Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg: Så slutar kvartsfinalerna i Champions League

Haaland.
Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA
Benzema.
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Champions Leagues kvartsfinaler är lottade.

Det blir både stormöten och repriser från fjolåret.

SportExpressens Therese Strömberg analyserar och tippar hur det går.

Real Madrid–Chelsea

Repris på fjolårskvartsfinalen där precis allt hände. Real Madrids åttondelsfinal var egentligen avgjord redan när de gjorde sitt första reduceringsmål i det första mötet med Liverpool, och i returen gick de helt enkelt ut och ägde matchen redan från första minuten. Liverpool framstod inte alltid som helt chanslösa, även om de hela tiden var det, och det är exakt så det nästan alltid är när Real spelar Champions League.

Chelsea har börjat vinna efter en lång period av ingenting den här säsongen under Graham Potter, och det faktum att de avslutar hemma skulle kanske kunna tala för dem. Men nej, det är Benzema och grabbarna som går till semifinal.

Benfica–Inter

Drömlottning för båda lagen, får man ändå säga. Även om Benfica har sett mer övertygande ut än Inter den sista tiden så är det här på förhand ett jämnt möte där båda lagen har i stort sett lika stor chans att gå vidare. 

Inter hade problem med Porto i åttondelen, och jag hade inte tippat dem att gå vidare om det inte vore för spelordningen. De lottades egentligen till att starta hemma, men eftersom även Milan gjorde det var ett av lagen tvungna att flytta på sig (San Siros gräs och annat tillåter inte hemmamatch på arenan två dagar i rad). Så man får alltså avsluta hemma och jag tror att det kan avgöra den här bataljen.

Manchester City–Bayern München

Förlåt men såg ni vad Haaland höll på med mot RB Leipzig häromdagen? Det var å ena sidan förkrossande att se ett egentligen ganska bra lag bli så fullständigt demolerat. Å andra sidan fascinerande att se en 22-årig norrman bete sig som om han vore Real Madrid och ägde hela den här turneringen. 

Det här är ett stormöte av rang. Det händer mycket runtomkring Bayern München den här säsongen som inte är helt harmoniskt, men de har tagit sig ur sin kryssmani och är ett vinnande (oftast) lag igen. Samtidigt finns den där konstiga pressen på Pep om att han ”måste” vinna Champions League (klart han inte måste det) kvar och frågan är om den väger tungt på dem. 

Jag tror inte det, Manchester City går vidare.

Milan–Napoli

Kanske den tråkigaste av kvartsfinalerna med tanke på att lagen möts i ligan bara någon vecka innan första mötet. När de ställdes mot varandra i höstas gick Napoli, precis som de nästan alltid gjort den här säsongen, vinnande ur den striden. Och det är svårt att se att de inte ska göra det över det här dubbelmötet också, även om det så klart är relativt jämnt på förhand. 

Milan har haft problem med att få till sitt spel oftare än sällan sedan VM-uppehållet tog slut. Mot Tottenham var det framför allt en uppvisning i försvarsspel som tog dem vidare, och det kommer de att behöva sätta om de ska ta sig ur det här levande. Det Milan har som Napoli inte har är tradition. Som klubb har de en helt annan erfarenhet av den här turneringen, Napoli är som bekant i kvartsfinal för första gången någonsin. Men att det skulle tala för Milan så pass mycket att de faktiskt går vidare... Ja kanske. Varför inte.