Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chile vann Copa América på straffar

Jubel i Chile. Foto: Julie Jacobson / AP TT NYHETSBYRÅN
Messi missade en straff. Foto: Julio Cortez / AP TT NYHETSBYRÅN

Det blev en repris på förra årets Copa Américafinal – Chile mötte Argentina, matchen gick till straffar och Chile vann med 4–2.

Straffsumpare blev lagens båda superstjärnor, Lionel Messi och Arturo Vidal.

I och med segern försvarade Chile sin titel som regerande Copa América-mästare.

Argentina-Chile 0-0 (4-2, efter straffar)

Mål, Argentina: Javier Mascherano, Sergio Aguero. Miss: Lionel Messi, Lucas Biglia.

Mål, Chile: Nicolas Castillo, Charles Arànguiz, Jean Beausejour, Fransisco Silva. Miss: Arturo Vidal.

Rött kort, Argentina: Marcos Rojo, 43.

Rött kort, Chile: Marcelo Diaz, 28.

Diego Maradona hade innan finalen deklarerat att de argentinska spelarna inte behövde återvända hem om de förlorade.

– Vi har gått till två raka finaler, även om vi inte har lyckats vinna dem. Vi har trots allt gått till final. Det är inte så att vi åkte ut i kvarten, svarade Messi.

– Jag blir irriterad på folk som går till attack utan att tänka till, sa han också.

Men någon seger för Argentina blev det inte i natt.

Tredje finalförlusten på tre år

För tredje året i rad förlorade landet nämligen en stor mästerskapsfinal (efter fotbolls-VM 2014, mot Tyskland, och förra årets finalförlust Copa Améric mot Chile).

Båda lagen fick i natt var sin spelare utvisad i den första halvleken och fick spela med 10 man på planen resten av matchen. Efter ordinarie matchtid stod det 0–0 och inte heller då blev det mål under förlängningen.

Chile vann sedan straffläggningen med 4–2 – efter att Lionel Messi missat en straff. Superstjärnans lag gick alltså exakt samma öde till mötes som förra årets Copa América-final som också gick till straffar och slutade 4-2 till Chile.

Den avgörande finalen slogs in av Fransisco Silva.

 

 

 

LÄS ÄVEN: Lionel Messi slutar i landslaget.

"Vi är mästare"

Reaktionerna i natt var förstås vild glädje hos segernationen. Den chilenska tabloiden Las Últimas Noticias dundrade på med triumferande rubriken "Vi är mästarna".

Chile har nu vunnit två raka Copa América-titlar och ligger bra till i VM-kvalet inför VM i Ryssland 2018. Samtidigt noterades på sociala medier, och bland tv-kommentatorerna i natt, att Lionel Messi spelat tre stora finaler, tre år i rad – utan att göra mål eller assist.

 

 

 

 

Aguero hade chansen i förlängningen

Finalen präglades annars av en intensiv matchpuls med högt tryck – dock ofta avbruten av avblåsningar.

Båda lagen fick en spelare utvisad och den hårda kampen präglade stundtals matchbilden. I förlängningen böljade spelet fram och tillbaka och båda lagen hade chanser att avgöra. Chiles målvakt, Claudio Bravo, räddade bland annat en hård nick från Sergio Aguero i förlängningen. En fantastisk räddning som höll kvar laget i matchen.

Messi – som i kvartsfinalen mot USA stod för ett turneringens snyggaste frisparksmål – var den som hittade Aguero med frisparken.

Bara minuterna innan hade Chile haft en bra möjlighet när Vargas fick chansen att nicka ostört i straffområdet – men Romero var med på noterna och räddade.

Finalen spelades på MetLife Stadium i East Rutherford, USA, inför drygt 82 000 åskådare. Nästa Copa América hålls i Brasilien 2019. Bronsmatchen i år vanns av Colombia som besegrade värdnationen med 1-0 efter mål av Carlos Bacca.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!