Foto: Matt DunhamFoto: Matt Dunham
 Foto: Matt Dunham
Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / TtFoto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt
 Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt
Foto: Ben Queenborough/Bpi/RexFoto: Ben Queenborough/Bpi/Rex
 Foto: Ben Queenborough/Bpi/Rex

Zlatan-bråket – som förändrade fotbollen

Publicerad

LONDON/PARIS. För ett år sedan blev Zlatan Ibrahimovic utvisad efter att Chelseas spelare omringat domaren Björn Kuipers.

Zlatan svarade med att kalla Premier League-mästarna för bebisar.

I kväll möter han samma spelare igen och har chans att ta revansch.

- Zlatan förtjänar att vinna Champions League, säger den tidigare Liverpoolstjärnan Jamie Carragher.

"Jag vill inte ens tänka på den matchen."

John Terry har precis avverkat MK Dons i FA-cupen. Mittbacken tittar lite vädjande på mig när jag frågar om han är redo för den kommande åttondelsfinalen mot Zlatan Ibrahimovic och PSG i kväll.

Det är inte konstigt att lagkaptenen inte vill prata om stormötet, en repris av förra säsongens åttondelsfinal.

Det är ingen match som Chelseas spelare vill minnas.

Premier League-mästarna fick hård kritik förra säsongen, dels för hur laget omringade domaren för att få Sveriges lagkapten utvisad på Stamford Bridge efter hans närkamp med Oscar. Dessutom åkte de ut ur Champions League samma kväll, trots en man mer på plan.

De tidigare Liverpool-stjärnorna Graeme Souness och Jamie Carragher, båda numera experter i brittiska tv-kanalen Sky Sports, var två av Zlatans ihärdigaste försvarare efter utvisningen. Carragher kallade Chelseasspelarnas beteende "en skam".

- Det är ingen utvisning, sa Souness och la till att han var "upprörd" och "ledsen".

- Det handlar inte om att låta bästa laget vinna längre. Om fotbollen är på väg åt det här hållet måste vi reparera det snabbt, sa Souness.

Ikonen rasade mot Londonlaget

Nu sitter Jamie Carragher i sin bil i trafikstockning i centrala Liverpool. Det regnar och är grått. "Allt är som vanligt i Liverpool med andra ord", säger han och skrattar.

Han ångrar inte sågningen av Chelsea.

- Ja, vi var riktigt kritiska mot Chelsea den kvällen. Men det var en orättvis utvisning.

Efter åttondelsfinalen kallade Zlatan Chelseaspelarna för bebisar, ett citat som snabbt spreds över hela världen.

Den tidigare storbacken Carragher gillar bebiscitatet och att Zlatan sa ifrån.

Han tycker att fotbollen behöver fler spelare som Zlatan "som tar sitt ansvar som förebilder".

- Jag gillar att han är en sådan fantastisk personlighet. Han är annorlunda. Han säger vad han tycker. Om man inte har sådana människor blir fotbollen en väldigt tråkig plats.

- Det är viktigt. Och jag tror att Zlatan skulle bli en briljant tv-expert. Han kommer att vara väldigt underhållande. Hälsa honom att om han någonsin vill vara med i Sky Sports så är han välkommen, säger Carragher och skrattar.

Han tycker att det finns en tendens att fler och fler spelare inte tar sitt ansvar som förebilder.

- Många säger "Varför är fotbollsspelare förebilder, de behöver inte vara förebilder", men oavsett om du vill vara en förebild eller inte är du en förebild och du kan inte förändra det. Det handlar ju mer om hur folk betraktar dig snarare än att det är ett eget beslut att vara en förebild. De flesta barn vill bli fotbollsstjärnor som får spela i Premier League, Champions League och VM, så allt du säger och allt du gör är som förebild.

- Barn och ungdomar följder vartenda ord spelare säger och varenda sak de gör.

Hyllades för bebiscitatet

Flera brittiska fotbollsexperter höll med om Carraghers och Souness kritik.

Zlatan - som under så många år var så ifrågasatt i Storbritannien - hyllades plötsligt på pratradio och i tidningsspalter för att han med bebisutspelet försvarat hur många engelsmän menar att fotboll ska spelas, passionerat, men utan teatraliska gester och försök att få spelare utvisade.

UEFA ändrade kurs

Mycket talar för att Zlatan slipper samma scener i kväll när han jagar revansch.

Det var nämligen inte bara fotbollsfans och experter över hela världen som reagerade. Även Uefas domarchefer blev upprörda över vad de såg på tv. Champions Leagues domare beordrade i det tysta att se till att det inte händer igen.

- Efter Chelsea-PSG kom ett mejl om att vi måste vara starka, ni måste jobba med det här, säger Sveriges mest erkända domare Jonas Eriksson.

- På Uefakurser har det pratats om att det är oacceptabelt och att det är mot fotbollens image. Domare som bestraffar spelare för det nu får jättemycket kredd av våra chefer.

Lex Zlatan betyder att samma scener i dag skulle leda till flera gula kort.

- Omringar man domaren är det varning, minst en varning, men det kan vara flera. Det kan vara två det kan vara tre. Det verkligen uppmuntrar oss att vara starka och våga göra det.

- Spelaren ska veta att "Oj, om jag går fram nu kan jag få en varning". Det spelarna inte gillar är varningar som ger avstängningar som gör att man inte kan spela de viktiga matcherna.

"De vill sätta press på domarna"

Zlatans utvisning och bebiscitat fick domarcheferna att inse att domarmobbningen gått för långt.

- Bilden jag har på näthinnan är så klart när Björn Kuipers går fram till Zlatan med det röda kortet och du ser nio tio Chelsea-spelare runt honom. När du ser det inser man, herregud vad otroligt stark du ska vara som domare för att följa din inre övertygelse och ta det beslut du tycker, säger Jonas Eriksson.

Han fortsätter

- Jag tror att många lag gör det avsiktligt. Man vill sätta press på domaren. Man vet att man kan få en fördel och få en spelare utvisad.

- Jag förstår att den domare som inte har den rutin, trygghet och självkänsla som jag trots allt byggt upp under 25 år tycker att det är jobbigt och svårt.

Carragher vill se Ibra vinna

Förra säsongen föll PSG och Zlatan till sist mot Barcelona i kvartsfinalen.

Många tror att den här säsongen kan vara Zlatans sista riktigt stora chans att vinna Champions League. Det är osäkert om han, 34 år gammal, spelar i en segerkandidat som PSG nästa säsong, trots storformen.

Jamie Carragher tillhör den stora grupp fotbollsfans runtom i världen som gärna ser Ibrahimovic vinna "den där jävla Champions" till sist.

Han hoppas att inte en ny utvisning eller skandal stoppar svensken och PSG.

- Förr eller senare kommer PSG ta nästa steg för de har fantastiska spelare, jag hoppas bara att Zlatan får vara med när de tar det steget och vinner Champions League för han hade otur att missa med Inter när han gick till Barcelona.

- Det är den enda pokalen han inte har vunnit och som han förtjänar, säger Carragher.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag