Chippens nya liv – som affärsman

Christian "Chippen" Wilhelmsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
"Chippen" med Andreas Granqvist på landslagets januariturné.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

ABU DHABI. Christian Wilhelmsson har bytt fotbollskarriären mot ett liv som affärsman. 

För SportExpressen berättar "Chippen" om sitt nya jobb som vd, livet efter fotbollen, miljonerna som han tjänat, vad han tycker om Janne Anderssons nya landslag -  och varför han och Zlatan Ibrahimovic inte längre är lika nära vänner. 

- Vi är inte ovänner eller så men det är mer på sms-nivå nu. Han har full upp med sitt och jag med mitt, säger Chippen. 

När Sverige avslutade Januariturnén i Abu Dhabi med en vinst mot Danmark satt Christian "Chippen" Wilhelmsson på läktaren tillsammans med Blågults lagkapten Andreas Granqvist och förre anfallsstjärnan Marcus Allbäck. 

Efter en lång och framgångsrik landslagskarriär och spel i klubbar som Anderlecht, Los Angeles Galaxy, Bolton, Al Hilal och Roma utnämndes "Chippen "i höstas till vd för The Royal Emirates Sports Academy, ett företag som tagit över driften för Dubai Sports Village. En idrottsanläggning som sträcker sig på över 90 000 kvadratmeter. 

I halvlek mellan Sverige och Danmark tog SportExpressen ett snack med Wilhelmsson om det nya livet efter fotbollskarriären. 

- Ska jag ta korta eller långa versionen?, säger Chippen med ett leende. 

Innan han hinner fortsätta ropar Andreas Granqvist, som sitter bredvid på läktaren: "be honom mejla ett svar på den frågan i stället. Det blir lättare."

"Vi har ett stort hotell och två restauranger"

Chippen garvar och fortsätter:

- Det händer mycket för mig just nu. Jag är vd för Dubai Sports City, träningsanläggningen. Och det är enormt spännande. Vi har för det första fyra akademier där. Tennis, fotboll, Rugby och E-sport.  

- Sedan har vi ett stort hotell och två restauranger. 

Hur kom det sig att du blev vd där?

- Det började med att norrmannen Jonny Tungen, som är ägare till allt, ville träffas och diskutera vad jag kunde hjälpa till med angående just fotbollsakademin. Sedan funkade det väldigt bra mellan oss. Vi hade samma visioner och syn på det hela. 

- Sedan satt vi båda på ett bra nätverk här nere och vi klickade. Sedan fick jag en större position och en bättre roll än vad jag hade kunnat tänka mig. 

- Det har fungerat väldigt bra samarbetet. Jag är vd för sporten och hand för det administrativa. 

"Chippen" under en fotbollsmatch i Dubai International Cup mellan IFK Göteborg och Molde.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hur är arbetet som vd?

- Från den världen jag är från är det enormt annorlunda. Jag växer som person och lär mig något nytt hela tiden. Det hade nog tagit mig 20 år att lära mig det här om jag började tidigare, men nu har det gått fort. 

- Här nere får jag möjlighet att introducera folk och träffa varandra här nere och se till så att rätt folk träffar varandra och öppna dörrar här nere. Jag har kontakt med klubbar och så vidare i Europa och kan introducera dem här nere. 

Vad är målet med anläggningen?

- Det är väl att bygga upp det till vad det ska vara. En anläggning i världsklass. Vi har 1,5 miljoner besökare per år nu och känner att det finns en enorm potential. Det finns mycket till som kan göras. 

- Även med hotellen och restaurangerna. 

Kan du utnyttja att du gjorde dig ett namn här nere i Gulfen efter din tid i Al Hilal i Saudiarabien och din tid i Baniyas FC i Abu Dhabi? 

- Ja, det är enorm fördel här nere. Jag har bra kontakt med "the guvernement" här nere och med Dubai Sports Council och Abu Dhabi Sports Council.

Bor ni i Dubai året runt?

- Ja. Vi är hemma en månad på sommaren och då blir det Karlstad där min fru Oksana är ifrån. Där är vi en månad. Sedan har barnen börjat gå i skolan här nere. 

- Frugan har fullt upp med de tre små. Det är ett heltidsjobb bara det. Jag var borta mycket som fotbollsspelare men nu har jag också mycket tid med barnen. Det känns bra.  Även fast det är fullt upp nu så är det en omställning

- Det är ett superliv. Fantastiskt. 

"Chippe"n med sonen Prince och frun Oksana.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / © FOTOGRAF CHRISTER WAHLGREN

Du är ju känd för dina "leksaker" i huset i Dubai med bland annat en rutschkana ut från husfönstret rätt ner i vattnet. Att döma av dina sociala medier är leksakerna kvar? 

- Ja, det kommer jag aldrig att komma ifrån. De kommer jag alltid att ha kvar. Även om jag har slips och kavaj på jobbet kommer jag inte komma ifrån det, lekfullheten. Det senaste som gäller är jetsurf. Jäkligt kul.

- Simon Sköld och Camilla Läckberg var här nere och testade det för ett tag sedan. Jag har sagt till Mackan Berg att komma över och prova också men jag tror inte han vågar. 

Hur har du lärt känna Camilla Läckberg och Simon Sköld?

- Vi var på någon middag under en semester och hade gemensamma bekanta. Sedan har vi bara hållit kontakten. Vi trivs väldigt bra ihop, fantastiska människor. Vi försöker att träffas när de är här på semester och när vi är i Stockholm. 

