Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallades ”biologisk bomb” – avslöjar en ny sanning

Atalantas tvingades spela sina CL-matcher på San Siro i Milano. Ett helt okej alternativ, tycker lagets tränare Gasperini.
Atalantas tränare Gian Piero Gasperini har haft covid-19.Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Atalanta körde över Valencia med 4-1 i den ödesdigra matchen.Foto: DANIELE MASCOLO / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: DANIELE MASCOLO / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: UEFA / HO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Matchen kallades för en ”biologisk bomb” och en smitthärd för coronaviruset.

Nu berättar Atalantas tränare Gian Piero Gasperini om sin rädsla under och efter Champions League-mötet med Valencia.

– Om ni tittar på bilderna... jag ser inte ut att må bra på bänken, säger Gasperini till Gazzetta dello Sport.

Champions League-matchen mellan Atalanta och Valencia blev en av de sista som spelades innan coronaviruset pausade all fotboll i Italien. Matchen spelades på San Siro eftersom Atalantas ordinarie arena i Bergamo är under ombyggnad. 

Det gjorde att tusentals supportrar gjorde resan mellan Bergamo och Milano och immunologen Francesco Le Foche såg ett stort samband mellan matchen och coronavirusets spridning i Italien.

Därefter benämnde också Bergamos borgmästare Giorgio Gori matchen som en ”biologisk bomb”.

– Där och då visste vi inte vad som hände. Den första patienten i Italien fick vi den 23 februari och den här matchen spelades den 19 februari. Om viruset redan cirkulerade då blev alla 40 000 på matchen smittade där, sa Gori enligt både Marca och The Guardian.

Gasperini berättar om sjukdomen

En av personerna på arenan som redan plågades av covid-19 och som kan ha spridit viruset till många fler var Atalantas tränare Gian Piero Gasperini. I en intervju med Gazzetta dello Sport berättar han hur han började må sämre och sämre.

– Jag var rädd. Dagen innan matchen var jag sjuk och kvällen när matchen spelades var det ännu värre. Om ni tittar på bilderna... jag ser inte ut att må bra på bänken, säger Gasperini.

Två nätter senare sov han nästan inte alls.

– Jag hade inte feber men jag kände mig förstörd. Varannan minut passerade en ambulans utanför. Det verkade vara ett krig.

Gasperini berättar också om rädslan för att bli en av de som behövde åka i väg med ambulanserna men han klarade sig och blev frisk.

– Tio dagar senare bekräftade tester att jag hade haft covid-19.

Italien öppnar för träningar igen efter coronautbrottet meddelade premiärminister Giuseppe Conte i maj.