Christen klarade pressen i Göteborg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hoppas komma tillbaka. Göteborg FC:s Christen Press gjorde 17 mål i damallsvenskan redan sin första säsong. Just nu är hon tillbaka i hemlandet USA, men klubben hoppas att hon kommer tillbaka till nästa säsong. "Just nu lutar det åt att jag fortsätter i GFC", säger Kristallkulavinnaren.. Foto: LENNART REHNMAN
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Visst. Några Gothia-veckor här som fjortonåring. Men först nu vet Christen Press verkligen hur det är i Göteborg.

Hon har lärt sig Torbjörn Nilssons hemlighet, fikat sig koffeinberoende och vunnit GT:s Kristallkulan. I fredags flög hon tillbaka över Atlanten.

- Det lutar åt att jag kommer hit igen, hälsar Göteborg FC:s skytte­drottning.

I början av februari stod det klart. Det skulle inte bli något spel i amerikanska proffsligan WPS. Interna stridig­heter hette det, och bara två veckor senare presenterade Göteborg FC sitt stjärnförvärv: Christen Press, 23, direkt från Florida och Magicjack.

- Jag kände ju till stan litegrann efter Gothia cup. Men det var ändå en rejäl chansning att åka hit, jag visste inte alls vad jag gav mig in på. Jag kunde bara hoppas att jag skulle hitta rätt.

Det gjorde Christen Press. Den vindsnabba anfallaren har öst in 17 mål, näst flest i damallsvenskan - och skaffat sig en helt ny vapenarsenal som fotbollsspelare. Den kan hon tacka Torbjörn Nilsson för.

"Han har visat detaljerna"

Christen youtubade sig till koll på tränaren, greppade snabbt hur populär han är i Göteborg. Väl här såg hon guldstjärnan i asfalten och hörde talas om affischerna på Ullevi.

Och Blåvitt-ikonen tog henne under vingarna direkt.

- Det är väldigt speciellt att ha en tränare som varit så bra på den position man själv spelar. Han har hjälpt mig hela tiden och visat detaljerna som gjorde honom så framgångsrik. Lärt mig att använda det i mitt spel, säger Christen Press.

Hon är uppvuxen på 100-meters­banan, var ett riktigt sprinteress som ung. Märkligt då, kan tyckas, att det är just där Torbjörn väglett Christen mest - i löpningarna.

- Jag har alltid kunnat springa snabbt, men inte alltid åt rätt håll, haha. Innan försökte jag mest få tag på bollen och ta det därifrån. Torbjörn visade hur mycket lättare allt blir om jag är i läge redan innan. Jag har lärt mig jobba mer i djupled och dra isär backarna och så.

Känner sig redan som hemma

Det blev en bra säsong till slut, med cupguld och Champions League- avancemang. Men våren, den var inget vidare. GFC spelade redan tidigt bort sig från guldet.

- När vi samlades igen i augusti var det ett "tough pill to swallow" - men vi kom över det. Och jag tror det var en rejäl fördel att kunna fokusera helt på cupen och Champions League, säger Christen Press.

Och visst fick hon kröna 2012 som hjälte - tvåmålsskytt i tajta thrillern mot danska Hjörring i CL-åttondelen.

Men den ödmjuka avslutaren väljer att lyfta fram en lagkamrat.

- Sista minuterna var riktigt läskiga och Kristin Hammarström gjorde säkert fyra galna räddningar på två minuter. Hon är alltid vår hjälte.

På det stora hela är det inget snack om att Christen Press har trivts på Valhallas konstgräsmatta - men hon har funkat lika bra i staden som omger den. Amerikanen pratar om ett "amazing year", nya vänner, om att ha hittat hemkänslan i Landala.

Och så har hon anammat "fika­kulturen", som hon säger på härmad svenska. Det låter som udda, kalifornisk stockholmska.

- I USA drack jag aldrig kaffe men nu kan jag inte gå utan det en ynka dag. Jag älskar kaféerna i Vasa och Haga.

"Shoppa-kulturen" har också bitit henne, medger hon. Men mest tycker Christen Press om att skriva - det var ju sånt hon pluggade förr - och att förlora sig i skönlitteratur.

- Efter examen (i kommunikation, en blandning av journalistik och "lite annat") blev det som ett tomrum där skolan brukade stimulera. Så jag läser i stället. Så fort jag kommer in i en bok minns jag hur det är att leva i två världar, och jag älskar den känslan.

Läst någon svensk författare?

- Jag vet inte ... Den där jätte­berömda boken om en tjej i Stockholm, är det en svensk som skrivit den?

Ja, Stieg Larssons "The girl with the dragon tattoo".

- Just det, den har jag läst. Fast den amerikanska översättningen då. Vid den här tiden nästa år kan jag kanske läsa den på svenska ... Haha, jag är väldigt ambitiös, så det får bli målet.

Frågan är om hon får tvinga sig igenom "Män som hatar kvinnor" i Göteborg eller USA.

I fredags åkte hon hem på semester - och över 2013 vilar en tung dimridå. Ingen vet om WPS kommer i gång alls, och även om den gör det kan det bli spel i Sverige.

Det beror lite på hur Christen vill göra med landslaget.

Vill bli etablerad i landslaget

- Å ena sidan blir det ett bra år att vara utomlands, eftersom det inte är några stora turneringar med landslaget. Å andra sidan är det ett bra år att vara hemma. USA har ny coach och jag vill slå mig in i truppen.

- Just nu lutar det åt att jag fortsätter i GFC. Men innan kontraktet är påskrivet vet man aldrig, säger Christen Press.

Men en sak vet man - Göteborg behöver sin stjärna nästa år.

Christen Press

Torbjörn nilsson om Christen Press
Som spelare är hon oerhört
effektiv och skapar massor av
chanser. Hade hon satt alla hade hon vunnit skytteligan. När löpningarna vi har pratat om sitter i ryggmärgen kommer hon att bli ännu bättre.
Som person är hon väldigt glad.
Lätt till skratt, humor har hon,
väldigt omtänksam. Kan också visa när hon är frustrerad, lite high and low. En känslomänniska.
Hon trivs väldigt bra så vi hoppas att hon återvänder. Som det är i dag känns det som 60 procent att hon gör det.


Christen Press om:

... familjen
"De stöttar mig så otroligt mycket. Mamma och pappa har flugit över hela världen tre gånger för att se mig spela i år. Min ena syster har varit här två gånger och min andra en. Mamma tycker nog det är jobbigt att jag är så långt bort. Hon ville inte släppa taget men har accepterat att det är en del av min karriär."
... uppväxten
"Född i Los Angeles, växte upp i Palos Verdes Estates som är en förort utanför LA, nära vattnet. Jag har spelat fotboll sen jag var fyra år, men blev mer seriös när jag var runt tio. Till slut fick friidrott, tennis och softboll stå åt sidan. Fotbollen valde snarare mig än tvärtom."
... religion
"Jag växte upp i en katolsk omgivning, men har vuxit ifrån den organiserade religionen. Jag är inte religiös men ganska andlig, jag tror på många saker men följer inte Bibeln. Jag letar nog inte efter svar utan gillar bara att filosofera kring saker."
... semestern
"Först ska jag till Peru och klättra i berg med min lillasyster. Sen åker jag till New York och San Francisco för att besöka vänner. Och så blir det jul- och födelsedagsfirande med familjen i Los Angeles. Och så träna, så klart."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.