På ett av dina Instagram-inlägg såg det ut som om Simon klarade sig rätt bra på jetsurfen?

- Ja, faktiskt. Både Simon och Camilla överraskade. De gjorde det jäkligt bra. Camilla gav sig inte, hon tog sig upp till slut. 

Vad säger du om Janne Anderssons landslag? 

- Enormt imponerade och en fantastisk prestation. Min gode vän "Granen" (Andreas Granqvist) gjorde ett enormt kval. Det var häftigt att följa. 

Håller kontakt med flera landslagsspelare 

Är det många du har kontakt med?

- Marcus Berg bor ju här nere nu så han har jag kontakt med. Sedan Ola Toivonen och Granen. Pontus Wernbloom också, men han har ju slutat i landslaget. 

Vad är din bild av det här landslaget jämfört med det landslag som du var med i ?

- Ett lite annorlunda landslag där det är helt annat typ av spelarmaterial. Kolla bara på vad spelarna spelar i för klubbar, det är en annan typ av spelare. Men det verkar fungera extremt bra och de verkar ha en fantastik lagsammanhållning. 

- Det hade vi också på vår tid men det var fler stjärnor om man säger så. Fredrik Ljungberg, Zlatan, Henke och spelare som spelade i de stora klubbarna. Så det är det som är annorlunda. 

Hur ofta tänker du tillbaka på din karriär?

- Det är ibland. Det är ofta supportrar här nere som vill komma fram och prata. Sedan tänker man tillbaka på gamla minnen och historier och så. Men det är fortfarande inte så längesedan jag lade av så det blir inte en så nostalgisk känsla. 

- Man är enormt tacksam för karriären man har haft och allt man har fått vara med om. Sedan att jag fått lära känna så många fantastiska människor, det är jag väldigt ödmjuk inför. 

"Det är en kick i sig när man gör en affär eller får till saker"

Hur har omställningen varit från att sluta med fotbollen sett till att hitta kickar på annat håll. Många kan ju uppleva en tomhet efter rampljuset?

- Kicken som du får när du spelar fotboll går inte att hitta. Jag vet inte var man ska leta den. Nu är jag på en helt okänd scen, inte i min komfortzon direkt när jag har det här jobbet. Så det får man en liten kick av, men inte på samma sätt. 

- Men det är en kick i sig när man gör en affär eller får till saker. Men för mig är det en helt annan värld. 

Du tjänade enorma pengar under din tid i Al Hilal i Saudiaraben. Hur är det nu efter karriären när pengarna inte är lika stora som när du spelade. Har du fått skära ner på något?

- Alltså det har varit en balansgång. Hur man levde då och hur man lever i dag. Då när jag spelade kom det in mycket pengar varje månad och man räknade inte direkt. Man bara gjorde saker. Sedan blir det omställning där man ska stoppa undan pengarna och portionerna ut dem månadsvis. Det var en omställning. 

- Men det är därför det gäller att hitta något nu där jag får en inkomst där jag kan leva på både och, så att jag kan leva livet man vill. Man kan inte bara använda upp allt. Man har hittat en bra balans nu, men det tog två år. 

Du var ju en pionjär inom svensk fotboll som åkte och fick enorma pengar när du valde att gå till Saudiarabien. Nu har bland annat Marcus Berg gjort samma sak. Hur ser du på det?

- Man ser mycket mer av det nu. Jag var ju den som tog det steget som relativ ung. Då när jag gick var det bara 33-34-åringar som drog hit och det var stora namn. Jag var 28 år. Kollar du nu kommer det stjärnor hit som är 26-27 år. Det har blivit en helt annan kultur vad det gäller att kolla på bankboken tidigare. 

- Jag hade tur som spelade i en bra klubb som Al Hilal i Saudiarabien där jag också kunde spela i landslaget. 

"Chippen" och Zlatan Ibrahimovic i landslaget.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Du var ju väldigt tajt med Zlatan tidigare. Men den kontakten har dött ut lite nu eller?

- Ja, den är lite lugnare. Mindre och mindre. Han har ju enormt mycket med sitt nu och den fantastiska karriären som han har skapat sig. 

- Det är mindre. 

När du tänker tillbaka på er vänskap vad tänker du då?

- Vi hade enormt mycket roligt och det var fantastisk skoj att ha fått äran att spela med honom och allt kul vi haft. Både på och utanför planen. Det är jag tacksam över. Vi är inte ovänner på något sätt men det är sms-nivå nu. Från och till. Han har fullt upp med sitt och jag har fullt upp med mitt. 

Är det något speciellt minne du kommer ihåg främst från er tid tillsammans?

- Det är så många så jag vet inte vilket jag ska ta. 

Tycker du att Janne Andersson ska försöka få med Zlatan till VM i Ryssland?

- Jag tycker de spelare som tog Sverige till VM ska ha enormt mycket kredd. Men sedan kanske man ska ha en dialog med Zlatan och först och främst se hur han känner sig. Sedan är det helt upp till Janne. 

Många menar att det kan påverka gruppdynamiken att ta med en sådan stor stjärna som Zlatan?

- Ja, så kan det vara. Men kan man vända det till något positivt hade det varit en fantastisk grej. Men det är balansen i så fall som blir det man måste hitta. 

Tror du Zlatan är beredd att ta nummer 16 och låta Andreas Granqvist vara kvar som lagkapten?

- Haha, det är det man får se. Det vet man inte. 

SportExpressen Daniel Kristoffersson intervjuar Christian Wilhelmsson under en landskamp mellan Sverige och Danmark.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.