Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Så blir det nya Champions League

Bayern München är regerande mästare.
Foto: MIGUEL A. LOPES / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

Tolv toppklubbar bryter sig ut och startar en egen Super League. 

Samtidigt klubbade Uefa igenom ett nytt upplägg för Champions League. 

Turneringen utökas från 32 till 36 lag och gruppspelet skrotas, det bekräftar Uefa på sin hemsida.  

Det nya upplägget för Champions League fastställdes av Uefa under måndagen och börjar gälla säsongen 2024/25. Ett liknande upplägg väntas gälla för för Europa Conference League.

Nytt för turneringen är att det inte längre kommer att spelas något gruppspel. Istället spelar samtliga lag i en serie där alla lag nu garanterade minst tio matcher. Vilka lag som möter varandra bestäms med lottning och lagen placeras i olika potter beroende på hur lagen tidigare presterat i europaspelet. 

Därefter går de åtta bästa lagen direkt vidare till slutspel medan lag 9-16 får möta något av lag 17-24 i ett dubbelmöte om de sista åtta platserna. 

Därefter följer åttondelsfinaler och ett slutspel enligt nuvarande upplägg. 

Fyra nya platser

Dessutom utökas antalet lag från 32 till 36 lag. 

Den ena av de nya platserna tilldelas trean i den femte bästa ligan i Europa som får en direktplats till turneringen. En plats kommer att tilldelas en mästare från någon av de europeiska ligorna då antalet platser som tillfaller dem utökas från fyra till fem och de två sista tilldelas de högst rankade lagen baserat på de fem senaste lagen.