Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens uppmaning inför högriskmatchen i Malmö

Här är Malmös motstånd i Europa League
Malmö FF:s säkerhetschef Peter Narbe.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: OTTMARWINTER / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett tusental Union-supportrar väntas ta sig från Berlin till Malmö trots att de saknar biljett till torsdagens Europa League-match.

Polisen och MFF förbereder sig för att hindra kaos, sammandrabbningar, planinvasion och stormning av entréerna till Stadion.

– Det är oklart vad de personerna har för våldskapital, säger säkerhetschefen Peter Narbe.

Enligt Uefas regelverk har bortalagets supportrar rätt till fem procent av biljetterna till varje match i Europa League. Inledningsvis tilldelades Union Berlin därför 1075 platser på bortaläktaren i torsdagskvällen match i Malmö.

När MFF upptäckte att Union Berlins supportrar köpt platser även till andra sektioner på Stadion inleddes ett arbeta med att makulera 1400 biljetter. Trots det räknar Malmö FF med att omkring 2500 tyska supportrar tar sig till Malmö.

– Det pågår diskussion med Union för att se hur vi eventuellt kan hjälpa dem med fler biljetter, säger säkerhetschefen Peter Narbe.

Kan behöva stoppa folk

Att förse samtliga 2500 med biljetter är däremot inte aktuellt. MFF förbereder sig därför för att behöva stoppa folk som olovligen vill ta sig in och se matchen.

– Grunden i det är att bemanna och att värdarna i entréerna har stöd av säkerhetspersonal. Vi har påpekat den utmaningen i vår samverkan med polisen också. Det är en risk i samband med den här matchen, säger Peter Narbe.

Har ni behövt hantera den risken vid tidigare tillfällen?

– Vi har haft andra Europamatcher där folk velat ta sig in utan biljetter. Det som är skillnaden här är att den förväntade kvantiteten är större och att det är oklart vad de personerna har för våldskapital.

Extra stor bortasektion

Trots att 1400 biljetter makulerats tror Peter Narbe att det kommer finnas Union-supportrar som fortfarande har biljetter på MFF-sektioner. Bland annat därför har bortasektionen spärrats av på ett sätt som gör att det där får plats betydligt fler än 1075 åskådare.

– Då har vi handlingsutrymme om vi skulle behöva flytta folk om det blir säkerhetsutmaningar under resans gång, säger Narbe.

Senast Union Berlin var i Sverige spelade laget mot Djurgården. Då, 2014, forcerades en entré. Inför avspark stormades planen av både bortasupportrar och hemmasupportrar som hamnade i slagsmål med varandra. Inom Malmö FF hoppas man att inget liknande ska ske nu.

– Vi har nät uppsatt, som är en liten begränsande faktor. Men som Stadion är byggd så finns det en risk som vi egentligen bara kan försöka minimera genom att bemanna i de ytorna där det skulle kunna ske, säger Narbe.

Polisen: ”Klassisk högriskmatch”

Erik Jansåker är biträdande kommenderingschef hos polisen. Myndigheten samarbetar tätt med Malmö FF inför matchen.

– Det vi vet är att det kommer ett antal risksupportrar hit. Vi har lite svårt att bedöma vad som kommer ske, men vi har en stort tilltagen resurs och vi följer läget tillsammans med tysk polis, MFF, gränspolis och annat för att få så bra koll på vad för människor från Tyskland som kommer till matchen, säger han.

Vidtar ni några speciella åtgärder inför den här matchen, jämfört med en allsvensk match?

– Nej, det är en klassisk högriskmatch. Det som komplicerar det är att det kommer ett lag från ett annat land som vi inte riktigt har kontroll på, som vi har normalt sett mellan svenska lag. Det är det som gör det extra svårbedömt.

Uppmaningen från polisen

Inledningsvis uppmanade vissa av Union Berlins supportergrupper till samling på Möllevångstorget inför matchen. Där laddar MFF:s supportrar upp. Nu har tyskarnas samling flyttats till Lilla torg. I polisens planering finns ett scenario där vissa Union Berlin-anhängare ändå tar sig till MFF-samlingen.

– Man kan inte utesluta det, så skulle jag vilja säga. Vi hoppas inte att de gör det, men vi är vakna för att de bryter och går mot Möllan. Vi har det med i planen också, säger Jansåker.

Något som ytterligare försvårar för polisen är att även vissa av Herta Berlins supportergrupper uppmanat till Malmöresa. Herta är stora rivaler till Union och det finns band mellan vissa MFF-supportrar och Herta-supportrar.

– Vi följer det läget också. Våra supporterpoliser har mycket god insyn i det hela. Det komplicerar det lite mer och gör det extra svårbedömt, säger Jansåker.

Vad är bra att tänka på för MFF-supportrar i morgon?

– Skulle det bli väldigt stökigt så ska man ta sig från situationen i stället för att vara nyfiken och närma sig. Lämna och gå åt ett annat håll, så polisen för jobba i fred. Det är för att undvika att tredjeman blir skadad.

När man närmar sig arenan, vad ska man tänka på då som supporter?

– Vara ute i god tid. Har vi någon information som är viktig så går vi ut med det på nätet.

Åge Hareide gör comeback - blir ny tränare för MFF 

Åge Hareide gör comeback - blir ny tränare för MFF