Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mariborhjältens kritik mot AIK efter tunga CL-uttåget

Alexandru Cretu i duell med Tarik ElyounoussiFoto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Alexandru Cretu skickade Maribor vidare i Champions League-kvalet.

Men han var inte imponerad över AIK:s insats i returmötet.

– Det var ingen wow-känsla över AIK, säger Cretu.

Det såg länge ut som att AIK skulle ta sig vidare till den tredje kvalrundan i Champions League efter Tarik Elyounoussis 3-1-mål i förlängningen.

Men i den 117:e minuten höll sig Alexandru Cretu framme och nickade in 3-2 till Maribor vilket betydde vidare avancemang på fler gjorda bortamål.

Efter matchen menade rumänen att han inte var särskilt imponerad över AIK:s sätt att uppträda på hemmaplan.

– Jag tycker att vi spelade bättre fotboll än AIK. AIK har två bra anfallare, nummer 36 (Henok Goitom) är en otrolig fotbollsspelare. Men våra backar gjorde ett bra jobb.

Varför tycker du att ni spelade bättre fotboll?

– Därför att vi kontrollerade matchen. AIK gjorde 1-0 men hade ingen wow-känsla i dag. De gjorde 2-1 på frispark. Om du vill gå långt i Champions League måste du attackera och pressa mer på hemmaplan. Det måste vara tuffare. AIK har ett bra lag, jag tycker inte att de ska spela i andra kvalrundan utan längre fram, men Maribor är en storklubb och med Europaerfarenhet.

Kritiken: ”Det är ingen wow-känsla”

Efter matchen uttryckte Karol Mets sin besvikelse efter uttåget. Han menade på att resultatet var ett av de ”orättvisaste någonsin”. Men Cretu håller inte med.

– Det är viktigt i Champions League för det räcker ibland att vinna med 1-0, men jag sa det förut. AIK har ett bra lag, men de kontrollerade inte matchen. Det var ingen wow-känsla över AIK. Jag kände det på planen, säger Cretu.

Henok Goitom tycker dock att AIK träffade rätt i spelet och valet av matchplan:

– Hade vi spelat om den här matchen så hade vi gjort precis samma sak. I slutändan handlar det om en studs här och där, det gick inte vår väg. Alla är nere eftersom att matchen var som den var. Vi hade kontroll på matchen och gör 3-1 och några minuter efter det blir Maribor frustrerade. Vi kunde reda ut det, men det var en studs som inte gick vår väg, säger AIK:s lagkapten.

Maribor-spelarna tyckte att ni kunde kontrollera matchen på ett bättre sätt. Vad säger du själv?

– Det är klart att Maribor har ett spel som gjorde att de hade bollen lite mer än vad vi ville. De har bra spelare också. Men då skulle jag vända på det och säga att det är en styrka att leder med 3-1 trots att vi inte kontrollerar matchen så som de säger. Jag tycker ändå att Maribor inte kommer någonstans. De hade väl något friläge men annars hade vi bra koll på matchen.

Salétros: ”Det är deras åsikt”

Anton Salétros känner att uttåget var orättvist.

– Det känns orättvist. Men det kändes som att vi var bättre än Maribor och vi ville det mer. Fotbollen är elak ibland, säger Salétros.

Han tycker inte heller att Maribor har rätt i sin analys av AIK.

– Det är deras åsikt. Vi gör 3-1 och kontrollerar spelet innan. Maribor sticker upp ibland men jag tycker att vi som helhet skapar mer. Vi har en stolpträff och flera skott.