Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Premier League får sex stycken CL-platser

Manchester Uniteds Marcus Rashford och Bruno Fernandes.
Foto: LINDSEY PARNABY / STELLA PICTURES / PA
James Maddison och Jamie Vardy.
Foto: RUI VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN

Fyra lag kan bli sex hösten 2024.

De engelska lagen ser ut att få ta större plats i Champions League i framtiden, rapporterar The Telegraph.

Europaspelet är i förändring och redan nästa säsong kommer Europa Conference League ta plats som en tredje turnering vid sidan om Champions League och Europa League.

Men Uefa har också planer på att förändra Champions League i grunden säsongen 2024/2025. Då kommer flera lag inte längre behöva kvala till turneringen utan kvalificerar sig genom sitt resultat från föregående säsong.

Dessutom försvinner det klassiska gruppspelet och alla lagen spelar i stället i en serie där varje lag möter tio andra lag innan åtta lag går vidare till åttondelsfinal och samtidigt kvalificerar sig till nästa års turnering. Lagen som kommer på plats 9-24 tävlar sedan om de åtta sista platserna i åttondelsfinalerna 

Champions League kan få fler engelska lag

Nu skriver The Telegraph att Premier League-klubbarna kan få sex stycken platser i Champions League när turneringen går över i sitt nya format säsongen 2024/2025.

Det nuvarande formatet tillåter bara fyra engelska klubbar i Champions League men när Uefa gör om turneringen kommer flera klubbar också kunna kvalificera sig genom sin Uefa-koefficient som grundar sig i resultaten från tidigare turneringar.

Enligt The Telegraph hade Premier League-klubbarna ett möte under onsdagen där man pratade om förslaget som inkluderar sju engelska lag i Europaspelet. Förslaget är att fyra lag ska gå till Champions League, två lag ska gå till Europa League och ett lag ska gå till Europa Conference League. 

Om lagen som slutar på plats fem, sex och sju i ligan har tillräckligt bra Uefa-koefficient kan de dock få en plats i Champions League i stället. Detta gäller dock högst två av lagen och sex stycken engelska lag blir därmed maxantalet i Champions League.