Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kylskåpsförsäljaren i osannolik historia

Foto: MAURIZIO BORSARI/AFLO/SHUTTERSTOCK / MAURIZIO BORSARI/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: OSCAR BARROSO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / OSCAR BARROSO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: IRINA R HIPOLITO/SHUTTERSTOCK / IRINA R HIPOLITO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Junior Messias kom från ingenstans och avgjorde Milans möte med Atlético Madrid.

– Det är det viktigaste ögonblicket i min karriär, sade Messias efter målet.

Men hur blev den tidigare kylskåpsförsäljaren Champions League-debutant som 30-åring?

Han debuterade så sent som förra säsongen i Serie A för Crotone. Dock slutade säsongen 2020/2021 i moll för Junior Messias vars lag ramlade ur den italienska högstaligan.

Men han själv hade lyckats locka till sig intresse från klubbar av hög dignitet.

En av dem var A.C. Milan.

Den här säsongen har den 30-årige brassen representerat ”Rossoneri” i två ligamatcher. Men under onsdagskvällen fick han sitt genombrott på den europeiska fotbollscenen.

Detta då han i Champions League-gruppspelets femte omgång, mot Atlético Madrid, blev stor hjälte för Milan. Junior Messias nickade nämligen in det som blev matchens enda mål i den 87:e matchminuten, ett mål som kan ta laget till slutspel i turneringen.

– Jag ville gråta. Hela upplevelsen gick rakt igenom mitt huvud, bara känslor. Jag tänkte på Gud, hela min historia är skriven av honom, sa han till Milan-TV efter målet.

Men det är fullt förståeligt om namnet Junior Messias inte känns igen vid första en första anblick. Det var nämligen långt ifrån självklart att det var just han som skulle kliva ut på Wanda Metropolitano i Madrid just i går.

På fotbollsplanen spelade han så sent som för tre år sedan i den italienska fjärdedivisionen, Serie D. Serien är den högsta ickeproffessionella i landet och han representerade då Casale.

Gick från kylskåpsförsäljare till fotbollsproffs

Detta sedan han sedan enligt Football Italia efter att ha flyttat till Italien från Brasilien i början av 2010-talet klivit in i Serie D så sent som 2015. 

– Vi lyckades lösa ett visum och jag måste tacka klubben för att de lät mig kontraktera en spelare ingen visste om. Hans lön var 1 500 euro i månaden och det är så hans karriär startade, har hans tidigare tränare Ezio Rossi sagt till Radio 24.

Väl i Casale spelade han mest fotboll som en hobby samtidigt som han jobbade. Det var allt från att restaurera tegel eller riva byggnader till att leverera diskmaskiner och kylskåp.

Efter att Junior Messias gjort 14 mål säsongen 16/17 flyttade han till seriekonkurrenten Gozzano 2017. Väl där gick det en säsong de tog klivet upp i seriesystemet och nådde Serie C inför säsongen 2018/2019.

Då fick han alltså göra sin proffsdebut under hösten 2018. Men i tredjedivisionen fick han bara spela i ett halvår innan en ny klubb ville lägga vantarna på honom.

I januari 2019 fick Crotone ett bud accepterat på Junior Messias och han anslöt till Serie B-klubben till nästkommande säsong.

Väl där slog han inte av på takten utan hjälpte klubben upp i högstaligan. Med sex mål och sex assist på 34 matcher var mittfältaren starkt bidragande till att klubben tog klivet upp i Serie A.

Messias: ”Viktigaste ögonblicket i min karriär”

Därmed hade Junior Messias från 2016 till 2020 klättrat från Serie D till Serie A.

Han hade gått från kylskåpsförsäljare till professionell fotbollsspelare i en europeisk storliga.

När han sedermera debuterade i högstaligan gjorde han det som 29-åring.

Där tog han nästa kliv, producerade nio mål och fyra assist för Crotone och säkrade nästa stora flytt.

Då var det Milan som ringde på transferfönstrets sista dag i augusti 2021. Ett Milan som enligt MilanNews samtidigt övervägde sina alternativ för att eventuellt försöka locka till sig Real Madrid-spelarna Isco och Marcos Asensio.

Men valet föll till slut på Junior Messias som anslöt på lån med en utköpsklausul på 5.4 miljoner euro.

Hittills den här säsongen har han bara spelat i två Serie A-matcher. 

Men i Champions League har Junior Messias minst sagt satt avtryck.

– Det är det viktigaste ögonblicket i min karriär, men det är viktigt att vara ödmjuk. Jag får inte bli nedslagen av kritik men inte heller upprymd av komplimanger, sade Messias till Amazon Prime efter målet mot Atlético Madrid.

TV: Målet som släckte MFF:s europadröm