I 29 år blev Viasat synonymt med Champions League. Ola Wenström höll fotbollspubliken i handen och guidade de igenom den allra största klubblagsturneringen.
Hemma i Vällingby följde Gusten Dahlin, 32, sändningarna under tonåren och hängde kvar fram tills hans arbetsgivare tog över rättigheterna.
När Telia och C More blev ny svensk hemmaplan för CL gav de den nya programledaren chansen.
– Jag tror det sämsta vi kan göra är att göra det så likt Viasat som möjligt, att jag i min roll ska försöka vara Ola Wenström, utan vi måste göra det på vårt sätt. Jag tror att folk naturligt tycker att allt är sämre initialt för att det är en förändring. Man har bara bestämt sig för att allt är sämre, men sen så lär man sig leva med det nya. Och när man gör det kan man se det som är bra.
Champions League har uppehåll inför de avgörande åttondelsfinalerna. Gusten Dahlin sitter på ett fik och berättar om vägen som tagit honom hit. Hur han hoppade av journalistutbildningen. När de en dag skulle lära sig att bygga en app fick han nog.
– Då sköt jag ut stolen och sa att det här går inte, jag ska inte bygga en app.
I stället gjorde han sig ett namn i succépodden ”Tutto Balutto” som vuxit till en av Sveriges största.
Trots några kurser i journalistik i ryggen är han tydlig med vad han inte är.
– Jag har aldrig kallat mig för journalist, jag vill inte kalla mig journalist. Är det något jag inte är så är det fan journalist.
– Sen förstår jag att folk tänker att ”han är väl sportjournalist eller han är väl journalist i grunden” eller vad det nu kan vara. Men jag tror att det jag gör och det den typiska journalisten gör vilar på lite olika fundament.
– En journalist som verkligen är journalist drivs av att sanningen är det viktiga, jag gör program där det viktiga är att det är bra tv eller bra radio, att det svänger, att vi har kul. Om någon sen kryddar en anekdot, eller om någon skarvar lite från höften, jag har inget kall i bröstet som då känner ”apapap, den där årsredovisningen sätter jag tänderna i”.
”Man blir försiktig med vad man säger”
Några dagar tidigare har Dahlin programlett Fotbollssöndag Europa. Den här gången handlade det inte bara om att få det att svänga.
En del av programmet gick till att prata om Rysslands invasion av Ukraina och hur fotbollen svarat på kriget.
– När det kommer till att prata om allt från fotbollens värld känner jag mig hur trygg som helst. Men när man ska navigera i det här klimatet som är allt från sociala medier till hur klipp blir virala, man blir försiktig med vad man säger, vilka ord man använder i stället för något annat ord. Och så är inte jag normalt.
Gusten Dahlin beskriver hur han i normala fall kan skämta, vara sarkastisk eller ironisk, och hur han vet att folk förstår.
Det här läget kräver andra saker av en programledare.
– I såna här sammanhang är det svårt, för här kommer folks olika åsikter och politiska läggningar in. Det är svårt. Jag behöver göra det, och jag backar inte från att göra det men jag upplever absolut en skillnad i det i svårigheten. Och det är så klart att det ska vara det, det är en allvarlig jävla grej.
– Det var som i somras när Christian Eriksen gick ner i EM-premiären.
Det var EM:s första heldag och Danmark hade laddat med folkfest på Parken i Köpenhamn.
Gusten Dahlin gör sin första mästerskapssändning. När första halvleken av mötet med Finland tickar mot sitt slut ramlar Christian Eriksen handlös till marken. På en knäpptyst nationalarena påbörjas livräddande insatser.
Efter att stjärnan rullats ut på bår och lämnat arenan valde TV4 att bryta sändningen.
Beslutet att bryta sändningen och inte gå till studion, för att uppdatera tittare om vad som hände fick kritik. TV4 var också självkritiska efteråt.
Gjorde första EM-sändningen när Eriksen kollapsade
Tillsammans med de tidigare landslagsspelarna Jimmy Durmaz, Kim Källström och Lotta Schelin tog Gusten Dahlin del av det som hände på planen.
Han berättar om starka känslor och chockpåslag i studion.
– Jag tror att de (experterna) kände ett extra påslag för de såg sig själva, eller kompisar och kolleger. Att då gå in i en studio... Med facit i hand är det säkert massor av saker man hade kunnat göra annorlunda. Men jag tror också att det inte finns något man kan göra som alla tycker är rätt.
Beslutet togs ovanför era huvuden?
– Ja, det jag fick i örat var ”är du okej, kan du köra?”. Och jag sa ”absolut”. Inget var aktuellt så länge Christian Eriksen låg på planen. Men från att han lämnar planen var ändå det som kommunicerades att han var vid liv. Sen kanske jag hade känt så även om det hade varit så att han var död. Det hade kanske varit rimligt att slänga in handduken, men för mig var inte det rimligt. Jag fick bara frågan om jag kunde köra, och jag kunde köra.
– Det var en speciell första mästerskapsdag. Jag är väldigt glad över att Christian Eriksen är tillbaka på fotbollsplanen.
