Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Italien i karantän – så påverkas CL nu

Mästerskap världen över har påverkats.
Cristiano Ronaldo.Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Napolis arena San Paolo spölas av för att motverka coronaspridning.Foto: CIRO FUSCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hela Italien är försatt i karantän och Serie A stängs ner tills vidare på grund av coronaviruset. 

Hur påverkar det Champions League, där de italienska lagen Atalanta, Juventus och Napoli är med och gör upp om kvartsfinalplatserna? 

Uefa har inte kommit med något officiellt besked, men under måndagskvällen rapporterar internationella fotbollsmedier om flera olika scenarion. 

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har redan vidtagit åtgärder när det kommer till åttondelsfinalen mellan PSG och Borussia Dortmund, som spelas i Paris på onsdagen. Den matchen kommer att spelas inför tomma läktare, på grund av risken för spridning av coronaviruset. 

Tre italienska lag, Atalanta, Juventus och Napoli, finns också med bland dem som gör upp om avancemang till kvartsfinal. Italien tillhör de länder som drabbats hårdast av coronaviruset, och under måndagskvällen meddelade premiärministern Giuseppe Conte att hela landet försätts i karantän och att all idrott – inklusive fotbollsligan Serie A – upphör. Enligt italienska Eurosport kan idrottsevenemangen som tidigast återupptas den 3 april. 

Innan Giuseppe Conte bekräftade att all idrott stoppas hade den italienska olympiska kommittén kommit med en rekommendation som indikerade vad som var på väg att beslutas. Då uppgavs det att Italien inte har makt att påverka internationella evenemang som äger rum i landet, men det var innan beskedet kom att hela Italien försätts i karantän. 

Napoli spelar sin åttondelsfinal i Champions League borta mot Barcelona, och det finns just nu ingenting som tyder på att den matchen påverkas av Italiens senaste krisbeslut. Även Atalanta spelar borta mot Valencia. 

Uefa har inte meddelat om och i så fall hur de kommer att agera när det kommer till Juventus match mot Lyon, som är planerad att spelas i Turin den 17 mars. 

Så påverkas Champions League av corona

Det har dock rapporterats om ett antal möjligheter: 

Matchen spelas inför tomma läktare

Serie A har redan valt att spela utan publik vid flera matcher, bland annat stormötet Juventus-Inter. Franska L'Equipe uppgav redan förra veckan att matchen mellan Juventus och Lyon skulle spelas inför tomma läktare. 

Matchen spelas utanför Italien

Tidningen Times of Malta har uppgett att Juventus undersökt möjligheten att få spela matchen på Malta. Den italienska klubben fick dock nedslag av det maltesiska fotbollsförbundet. 

Men Lyons president Jean-Michel Aulas menar att det finns en möjlighet att matchen spelas någon annanstans utanför Italien. 

– I värsta fall kan det inte uteslutas att vi får spela på neutral mark, säger han enligt Daily Mail

”Jag tror att matchen blir av den 17 mars, men inte i Italien”, skriver BBC:s Greg Brady på Twitter. 

Matchen skjuts upp

Flera italienska matcher, bland annat cupmötet mellan Zlatan Ibrahimovics AC Milan och Juventus, har skjutits upp till ett senare datum. 

Om idrottsevenemangen kan återupptas igen den 3 april skulle matchen kunna spelas innan kvartsfinalerna är planerade att spelas, 7 och 8 april. 

”Det är mindre komplicerat att förändra slutet på Champions League än hela Serie A”, menar Maxime Dupuis på franska Eurosport