Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chocken när talangens dubbelliv blev avslöjat

Gavin Grant.
Foto: POLIS
Stonebridge.
Foto: Alex Lentati/Evening Standard/REX / TT NYHETSBYRÅN

Den brittiske före detta fotbollsspelaren Gavin Grant har suttit i fängelse i över tio år för mord. Under väntan på rättegång fortsatte han spela för Bradford City. 

Varför? För att ingen kunde tro att han var skyldig. 

Nu kan den brittiske tidningen the Athletic för första gången berätta hur Grants dubbelliv kunde undgå så många. 

Om du skulle besöka Stonebridge i Brent, nordvästra London, skulle du mötas av en framgångssaga. Den före detta osäkra och kriminellt fyllda stadsdelen har designats om i en satsning värd drygt 2,25 miljarder svenska kronor för att ”bygga bort” kriminaliteten i förorten. 

Annat var det 1984, då Gavin Renaldo Grant föddes i området. Då var förorten allt annat än en trygg plats för ett barn. I de tidiga tonåren såg det ut som att Grant skulle bli en klassisk framgångssaga - ett maskrosbarn som blev en framgångsrik fotbollsspelare. Han skulle inte bli någon Cristiano Ronaldo, men han var en snabb spelare som funkade på såväl anfallsposition som ytterkanten. 

Men som 16-åring revs ungdomskontraktet från Watford och Grant återvände hem till Stonebridge. Utan vidare kvalifikationer fick han ett jobb på mataffären Tesco. De fem åren som följde spenderades med spel diverse lägre divisionslag.

När den brittiska fotbollstränaren Peter Taylor först fick upp ögonen för Grant var han tränare för laget Stevenage. Taylor fattade genast tycke för den då 24-årige spelaren och Grant gick på lån till Stevenage från Millwall i februari 2008. 

– Han (Grant) var en väldigt snabb anfallare som kunde göra mål. Han hade mycket potential och en bra attityd. Jag hittade inga egentliga fel på grabben, jag tyckte mycket om honom, berättar Taylor för the Athletic

Grant blev Taylors följeslagare och följde med honom från Millwall till Wycombe Wanderers och slutligen till Bradford City i början på 2010. 

En dag saknades Grant från träningen. Han gick inte att få tag på. 

Klubben försökte mörka sanningen

– Första gången jag förstod att någonting var fel var när han inte dök upp till träningen en dag. Jag hade ingen aning om var han var. Jag försökte få tag i honom. En av de andra spelarna hade hört något och då blev det tydligt att det eventuellt uppstått problem. Och då var han borta, minns Taylor tillbaka. 

Klubben försökte först mörka vad som hade hänt. Men sedan skickade klubbledningen ett pressmeddelande om att det handlade om ”privata angelägenheter”. Till lagkamraterna löd historien att det handlade om sjukdom i familjen. Men sanningen var att Grant missade träningar för att han satt i häktet, misstänkt för ett mord som begicks i maj 2004. 

Grants barndomsvän Leon ”Playboy” Labastide sköts då till döds med sex skott av tre män när han pratade i telefon utanför sin mammas port.  

Labastide ska vid tillfället av skjutningen tillhört ett rivaliserande gäng i Stonebridge. De tre männen misstänkte att Labastide hade gjort inbrott i lägenhet tillhörande en rivaliserande gängmedlem. Under inbrottet ska han ha kommit över 20 000 pund värt av knarkpengar. För det fick han betala med sitt liv. Grant ska ha hörts skryta om skjutningen ett par timmar senare. 

Sex år efter mordet valde en gängmedlem till Grant, vid namn Darren Mathurin, att vittna mot honom för att få ett tidigare fängelsestraff halverat. Även en okänd kvinna valde att kliva fram och vittna under pseudonym. Hon berättade att hon hört Grant och två andra män planera mordet. 

Genom hela rättegången vidhöll Grant att han under tiden för skjutningen var och köpte blöjor. Grant dömdes för mordet på vännen. Domen blev 25 års fängelse, utan möjlighet till tidigare frigivning. 

Efter Grant och hans kompanjoner dömdes gick skjutningsstatistiken i området drastiskt ner, enligt the Guardian

Tränaren chockad - hade ingen aning om dubbellivet 

I väntan på rättegång vidhöll Grant sin oskuld och släpptes från häktet med en elektronisk fotboja. Trots sin nyfunna accessoar fick han fortsätta spela matcher, ett beslut som Taylor senare fått stå till svars för. Han beskriver tiden som chockerande, och att han trodde på Grant när han sa att han var oskyldig. Grant hade trots allt misstänkts för konspirerande till mord en gång tidigare, men friats från anklagelserna. Därför var det svårt att tro att det skulle vara skillnad denna gång. 

– Han var en underbar kille, han var grym. Så, när allt uppdagades var jag totalt chockad, sa Taylor.  

När Grants förflutna inom gängkriminalitet uppdagades blev vänner, tränare och kolleger chockade. Grant var inte känd som en bråkstake, varken på eller utanför planen. 

– För oss var han bara en så snäll kille. Alla älskade Gav, berättade spelarkollegan Darren Byfield för the Athletic

Men ingen i fotbollsvärlden kan ha varit så chockad och besviken som Peter Taylor. Än i dag har han kvar brevet som Grant skrivit till honom från fängelset. Han ville inte gå in på detaljer om vad som stod i brevet, men berättade att Grant tycker att det som hänt honom är orättvist. Taylor beskriver det hela som djupt tragiskt och chockerande. 

– Ärligt talat, jag var chockad. Jag är fortfarande chockad. Mötena jag hade med honom var fantastiskt bra. Han gav inga problem som professionell fotbollsspelare. Det hade han inte kunnat för om han hade varit det så hade jag aldrig värvat honom till Stevenage, Wycombe och Bradford, sa Taylor till the Athletic

Grant är i dag 36 år och har minst 14 år kvar av sitt fängelsestraff. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.