Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höll sjukdomen hemlig från sina lagkamrater

Foto: CARL RECINE / BILDBYRÅN
Foto: JOHN SIBLEY / BILDBYRÅN

När Chelsea möter Barcelona under söndagen Fran Kirby en av Chelseas nyckelspelare. 

Men det var länge osäkert om Kirby ens skulle sätta sin fot på fotbollsplanen igen. I november 2019 fick hon en hjärtsjukdom som hotade att avsluta hennes karriär. 

Länge valde hon att hålla sjukdomen hemlig. 

– Jag trodde på riktigt att jag hade fått en hjärtattack, berättar hon för ESPN.

Det är den 18 november 2019. Precis som vilken dag som helst efter en match går Fran Kirby till gymmet. Lite överkroppsträning står på schemat, följt av skotträning och sprint. I efterhand kan Kirby se varningssignalerna redan där: hon har en hosta som inte har släppt på flera veckor, dalande energinivåer och ett lättretligt humör. 

– Allt var väldigt segt, jag var trött och... arg, väldigt arg bara, berättar hon för ESPN

Kvällen är även den ytterst ordinär. Kirbys nära vänner, tillika lagkamrater, Beth England och Maren Mjelde kommer över på middag. Helt plötsligt börjar det smärta enormt i Kirbys bröst. 

– Jag höll i bordet. Jag vet inte vad som sker, det är något som händer. Jag behöver hjälp, något är väldigt fel, berättar hon. 

Kirby ställer sig upp och försöker ta sig till soffan men kollapsar på golvet. Vännerna ringer larmcentralen och berättar om vad som händer. Kirbys ögon rullar bakåt i huvudet och hon är medvetslös i flera sekunder innan hon återfår medvetandet – för att sedan förlora det på nytt. 

– Jag trodde på riktigt att jag hade fått en hjärtattack, berättar hon på ESPN:s Youtube- kanal. 

Klubben valde att hålla sjukdomen hemlig

Dagen därpå berättade Kirby för klubben om vad som hänt och får träffa klubbens läkare. Diagnos fastslogs. Kirby hade fått perikardit, även känt som hjärtsäcksinflammation. Säcken som skyddar hjärtat hade fyllts av vätska och blivit ordentligt inflammerad. 

Vägen tillbaka skulle komma att bli lång. 

Tillsammans med Chelseas tränare Emma Hayes valde Kirby att hålla låg profil kring vad hon drabbats av. Till lagkamraterna sades det att Kirby fått ett virus och att hon därför uteblev från träningarna. 

De första månaderna medicinerade Kirby, utan att se någon förbättring. Att gå upp för trappan blev en heldagsaktivitet, och att hålla i gång en konversation med en vän blev nästintill omöjligt. 

– Jag kände mig så himla trött. Jag kunde starta en konversation, för att sedan bara stänga av och inte avsluta den. 

Att spela fotboll fanns inte på kartan, och flera gånger var Kirby nära att ringa Hayes och avsluta karriären. I samma veva värvade Chelsea australiskan Sam Kerr som ryktades bli Kirbys ersättare. Kirby klarade inte av spekulationerna och valde att helt avskärma sig från sociala medier. 

Men så. 

En morgon i mitten på juni 2020 och mitt i pandemin som tvingade alla, inklusive Kirby, att sätta livet på paus så vaknade hon. Smärtan i bröstet som varit en konstant påminnelse om sjukdomen kändes inte längre. 

Hayes om comebacken: ”Hon är ännu bättre'” 

Det hade då gått sju månader sedan kollapsen. Trevande kunde Kirby börja träna igen i samråd med Chelseas läkare Francisco Moreira. Hayes var med Kirby varje steg på vägen och har varit en enorm stöttepelare för anfallaren. Hayes var alltid säker på att Kirby skulle återvända till fotbollen så småningom.

– Även om vi hade försökt att kartlägga rätt väg för att hålla henne på rätt väg... Alla frågade om Fran skulle komma tillbaka till den nivån hon var på tidigare. Jag svarade ”nej hon är ännu bättre”, minns Hayes tillbaka i ESPN. 

Den 29 augusti mötte Chelsea Manchester United på Wembley stadion i välgörenhetsmatchen FA Community Shield. Det var Kirbys första match efter sjukdomen. 

– Jag tror att alla kunde se hur nervös jag var. Jag hade haft en bra försäsong men man vet ju aldrig hur man kommer vara när det verkligen gäller och man ska prestera på den höga nivån. Det var en viktig match för mig att kunna känna ”okej, du kan göra det här, berättar Kirby i Chelseas egen Youtube-kanal. 

Chelsea vann matchen med 2-0. Säsongen 20/21 noterades Kirby för 16 mål och 11 assist i engelska högstaligan, som Chelsea också vann. Laget gick till final i Champions League. 

– Hennes övergripande spel är bättre nu. Hon hade alltid varit exemplarisk, med sin vision sitt altruistiska sätt att skapa chanser för andra, men jag tror att hon har tagit fram sin hänsynslöshet framför mål. Det är hennes arbetstakt med boll och utan som har nått en ny nivå. Hon är exceptionell, säger Hayes om Kirby i ett klipp på Chelseas Youtube-kanal.