Du säger att du inte är journalist, men i det rummet var ju du den som är ”journalisten”. Hur hanterar du det?
– Oavsett om jag kallar mig journalist eller inte: jag har ju tagit på mig den rollen som programledare i den sändningen, då får jag ju vara journalist i den stunden.
– Jag är inte en programledare som är journalist i grunden. Det har sina fördelar och nackdelar. Jag tror att mina chefer har gett mig tunga uppdrag och tycker jag är en bra programledare för de vet att jag också går utanför mallen i vad andra programledare står för. Jag har mina egna åsikter och känslor, jag gillar att få det att svänga och fördelar samtalet.
TV4:s krav: Stoppas från att göra reklam
Hans bakgrund liknar inte många andra programledare.
När Discovery gav Gusten Dahlin sparken efter ett uppmärksammat videoklipp valde han och radarpartnern Thomas Wilbacher att starta podcasten ”Tutto Balutto”.
En podd om det hetaste från hela fotbollsvärlden, alltid minst två avsnitt i veckan och aldrig semester. Konceptet och duons dynamik blev en framgångssaga.
Att sluta med podden har inte varit aktuellt, men TV4-jobbet påverkar ”Tutto Balutto”. Han får inte längre göra reklam.
– Det har varit ett villkor, fortsätt göra Tutto Balutto, det är inga problem. Men TV4 har en policy att deras anställda eller heltidsavlönade inte får göra reklamuppdrag utanför huset. Det var bara att köpa. Det var ett jobbigt samtal att ta med Thomas, säger han och skrattar.
– Men nej, Thomas har varit grym där.
– Jag får så klart göra reklam för C More och Telia och våra rättigheter, det är ju välkommet. Men allt annat sköter Thomas och han gör det med bravur. Det har väl varit lyxigt för mig.
Får du betalt för det?
– Ja, jo absolut. Jag och Thomas har vår deal, men det är klart att bara för att jag inte spelar in reklamen så svär jag mig inte fri från cashen. Det är jävligt tydligt, i alla fall mellan mig och Thomas.
Hur mycket tjänar ni på podden?
– Det är mycket. Alltså ibland skakar man bara på huvudet, det säger jag verkligen inte för att skryta. Det är mest för att ibland fattar man inte riktigt. Samtidigt vet jag att en sponsor till Tutto Balutto må kanske betala stora pengar, men kommer sponsorn tillbaka gör den förmodligen det för en anledning. Att de har tyckt att det var en bra affär även för dem.
– För att svara på din fråga så tjänar jag väldigt mycket mer på att göra podden än vad jag tjänar på att programleda Champions League och då tjänar jag inte dåligt på att var programledare för Champions League. Jag är väldigt nöjd med min ersättning därifrån, men det är olika divisioner.
”Då pallar jag inte ens bemöta det”
För ett och ett halvt år sedan bytte duon samarbetspartner när det kom till just reklamuppdrag.
– Då exploderade det. Jag tror det var då vi insåg, vad fan har vi gjort i fyra och ett halvt år?
– Det var inte så att de innan hade gjort det dåligt, det vara bara att det här var en gamechanger. Vi träffade rätt med en tjej som vi jobbar med nu som är så driven och bra att då sköt det i höjden. Då började man så här ”vad sa du att de skulle betala?”.
– Det är väl bara att smida så länge järnet är varmt.
Vad lägger du dina pengar på?
– Jag köpte ett lantställe i Roslagen, det kostade en del. Det var verkligen en sån grej där man tömde fickorna på det man hade. Men det har jag inte ångrat sen dess. Jag och min tjej är där mycket. Nästa grej nu kommer vara att köpa en båt till det stället, det går väl hand i hand med att det går en del pengar till det där stället.
”Tutto Balutto” har tidigare sålt slut flera liveshower på Oscarsteatern.
Liveshower som tv-personligheten Filip Hammar beskrivit som ”sektliknande” där podduon står på en scen utan tröja och primalskriker.
– När någon som Filip Hammar säger något är det så klart att det får fäste, kanske i synnerhet de som inte lyssnar och inte har sin egen uppfattning. Jag menar han är omåttligt populär och stor och är slagkraftig i sina formuleringar.
Men bilden är inte rättvis, menar Gusten Dahlin.
– Jag och Thomas och Kim (Virsen, klippare) som gör den här podden vet ju att om man reducerar Tutto Balutto till att vi står i bar överkropp, primalskriker kuken och vevar kanna på och bara är snubbiga i vår jargong – då pallar jag inte ens bemöta det. För jag vet hur många timmar podd vi släpper i både veckan och månaden och 97 procent av den tiden pratar vi om fotboll.
– Vi försöker så ofta vi kan, orkar och vill belysa det vi tycker är fel: rasism, sexism, hur man återigen gör bort sig i hur ojämställd fotbollen är. Hör man det så hör man det, hör man det inte och går Hammar-spåret så pallar inte jag stå och hålla något plakat och säga att vi gör mycket annat.
ANNONS: Streama slutspelet i UEFA Champions League – bara på Telia och C More