Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen bakom virala bilderna: ”Det var därför”

Foto: GABRIELE MARICCHIOLO/NURPHOTO/SHUTTERSTO / GABRIELE MARICCHIOLO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTER
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Han är en spelare du älskar att ha i ditt lag – annars hatar du honom”. 

Orden kommer från Daniele de Rossi och handlar om Giorgio Chiellini, 37. 

Sommarens EM-vinnare har kallats för såväl geni som svin – och han är den Malmö FF måste överlista för att ta hem segern på tisdag. 

– Han är stark och trygg, säger Olof Mellberg om sin gamle lagkamrat. 

Bilden där Giorgio Chiellini, italiensk landslagskapten, lyfter bucklan efter EM-finalsegern mot England, är minst sagt speciell för den åldrande mittbacken. Chiellini har haft en central roll i alla Juventus titlar under 2010-talet och har mängder av individuella priser. 

Men någon stor internationell titel hade han inte förrän i somras. EM-finalförlusten 2012 hade kunnat bli det närmaste han kom, men i somras fick han stå överst på pallen. 

Ändå är det ögonblicket långt i från den starkaste minnesbilden folk har från Chiellinis Europamästerskap. 

Dels har vi situationen där Chiellini bryskt drar omkull Englands Bukayo Saka som är på väg att kontra, en bild som ett fan till och med tatuerade in. 

Men framför allt har vi slantsinglingen inför straffavgörandet i semifinalen mot Spanien. Det var där och då Chiellini blev en person alla pratade om. 

Chiellini förklarar virala bilderna med Jordi Alba

Chiellini beter sig inte som någon annan gjort inför ett straffavgörande. Han knuffar Alba lekfullt, han ler stort och kramar sin motståndare. 

Sättet att bete sig så lugnt och avslappnat var det som fick C More:s expert Vicki Blommé att kalla honom för ”ett geni”. 

Foto: Andy Rain / TT NYHETSBYRÅN

När SportExpressen frågar C More:s nya Champions Leagueexpert – tillika Chiellinis gamla medspelare – Olof Mellberg om bilderna skrattar han till. 

– Skulle han lägga en straff då? 

Nej. 

– Just det, det är därför han kunde vara så avslappnad. 

Många tolkade Chiellinis agerande som ett försök att psyka Alba, men så var det inte enligt Chiellini. 

– Jag har alltid ett leende på läpparna, men också den största respekten för mina motståndare. Absolut, jag kommer skratta och krama dem, men det är något jag alltid gjort. Så det var inget försök till psykningar, utan det är sån jag är. Mina lagkamrater älskar mig, men det kan finnas tillfällen då mina motståndare tycker mindre om mig, säger han. 

En som skriver under på att Chiellini är uppskattad bland sina lagkamrater är Olof Mellberg som spelade tillsammans med honom mellan 2008 och 2009. 

– Jag trivdes väldigt bra med honom, både på och utanför plan.  Han är en aggressiv och duellstark back som är funktionell med boll. Men han hade inte snabbheten som främsta egenskap, så tror han trivdes nog med mig med som kunde täcka upp för honom, säger han. 

– Han är en stark och trygg personlighet. Han är inte ängslig alls. Jag trivdes med honom som sagt. 

Chiellini kallades för ”svin” av Albin Ekdal

Den positiva sidan av Chiellini är den som fick Jonas Eriksson att skriva på Instagram att italienaren är den spelare han ”helst skulle ta en öl med”. 

”Före matcherna var han alltid den trevligaste. Kom fram i spelartunneln, tittade mig i ögonen, hälsade, kallade mig för 'Mr Eriksson', berömde mig för mina senaste matcher, smickrade mig för att jag såg ut att vara vältränad och önskade alltid ett hjärtligt lycka till”, skriver Eriksson på Instagram.

Men precis som Chiellini är inne på själv så är det inte alltid han är den mest älskade bland sina motspelare. Romalegendaren Daniele de Rossi säger att Chiellini är en spelare man älskar att ha i sitt lag, men annars hatar. 

– Jag var en tuff spelare som gjorde många tuffa brytningar i min karriär, men om man vill ha någon riktigt elak, då är Chiellini den man vill ha, säger De Rossi. 

En som delar den bilden är Albin Ekdal, som inför Sveriges och Italiens match i EM 2016 berättade om sin bild av sin gamle lagkamrat. 

– På planen kan han vara ett svin, sa Ekdal.

– Man får väl psyka honom lite. Men han är inte det osmarta svinet på planen som ger efterslängar. Men han gillar att filma, så lite klassiskt italienskt. Vi som spelare får väl försöka göra likadant. 

Rosenberg om Chiellini

Så MFF-spelarna är varnade. För när de drabbar samman på tisdag kväll lär Chiellini få spela – och han är motiverad. 

För trots EM-guldet och otaliga liga- och cuptitlar för Juventus så är det faktiskt en sak som saknas i Chiellinis troféskåp. 

En stor europeisk cuptitel på klubblagsnivå. 2015 och 2017 var Chiellini i Champions Leaguefinal med Juventus, men förlorade båda gångerna. Nu står Malmö i vägen i hans jakt på framgång – och som man har förstått så gör Chiellini allt för att vinna. 

Det är nog en gammal MFF:are varse om. När Juventus och Malmö FF drabbade samman senast, i CL-gruppspelet 2014, pekade Chiellini ut MFF-legendaren Markus Rosenberg som det största hotet i Himmelsblått. 

– Vad som väntar? Han lär inte ge mig någon snäll behandling, sa Rosenberg då. 

Samma behandling lär vänta MFF-anfallarna i dag. 


ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More