Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgift: Fotbolls-EM väntas bli uppskjutet

Matcher utan publik eller helt inställda evenemang. Här är några av de största tävlingarna som påverkats av coronaviruset.
Neymar värmer upp inför tomma läktare införgårdagens CL-matchFoto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Karl-Erik NilssonFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCA/SIPA/SHUTTERSTOCK / MARCA/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nu kallar Uefa till ett krismöte nästa vecka, där framtiden för de europeiska turneringarna och sommarens fotbolls-EM ska diskuteras. 

Nu skriver franska L'Equipe att Uefa väntas skjuta upp EM till 2021. 

– På tisdagens möte kommer vi förhoppningsvis prata om EM, säger svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. 

– Det blir svårt att spela EM. Det är synd, men samtidigt lite väntat, säger Muamer Tankovic. 

Sedan tidigare stod det klart att två av torsdagens Europa League-matcher, Sevilla-Roma och Inter-Getafe, skjuts upp. 

Flera matcher i turneringarna har spelats inför tomma läktare. 

Under onsdagen och torsdagen kom beskedet att lagen Juventus och Real Madrid, som skulle spela Champions League nästa vecka, och Inter, som då sedan tidigare fått sin Europa League-match uppskjuten, satts i karantän. 

Detta efter att Juventus-spelaren Daniele Rugani bekräftats smittad av coronaviruset – vilket också påverkade Inter eftersom de nyligen möttes i Serie A. I Real Madrids fall är det en basketspelare i organisationen som blivit smittad, men de olika lagen tränar på samma anläggning och därför togs beslutet att även sätta fotbollslaget i karantän. 

I samband med detta meddelades att La Liga stoppas i minst två omgångar och Manchester City meddelar att nästa veckas planerade Champions Leagueretur mot Real Madrid skjuts upp på obestämd tid. Även returen mellan Juventus och Lyon skjuts upp. 

Uppgifter: EM skjuts upp till 2021

Under torsdagen uppgav flera medier, bland annat brittiska Sky Sports och spanska Marca, att Uefa överväger att ställa in Europa League och Champions League. 

Under torsdagseftermiddagen skickade Uefa ut ett pressmeddelande där de meddelar att de kallar till ett stort möte, som ska hållas nu på tisdag den 17 mars. Samtliga 55 förbund och de europeiska ligorna bjuds in till ett videosamtal för att diskutera framtiden för de europeiska fotbollsturneringarna och sommarens fotbolls-EM. 

Enligt L'Equipe väntas Uefa ta beslutet att skjuta upp EM till 2021 och enligt en källa till AP kommer damernas EM skjutas på till sommaren 2022. 

Detta bland annat eftersom det råder oklarheter kring de sista kvalmatcherna, som är planerade att spelas i slutet av mars. 

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand hänvisar till tisdagens möte med Uefa. 

– Uefa har kallat till ett videokonferensmöte på tisdag, där kommer vi förhoppningsvis prata om EM och situationen som sådan. 

Ni har inte fått indikationer på att EM skjuts upp till 2021? 

– Den informationen vi fått nu är att alla ungdomsturneringar under våren skjuts framåt. Det är den informationen vi har nu i alla fall, men vi vet ju om att situationen förändras hela tiden. Men jag har i dagsläget ingen annan information. 

Landslagsspelarnas reaktioner på EM-uppgiften

Landslagsspelaren Muamer Tankovic är inte överraskad över uppgiften att EM skjuts upp. 

– Jag såg det precis. Jag är inte förvånad, jag är inte chockad över att EM kanske skjuts upp. Jag har tänkt på det och med tanke på hur det ser ut med uppskjutna matcher, tomma läktare och Serie A-lag sätts i karantän så har jag förväntat mig det här. Det blir svårt att spela EM. Det är synd, men samtidigt lite väntat, säger han och fortsätter: 

– Mycket kan ju hända på ett år. Jag hade velat komma med till EM, det har varit min dröm sedan jag var liten, men omständigheterna är som de är och det finns viktigare saker än fotboll just nu. Man måste hålla sina nära och kära friska, fotbollen får blir som den blir. Det är inte prio ett.

Landslagskaptenen Andreas Granqvist är mer fåordig. 

– Låt oss avvakta beskedet. Jag har ingen info så det blir bara spekulationer, säger han. 

– Som jag sagt innan vill jag avsluta med EM. Blir det uppskjutet så spelar jag förmodligen ett år längre i landslaget. Men vi får se hur det blir.

Förbundet: ”Finns ingen deadline satt”

SportExpressen var i kontakt med förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson strax innan L'Equipe publicerade sina uppgifter.

– Vi, liksom alla andra, följer myndigheternas beslut. De har i nuläget inte framfört uppfattningen att EM, i dagsläget bör flyttas och vi delar den uppfattningen, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Inget förbund har hittills framfört att EM bör flyttas, även om det i utländsk media spekulerats om detta.

När kan man vänta sig ett besked om EM?

– Finns ingen deadline satt och frågan kommer att avgöras så sent som det är möjligt.

Är det sannolikt att Sveriges landskamper mot Ryssland och Cypern spelas överhuvudtaget?

– Ja, det är mycket troligt och att båda matcherna spelas utan publik. Vi följer ju utvecklingen dagligen och får ju också vara beredda till snabba beslut och att vara väldigt flexibla.

Gällande torsdagens Europa League-matcher har Manchester United uppgett att deras möte med Lask kommer att spelas som planerat, enligt lokaltidningen Manchester Evening News. Matchen kommer dock att spelas inför tomma läktare. 

Manchester Citys tränare Pep Guardiola spelar hellre inte alls än utan publik.