Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är äcklad över vad Spanien representerar”

Henrik Larsson efter CL-triumfen 2006. Oleguer står till vänster om Larsson. Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Då hade de mötts i Champions League tidigare. Foto: BERNAT ARMANGUE / AP
Oleguer. Foto: MANU FERNANDEZ / AP

FC Barcelona återvände på tisdagskvällen till Anfield för första gången på 12 år. 

Förra gången de besökte Liverpool kom de med en elva bestående av tio ikoniska namn - och Oleguer. 

Spelaren som kämpat för katalansk självständighet, anklagats för att stötta terrorister och vägrat representera det spanska landslaget. 

- Jag känner mig äcklad över vad Spanien representerar, säger han. 

Åttondelsfinal i Champions League, tidig vår 2007. Liverpool har tagit en urstark 2-1-seger på Camp Nou och Barcelona är piskat att vinna med mer än ett mål i returen på Anfield. De har spelarna för att klara av det. 

Den elva tränaren Frank Rijkaard ställer till start är fylld till brädden med ikoniska namn som Xavi, Andrés Iniesta, Carles Puyol, Ronaldinho, Lionel Messi - och så vidare. 

Men ett namn står ut, kanske allra främst för att han till skillnad från sina lagkamrater denna dag inte gått till historien som en av sin tids främsta fotbollsspelare. 

Oleguer.

Barcelonas startelva på Anfield 2007

Victor Valdés: Barcelonas och Spaniens självklara val som målvakt under deras respektive storhetstider. Har vunnit allt som går att vinna. 

---

Lilian Thuram: En av de främsta försvararna i fransk fotbollshistoria. Tongivande när Frankrike tog VM-guld 1998. 

Carles Puyol: Spaniens och Barcelonas kapten och härförare. Lika framgångsrik som Victor Valdés. 

Rafael Marquez: Stor hjälte i Mexiko, är en av blott tre spelare som deltagit i fem VM-slutspel. 

Oleguer. 

---

Deco: Har vunnit Champions League med två olika klubbar och var en av Portugals största stjärnor under 00-talet. 

Xavi: Hjärnan och motorn i det Barcelona som var oslagbart i slutet på 00-talet. För evigt en hjälte tillsammans med: 

Andrés Iniesta: Bolltrollaren och magikern som dessutom hade en fallenhet för att göra viktiga mål. Har som bekant avgjort en VM-final. 

---

Ronaldinho: En av fotbollsvärldens största underhållare i modern tid. Kunde under sina bästa stunder dominera mot vilket motstånd som helst. 

Samuel Eto'o: Målmaskinen från Kamerun som hålls som en av Afrikas bästa spelare genom alla tider. 

Lionel Messi: Lionel Messi. 

Oleguer hade stora problem med Ljungberg

Oleguer Presas Renom, eller bara Oleguer, inledde sin fotbollskarriär i det lilla katalanska laget UDA Gramenet. Efter att ha imponerat där plockades han till Barcelonas B-lag och slog sig därifrån in i A-laget. 

Oleguer spelade mittback - eller vid behov ytterback - och gjorde det i Barcelona mellan 2003 och 2008. Som svensk minns man honom allra mest från Champions Leaguefinalen mellan Barcelona och Arsenal 2006. Oleguer hade problem med Fredrik Ljungberg i den matchen och byttes till slut ut mot Juliano Belletti som med hjälp av Henrik Larsson avgjorde matchen till Barças fördel. 

2008 lämnade han Barcelona för Ajax, där han stannade till 2011. Ajax valde då att inte förlänga hans kontrakt och Oleguer slutade med professionell fotboll, 31 år gammal. 

Så långt, en framgångsrik fotbollskarriär utan att nå de stora rubrikerna. Men då har vi inte ens skrapat på ytan. 

Oleguers strid för katalansk självständighet

Oleguers främsta gärning skedde utanför fotbollsplanen och det var tidigt tydligt att han skilde sig från de flesta andra fotbollsspelare. 

