Foto: KRISTIAN KANE / IMAGO/FOCUS IMAGES/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBHFoto: KRISTIAN KANE / IMAGO/FOCUS IMAGES/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
 Foto: KRISTIAN KANE / IMAGO/FOCUS IMAGES/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Här är lagen som är klara för slutspel i Champions

Publicerad

Liverpool, Real Madrid, PSG, Bayern München, Roma, Chelsea, Barcelona, Juventus och Manchester United. Jättarna har tagit sig vidare från gruppspelet i Champions League. Med några få undantag.

Nu är det dags för åttondelsfinaler och här kan du läsa vilka som gått vidare.

Champions Leagues gruppspel är över. Turneringen som tyckare älskar att hata. En kritik som varit återkommande är att färre och färre skrällar tar sig vidare från gruppspelet. Och nog har de flesta rutinerade elefanterna gått vidare. Men några har strukit med och lämnat utrymme för mindre klubbar att få smaka på slutspelets sötma. 

Liverpool lyckades trolla sig vidare

Inför sista omgången stod anrika klubbar som Dortmund, Napoli och Liverpool utanför slutspelssträcket. Dortmund och Napoli lyckades inte ta sig upp på en andraplats i respektive grupper. De får i stället sikta in sig på Europa League – som en tredjeplats i Champions Leagues gruppspel leder till. 

Men Liverpool lyckades med konststycket att från ett klurigt läge sno åt sig en förstaplats genom att besegra Spartak Moskva med hela 7-0 i sista omgången. Liverpool är därmed vidare till slutspel för första gången på nio år.

LÄS MER: Liverpool bryter en nio år lång mardrömssvit

Väl där gör de 15 andra lyckliga klubbar sällskap.

De är vidare till slutspel i Champions League

De här klubbarna är vidare till åttondelsfinalerna: 

Liverpool, Sevilla, Besiktas, Porto, Sjachtar Donetsk, Manchester City, Tottenham, Real Madrid, FC Basel, Manchester United, PSG, Bayern München, Roma, Chelsea, Barcelona och Juventus.

Gruppettor: Manchester United, Liverpool, Paris Saint-Germain (PSG), Roma, Barcelona, Manchester City, Tottenham och Besiktas.

Grupptvåor: FC Basel, Bayern München, Chelsea, Juventus, Sevilla, Sjachtar Donetsk, Porto och Real Madrid.

När är lottningen till slutspelet?

Lottningen för åttondelsfinalerna sker vid lunchtid på måndag den 11 december. Champions League följer inget slutspelsträd utan de olika delfinalerna lottas inför varje tillfälle. Gruppettor lottas mot grupptvåor. I årets Champions League har starka klubbar som Juventus, Bayern München, Chelsea och Real Madrid slutat tvåa i sina grupper. Så det behöver inte nödvändigtvis betyda att man får en bra lott bara för att man slutat etta i gruppen. Lag från samma länder kan inte heller lottas mot varandra förrän i kvartsfinalerna.

LÄS MER: Guide: Så spelas Champions League säsongen 2017/2018

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag