Martin Sjögren om Fridolina Rolfö och Ada Hegerbergs konflikt

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Champions League-finalen innehåller en skandinavisk stjärnduell mellan Fridolina Rolfö och Ada Hegerberg.

Norges svenske förbundskapten vet hur båda fungerar.

– De är ganska olika som personer, säger Martin Sjögren, som ger sin syn på storlagens maktkamp och slutet på bråket som skakat norsk landslagsfotboll.

Martin Sjögren, 45, lyfter mot Turin dagen inför Champions League-finalen mellan Lyon och Barcelona. 

Från läktaren får Norges förbundskapten möjlighet att se tre av sina norska spelare – Ada Hegerberg i Lyon samt Barcelona-duon Ingrid Engen och Caroline Graham Hansen – men också uppleva en match som kan säkerställa ett maktskifte inom europeisk toppfotboll.

När Lyon vann titeln 2020 efter 4–1 i finalen mot just Barcelona var det lagets femte raka Champions League-seger. 

De två åren efter det har Barcelona vunnit. Nu har de chansen på tredje raka.

– Vi får se om det blir någon typ av paradigmskifte eller om Lyon visar att de fortsatt är bäst i Europa. Jag ser matchen som helt öppen men där Barcelona är lite favoriter, säger Martin Sjögren.

Rolfös genombrott: ”Extremt bra”

För Sjögren är de norska spelarna inte den enda bekantskapen i finalen. Den stora svenska stjärnan Fridolina Rolfö, som i vintras tilldelades Diamantbollen som Sveriges bästa spelare, värvades till Linköping 2013 när Martin Sjögren var tränare för klubben.

Sjögren hade då koll på Rolfö sedan tiden i F19-landslaget.

– Det är helt omöjligt att säga hur bra en 20-årig spelare kan bli. För henne var det också en ganska stor omställning att komma till LFC. Men hon har hela tiden klarat av omställningarna och tagit sig till nästa nivå.

När Linköping tog SM-guld 2016 med Martin Sjögren som tränare var det Fridolina Rolfö och Chelseas Pernille Harder som bar laget offensivt.

Det blev Rolfös genombrott som tog henne till Bayern München.

– Hon var extremt bra det året, minns Martin Sjögren.

Ada Hegerbergs bojkott

Precis som Rolfö har blivit Sveriges största offensiva stjärna är Ada Hegerberg redan det för Norge.

Martin Sjögren vill helst inte jämföra dem.

– De är ganska olika som personer och som spelare. Likheterna är att de vill bli bättre hela tiden, men det gäller näsatn för alla på den här nivån.

För Ada Hegerberg har mycket de senaste åren kommit att handla mycket om bojkotten av det norska landslaget som hon gick ut med 2017. Hon anklagade såväl landslagsledningen som förbund för att använda sig av härskartekniker. 

– Jag har varit knäckt psykiskt. Jag hade mardrömmar efter att ha varit med landslaget, sa hon i en intervju med det norska magasinet Josimar om beslutet.

Men sedan i våras är den 26-åriga storstjärnan tillbaka i Martin Sjögrens landslag.

– Det är givetvis jätteviktigt för oss. Det har funnits en vakans och vi har inte haft de bästa spelarna tillgängliga, det har inte känts bra, säger han nu.

Så återvände hon till landslaget

Hegerbergs ord om sitt mående har fått stor uppmärksamhet och hon har varit öppen med att det varit en tuff period, något som förbundskaptenen uppmuntrar.

– Det är väldigt bra att hon vågar. Jag tror det varit väldigt viktigt för henne att få möjlighet att säga vad hon tycker. Sedan ska vi inte gräva i saker som hände för fem år sedan, men vi har inte velat begränsa henne på något vis. Hon säger vad hon tycker och det är en del av hennes personlighet.

Hur gick det till när hon till slut återvände?

– Det var en ganska lång process som vi tog successivt med små steg. När tiden var mogen hade vi mötena som krävdes för att få till ett positivt resultat. Det var både fysiska möten och samtal. 

– Jag är väldigt glad att det löst sig, inte bara för min skull utan för norsk fotbolls framtid och damfotbollen i stort, säger Martin Sjögren.