla länder. Om det är folk som har åsikter eller tror att de kan eller vet mer än vad jag vet, då får de stå för det och det är väl jättebra. Så länge det blir till något positivt och inte skadar andra.

Vad innebär det att vara hedersgäst? Får man betalt?

– Jag får inte betalt för detta. Jag ser detta som en hedersgrej, det finns inga ersättningar inblandade i detta. Det är som när man har en gala, det finns jättemånga före detta idrottspersoner som blir inbjudna som hedersgäster. Så är det egentligen med alla event. Man är en av de få som har bidragit med idrott, välfärd, sport och framgångarna i Saudi, säger ”Chippen” Wilhelmsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.