Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ryter Nilla Fischer ifrån: "Det är inte okej"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nilla Fischer.
Foto: Robban Andersson

Svenska spel delar ut en Champions League-bonus till herrlaget Malmö FF som är nästan tio gånger större än vad damlaget Linköping får nöja sig med.

Nu har landslagsbacken Nilla Fischer, före detta Linköping-spelare, rutit ifrån.

– Det är inte okej, säger Fischer till SportExpressen.se.

Svenska Spel har öronmärkt en del av sin budget för att kunna ge ekonomiskt stöd till svenska klubbar som spelar ute i Europa. Under namnet "Europabonusen" pumpar man in kapital till elitfotbollens organisationer Svensk elitfotboll (Sef) och Elitfotboll dam.

Men i dag rapporterade Sveriges Radio P4 Malmöhus att stödet ser olika ut för herr- och damlagen.

Får 250 000

De svenska damlagen som spelar i Champions League, FC Rosengård och Linköping, får 250 000 kronor var. Herrlaget Malmö FF får två miljoner kronor för sin CL-kvalificering, samtidigt som de två allsvenska lag som spelar i Europa League får en bonus på 500 000 kronor.

– Det är marknadsmässiga priser helt enkelt och vår sponsring är affärsmässig. Det är inte välgörenhet utan vi betalar för de rättigheter vi vill ha i avtalen, säger Johan Tisell, presschef på Svenska spel, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Men Tisell får nu mothugg av en av världens bästa försvarare. Landslagsbacken Nilla Fischer, som spelade i Linköping innan hon gick till tyska Wolfsburg, blir inte glad när hon får höra om sin forna klubbs nerbantade bonus.

"Det är väldigt synd"

– Det ska vara så jämställt som det går. Skillnaden som finns i summorna är inte okej. Jag spelar i Champions League och det är väldigt tuff ekonomiskt. Man går inte plus på att spela i CL. Förbund och sponsorer behöver hjälpa till mer. Går ett lag långt så får man som sponsor reklam tillbaka, och man måste investera för att få något tillbaka. Så att skillnaden är så stor tycker jag är väldigt synd. Det är jäkligt tufft med ekonomin, säger Fischer till SportExpressen.se.

Svenska Spel försvarar sig med att summorna är marknadsmässiga och att männens Champions drar in mer pengar. 

– Jo, det är ett argument. Men samtidigt kostar det att resa, och jag tror inte att vi väljer de dyraste resorna om man säger så. Man försöker pussla ihop det för att kunna komma i väg. Och det är inte så att vi tycker synd om oss själva. Visst, det kanske ger mer pengar tillbaka med herrarna, men det kostar lika mycket för oss att resa ändå. För att vi ska klara ekonomin och kunna tävla med utifrån förutsättningar så måste man starta någonstans, och då kan ju en sponsor gå i bräschen för det. Satsa mer jämlikt.