Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Min första tanke var att det inte kunde stämma”

Se senaste ”Sportklubben” med massor av internationell fotboll.
Ola WenströmFoto: NENT
Ola Wenström och Carolina Klüft inför OS i Sotji.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Årets sista Champions League-kväll stängdes under onsdagen.

Det var också decenniets sista.

Och Ola Wenström har programlett varenda sändning under hela 2010-talet.

– Det är ju absurt på ett sätt. Min första tanke var att det inte kunde stämma, säger han efter sin 333:e raka.

Under onsdagen spelades de sista gruppspelsmatcherna i säsongens upplaga av Champions League.

Ola Wenström, 52, programledde som vanligt sändningen i Viasats kanaler och det är knappast en överdrift att säga att han med åren blivit synonym med världens finaste klubblagsturnering.

Onsdagens CL-sändning var nämligen programledarens 333:e raka. Något som innebär att han inte har missat en enda sändning sedan han värvades från TV4 2008 – och att han ramat in varenda match i turneringen under 2010-talet.

Det blev han också påmind om på Twitter.

– Jag hade inte ens reflekterat över det. Jag tänkte: ”Det här kan ju inte stämma”. Sen inser man ju att det stämmer... och det med råge, för jag har ju inte missat en sändning sedan 2008. Det är ju absurt på ett sätt, säger Wenström.

Ola Wenströms sjuka svit i Viasat

Det är knappast en tillfällighet att sviten sedan länge passerat 300-gränsen.

– Det är pedantisk planering bakom och ett vardagsliv som utgår från det där matchschemat. Men det är det bara ett jobb, det är inte mitt liv. Visst har jag varit krasslig, till och med riktigt sjuk vid något tillfälle, men det har gått att genomföra, säger han och fortsätter:

– För ett par, tre år sedan hade jag knappt någon röst. Men jag åkte dit ändå och det blev lite som att jag hälsade välkommen till Champions League-studion i någon slags Bengt Magnusson-version. Men det har funkat hittills och det är mitt uppdrag, jag ska programleda alla Champions League-sändningar.

Men folk blir ju sjuka?

– Ja, men jag försöker sköta mig väl. Jag är ute och joggar, promenerar med hunden, pussar på min fru och äter ingefära. Så jag håller mig frisk.

Sätter du någon prestige i det, att inte missa en CL-sändning?

–Ja, det gör jag. Var det inte Henrik Sedin som hade något sådant i Vancouver också? Inga jämförelser i övrigt. Men han fick bita ihop lite extra vid ett par tillfällen för att hålla sviten vid liv och det är klart… för mig är det en självklarhet att gå till jobbet.

Lämnade TV4 för Champions Leagues skull

Just Champions League verkar betyda mycket för dig.

– Ja, så är det. Helt klart. Det var anledningen till att jag flyttade från TV4 till Viasat, för att bygga upp kanalerna och utveckla Champions League, som är den stora premiumprodukten. Och det är den som jag värderar högst också.

Ola Wenström fortsätter:

– Jag tycker att det finns ett värde i att bibehålla kontinuiteten, att det finns en trygghet i en bransch som ständigt utvecklas och förnyas. Som tittare ska man känna sig trygg och veta lite vad man får.

Trots att det har gått så pass lång tid känner han sig aldrig oinspirerad när han går till jobbet.

– Jag tycker faktiskt att det är roligare nu än 2008. Jag upplever att jag och vi, hela redaktionen, kan mycket mer i dag. Vi har jobbat mycket tillsammans utan att det blir slentrian, alla länkar är otroligt starka. Jag känner mig mer bekväm, men inte nonchalant, säger Wenström.

Vad krävs för att du ska missa en sändning?

– Haha, det vet jag inte. Det kommer ge sig självt. Jag kommer inte hålla på in absurdum för kan jag inte så kan jag inte. Det kommer ge sig självt. Men jag hoppas så klart att jag inte kommer missa någon sändning, jag har kontrakt i 1,5 år till, så länge som Viasat har rättigheterna.

Wenström: ”Det är så jag fungerar”

Expressen träffade Ola Wenström i nya huset i Skåne tidigare under 2019. Se bilderna inifrån villan och hör honom berätta om livet utanför rutan och nya restaurangprojektet.