2006 släppte han boken Camí d'Itaca som avhandlade saker som barndomsanorexi, antifascism och den spanska statens medverkan i Gulfkriget. Samma år vann Barcelona La Liga och när han tog emot pokalen gjorde han det omsvept i ”senyera estelada”, flaggan som är en symbol för katalansk självständighet. Ett inte okontroversiellt ställningstagande i Spanien. Något som blev tydligt för den breda massan 2017 då Katalonien höll en omstridd folkomröstning för självständighet, något som ledde till stora oroligheter i landet. 

Men Oleguer var inte rädd för kontroverser under sin karriär. Han var en tydlig förespråkare för katalansk självständighet till den grad att han vägrade representera det spanska landslaget. Han togs ut av Luis Aragones och deltog i några träningar, men tackade nej till spel. 

I en färsk intervju med fotbollsmagasinet Panenka berättar Oleguer hur han resonerade. 

- Jag ville inte vara en del av ett landslag som inte representerar mig på något sätt. Tvärtom känner jag mig äcklad över vad det representerar, säger han och hänvisar dels till Spaniens fascistiska historia samt den spända relationen mellan den spanska regeringen och de som är för Kataloniens självständighet. 

Anklagades för att stötta en terrorist

Oleguer har ofta placerats långt ut på den politiska vänsterkanten, även om han själv säger att han är mer intresserad av ”social rättvisa än politiska partier”. 

Genom åren har han bland annat spenderat en natt i häkte, misstänkt för att ha misshandlat en polis under en demonstration i hemstaden Sabadell. Under sin tid i Amsterdam deltog han i en demonstration mot förbudet mot ”squatting” (husockupation) och under senare år har han kritiserat Spaniens och EU:s ekonomiska modell. 

- Folk är oförmögna att göra något alls när de lever i den, har han sagt enligt tidningen Medium

Hans mest kontroversiella stund under karriären var när han år 2007 skrev en debattartikel som kritiserade Spaniens rättsväsende och stöttade ETA-medlemmen Inaki de Juana. 

ETA

ETA står för Euskadi ta Askatasuna (baskiska för ”Baskerlandet och friheten”) och var en baskisk separatistisk rebellgrupp som hade som mål att skapa en självständig och socialistisk baskisk stat. ETA är stämplat som en terroristorganisation av FN, USA och EU. Mellan 1968 och 2003 anses omkring 800 personer ha dödats i terrordåd utförda av ETA.

Artikeln ledde till att Oleguer anklagades för att stötta en dömd terrorist, han förlorade stödet från sin sponsor Kelme, fick kritik från sin egen tränare Frank Rijkaard och blev utbuad på flera arenor runtom i Spanien. 

- Vissa såg mig som en ikon för vad jag sa och andra hatade mig för det. Jag visste att det skulle bli så, säger han till Panenka

Han fick frågan av tidningen Guardian om hans liv inte skulle ha varit enklare om han aldrig skrivit den artikeln. 

- Jo, men livet är inte enkelt. Om vi vill ha en bättre värld måste vi alla kavla upp ärmarna, svarade Oleguer. 

”VM och EM - det betyder ingenting för mig”

Den där matchen på Anfield 2007 slutade med en 1-0-seger till Barcelona, Eidur Gudjohnsen gjorde målet. Det räckte inte för Barcelona som slogs ut. 

12 år senare var Lionel Messi tillbaka på Anfield. Barcelona kollapsade totalt, förlorade med 0-4 och slogs ut ur Champions League. 

En stor sorg i staden. 

Men Oleguer är långt i från allt det där. Efter karriären utbildade han sig i ekonomi på Universitat Autònoma de Barcelona. Därefter har han propagerat mot kapitalism, främst för den katalanska politiska sammanslutningen CUP (Candidatura d'Unitat Popular). 

Fotbollen spelar en väldigt liten del i Oleguers liv nu. 

https://www.instagram.com/p/Bvq1eBRnS21/

Tidningen Naciodigital berättar att han i dag tränar småbarn i födelsestaden Sabadell. Det är så långt intresset sträcker sig. 

- Jag har inte sett någonting alls från vare sig de VM eller EM som varit, det betyder ingenting för mig.