Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenhårda straffet: City kastas ut ur CL

Manchester City har brutit mot Uefas regler gällande Financial Fair Play. Och straffas nu stenhårt genom att stoppas från Champions League.
Foto: MATTHEW CHILDS / BILDBYRÅN REUTERS
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES / COLORSPORT WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Manchester City har brutit mot Uefas regler gällande Financial Fair Play.

Och straffas nu stenhårt.

Klubben portas från spel i Champions League i två säsonger och tvingas böta cirka 300 miljoner kronor.

Det var i slutet av 2018 som tyska Der Spiegel publicerade sin granskning av Manchester City.

Bland annat visade man upp hemliga dokument som bevisade att klubbens ägare Sheijk Mansour bistått City med mer pengar än vad regelverket tillåter. Dessutom avslöjade tidningen att Fifa-presidenten Gianni Infantino, då generalsekreterare för Uefa, ska ha hjälpt Paris Saint-Germain och Manchester City att komma lindrigt undan efter sina brott mot dessa regler.

I maj 2019 startades en utredning och under fredagskvällen kom beskedet: Manchester City straffas stenhårt.

Manchester City portas från Champions League

Nu stängs klubben av i Champions League under två säsonger och straffas dessutom med böter på 30 miljoner euro, vilket motsvarar 316 miljoner kronor. Detta då klubben anses ha överdrivit sina sponsorintäkter mellan 2012 och 2016.

Dessutom ska klubben inte ha samarbetat som den borde i samband med utredningen, det meddelar det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, i ett pressmeddelande.

Strax efter att beskedet kommit svarade Manchester City med ett officiellt utlåtande på sin hemsida.

”Vi är besvikna, men inte förvånade, över dagens besked”, skriver man.

Manchester City poängterar att de under hela processen har varit kritiska till att ett icke oberoende organ ska bedöma saken. Man har också påbörjat en överklagan, som ska skickas in till Idrottens skiljedomstol Cas.

”Enkelt uttryckt: Det här är ett fall som Uefa har tagit upp, som Uefa har utrett och där Uefa delat ut straffet. Nu vill klubben ha ett oberoende domslut i frågan”, skriver Manchester City på sin hemsida.

I samband med den tunga smällen tog också flyttryktena kring klubbens tränare Pep Guardiola fart på nytt. Spanjorens kontrakt med City går ut efter nästa säsong och 49-åringen har tidigare kopplats ihop med Juventus.

https://twitter.com/RobHarris/status/1228385273232416769