Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ska spela för våra liv på hemmaplan”

AIK föll mot Maribor i första kvalmötet med 2-1.Foto: Martin Metelko / Bildbyrån
Kolbeinn Sigthorsson tappade markeringen på Sasa Ivkovic som helt ostörd kunde hoppa upp och placera in 2-1 på nick.Foto: Eurosport.
Henok Goitom gjorde AIK:s mål.Foto: Martin Metelko / Bildbyrån
Anton Salétros i AIK.Foto: Martin Metelko / Bildbyrån

MARIBOR/STOCKHOLM. AIK är pressat i Champions League-kvalet efter en 2-1-förlust borta mot Maribor.

En försvarsmiss strax innan halvtid fällde svenskarna i det första mötet.

– Det var slarvigt – vi har inte råd att göra det hemma i Stockholm, säger Oscar Linnér. 

– Vi kommer spela för våra liv på hemmaplan, säger Per Karlsson.

AIK åkte på en mardrömsstart i första rundan av Champions League-kvalet borta mot Ararat-Armenia när man släppte in 0-1 redan efter tre minuter.

Trots det blev det avancemang för AIK.

Men lika illa startade bortamötet i den andra kvalomgången mot Maribor, när hemmalaget tog ledningen redan efter sex minuter.

En fin upprullning med ett väggspel ställde AIK-försvaret och anfallaren Rok Kronaveter kunde placera in 1-0 bakom Oscar Linnér – till mittbacken Per Karlssons tydliga irritation.

AIK repade sig emellertid snabbt, efter den inledande, höga pressen av Maribor.

I 28:e minuten kom utdelningen i en omställning, när Sebastian Larsson slog ett tidigt inlägg mot Henok Goitom i straffområdet. Goitom tog emot, vände upp och placerade in 1-1 i bortre gaveln – ett mål av internationell klass.

Kritiken mot målet: ”Väldigt billigt”

Men AIK-lyckan blev kortvarig.

Blott tio minuter senare vann Maribor en hörna där Kolbeinn Sigthorsson tappade markering och Sasa Ivkovic – helt ostörd – kunde hoppa upp och placera in 2-1 på nick.

– Ett väldigt billigt mål. Han är stark i luften, visst. Men Sigthorsson har markering på Ivkovic och släpper honom, säger experten Johan Arneng i Eurosport. 

– Vi får inte släppa mål på fasta situationer – speciellt när han får hoppa så fritt, säger Goitom till Eurosport om målet.

Andra halvlek blev desto mer händelsefattig.

Hemmalagets Andrej Kotnik var nära när han sköt ett volleyskott som smet tätt över Oscar Linnérs ribba. 

AIK:s bästa chans kom i slutet när Heradi Rashidi slog ett inlägg från höger som Maribors målvakt missbedömde.

AIK pressat att vinna i returen i Solna

I slutminuterna var Maribor allra närmast 3-1 när Rok Kronaveter drog en volley som Oscar Linnér parerade till hörna.

Annars tycktes båda lagen inte vara alltför missnöjda med 2-1, som också blev slutresultatet.

–– Klart bortamål spelar stor roll. Det får vi väl se först efter nästa match, men förmodligen var även det här ett livsviktigt mål, precis som i Armenien, säger Henok Goitom.

Därmed är AIK pressat att vinna i returen som spelas nästa onsdag (31 juli) på Friends arena.

– Vi kommer spela för våra liv på hemmaplan. Det kommer bli intressant, intygar Per Karlsson.

Oscar Linnér:

– Att vi släpper in en hörna på det sättet (2-1-målet) är slarvigt. Det är ingen idé att stå och peka pinne på någon. Vi måste se vad vi kan göra bättre och hur vi kan undvika att göra det hemma i Stockholm. För det har vi inte råd med, säger han. 

Är ni favoriter?

– Jag gillar att slå ur underläge. Det är skönt att ha på sig underdog-tröjan så jag tycker att vi ska behålla den. Om vi gräver ner huvudet och jobbar hårt så spelar det ingen roll vilka som är favoriter. Om vi kommer upp i nivå på Friends så kommer vi kunna gå vidare från det här.

Beskedet om Lundström: ”Problem med underkroppen”

Vid avancemang ställs AIK mot vinnaren av Rosenborg och Bate Borisov i tredje kvalomgången. Vid förlust väntar spel i Europa League mot vinnaren i mötet mellan FK Partizani och Sheriff Tiraspol. 

– Det är svårt att säga att jag är nöjd med resultatet. Men det är bara halvtid än så länge. Självklart kommer det att bli en annan match. Det här var en bra arena med en bra publik. Vi har också en bra arena med en väldigt fin publik, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Kort före avspark fick Robert Lundström kasta in handduken.

– Han fick problem med underkroppen. Vi hoppades att han skulle kunna spela, men det gick inte. Det var ett sent beslut, vi hoppas självklart han ska kunna spela returmatchen, säger Norling.

https://twitter.com/EurosportSE/status/1154102713665409026