Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här spreds viruset: ”En biologisk bomb”

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Atalanta-Valencia spelades precis innan viruset bröt ut i Italien.
Foto: DANIELE MASCOLO / REUTERS BILDBYRÅN
I efterhand beskrivs matchen på San Siro som ”en biologisk bomb”.
Foto: JAN HUEBNER/VOIGT / IMAGO IMAGES / JAN HUEBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Atalanta, med kapten Papu Gomez i spetsen, vann matchen med 4-1.
Foto: ANDREA STACCIOLI / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

Varför blev spridningen av coronaviruset så stor i norra Italien?

Allt fler blickar vänds nu mot Champions League-matchen mellan Atalanta och Valencia – med över 40 000 personer på läktarna.

– Det var en biologisk bomb, säger Bergamos borgmästare Giorgio Gori.

Över 7 000 personer i Italien har dött på grund av coronaviruset. Allra värst är situationen i Bergamo, där krematoriet inte längre kan hantera alla döda kroppar och militärens lastbilar får frakta i väg likkistor till andra orter.

Varför blev utbrottet så dramatiskt just där?

Bergamos borgmästare Giorgio Gori har en teori, som han delade med sig av i ett videosamtal med flera journalister i går.

Han tror att matchen mellan Atalanta och Valencia spelade en stor roll.

40 000 supportrar

Den spelades på San Siro i Milano, eftersom Atalantas ordinarie hemmaarena är under ombyggnad. Tusentals fans reste därmed mellan Bergamo och Milano. Dessutom var det en hel del spanska supportrar på plats.

– Där och då visste vi inte vad som hände. Den första patienten i Italien fick vi den 23 februari och den här matchen spelades den 19 februari. Om viruset redan cirkulerade då blev alla 40 000 på matchen smittade där, säger Giorgio Gori enligt både Marca och The Guardian.

– Vi hade en fullsatt arena. Efteråt samlades folk på barerna. Folk var verkligen i närkontakt med varandra den kvällen och viruset kunde spridas från person till person. 

Han går så långt att han beskriver matchen som ”en biologisk bomb”.

”Det var galenskap”

Tidigare har även immunologen Francesco Le Foche gjort kopplingen mellan Atalanta-Valencia och coronavirusets spridning i norra Italien.

I en intervju med Corriere dello Sport berättade han:

– Det här var för en månad sen, så tidsmässigt stämmer det in väldigt bra. Tusentals människor firade på läktaren, bara centimeter ifrån varandra. Det var kramar och skrik. Jag kan också tänka mig att många som hade biljett till den här matchen valde att gå, även om de inte kände sig helt friska.

– Med facit i hand var det galenskap att spela den där matchen.

Enligt uppgifter i spansk press blev en tredjedel av Valencias trupp smittad av coronaviruset efter besöket i Milano.

Atalanta vann matchen med 4-1 och gick sen vidare till kvartsfinal i Champions League.