Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Uefa: Flytta CL-finalen från Turkiet

2020 års Champions League-final ska spelas på Olympiastadion i Istanbul. Foto: GERO BRELOER / AP
Liverpool är regerande Champions League-mästare. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Flera röster höjs om att Uefa bör flytta Champions League-finalen från Istanbul.

Bakgrunden är Turkiets militära offensiv i Syrien som tvingar tusentals människor på flykt.

– Min uppfattning är att Uefa bör flytta finalen till någon annan stad i Europa, säger riksdagsledamoten Fredrik Malm (L).

Uefa har det turkiska landslaget under observation, efter att landslagets spelare gjort honnörer inför matcherna två gånger på kort tid. 

Nu ställs också krav på att Champions League-finalen ska flyttas från Olympiastadion i Istanbul, där den är planerad att arrangeras 30 maj 2020.

Enligt AP har Uefa mottagit ett brev från Italiens idrottsminister som ifrågasätter om landet borde få arrangera CL-finalen nästa år.

Uefa har valt att inte kommentera brevet ännu.

Även i Sverige höjs röster om att matchen bör flyttas. Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) menar att situationen är problematisk.

– Finalen är i maj nästa år och den marknadsförs väldigt hårt i samband med alla gruppspelsmatcher i Champions League. Det är en enorm marknadsföring för Erdogan som han inte är förtjänt av, tycker jag. Det är en stor fjäder i hatten för Turkiet och det vore en väldigt viktig påtryckning mot Turkiet att flytta den här finalen, säger han. 

Politikern: Flytta CL-finalen

– Det här är ett land som nu har inlett ett anfallskrig med enorma umbäranden för civilbefolkningen. Och att i samband med det ge värdskapet för Champions League-finalen till Turkiet, det tycker jag är väldigt, väldigt problematiskt. Om Uefa flyttar finalen så visar man att de inte accepterar att Turkiet agerar på det sätt som de gör, fortsätter han.

Om de inte flyttar finalen, signalerar Uefa då att det här är okej?

– Ja, jag tror att det kommer uppfattas så av många människor i Europa. Först ser man de här ohyggliga bilderna från Syrien, sen ser man i nästa stund en stor reklamfilm för finalen i Turkiet.

– Det finns dem som hävdar att idrott och politik inte hör ihop, men i det här fallet gör det det i allra högsta grad. De kommer använda den här finalen för att få maximal, positiv publicitet.