Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag reagerade på det, givetvis”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kan coronakrisen förstöra Djurgårdens Champions League-drömmar?

Det är inte alls otänkbart, enligt klubbens sportchef.

– Nej, absolut inte. Ingen har svar på någonting, säger Bosse Andersson.

Bosse Andersson är tydlig med att han tycker att frågor som rör allsvenskan och Djurgårdens kval till Champions League i sommar kommer i andra hand i dagsläget.

– I de här tiderna så känns det ganska sekundärt med fotboll. Det finns större frågor.

Med det sagt har han, i egenskap av sportchef för den svenska mästaren, ett högst oklart arbete framför sig. Ingen vet med säkerhet när allsvenskan kommer igång och i onsdags beslutade det europeiska fotbollsförbundet Uefa att alla matcher i Champions League ska skjutas upp ”tills vidare” – något som sannolikt kan påverka Djurgården som 7–8 juli är tänkt att inleda kvalspelet till nästa säsongs upplaga av den prestigefulla turneringen.

– Jag reagerade på det, givetvis. Det måste vara enorma konsekvenser för de klubbar som är i Champions League och spelar nu. Men samtidigt så är det många som har det tufft i dag, säger Andersson.

”Lång bit bort”

TT: Tror du att ert kvalspel till Champions League kan bli av som planerat?

– Med Champions League-spel så ska man resa runt i olika länder och spela matcher inför publik, så det är klart att det just nu känns som en lång bit bort att det ska vara möjligt om några månader.

Bosse Andersson påpekar att det alltjämt kvarstår många matcher innan de europeiska ligorna ska kunna spelas klart. Mästare måste utses och lag ska kvalificera sig till Uefas turneringar för att det stora fotbollspusslet ska gå ihop.

– Ingen skulle vara gladare än jag om det skulle gå men just nu, i början av april, känns det som att det är en bra bit kvar för att det ska vara realistiskt. Det är så många hinder på vägen.

Inte otänkbart

En möjlig konsekvens av coronaviruset skulle kunna vara att de tidiga kvalomgångarna till Champions League och Europa League kapas för att allt ska hinna falla på plats till hösten – och att lag som Djurgården inte ens får chansen att slå sig in i finrummet.

TT: Är du orolig för att Djurgården inte får kvala?

– Ja, man kan vara orolig för allt i dessa tider. Men det får bli en framtida fråga, säger Bosse Andersson.

TT: Men du ser det inte som ett otänkbart scenario?

– Nej, absolut inte. Det är ingen som har svar på någonting. Men det får vi hantera i så fall. I det korta perspektivet måste vi få igång allsvenskan med publik, det är nog det viktigaste. Sedan är olika länder i olika faser med olika förutsättningar för att det ska bli internationellt spel. Det tror jag kan bli svårare, säger Bosse Andersson.