Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dortmunds kapacitet ökar med 15 000 i CL

Dortmund-anfallaren Haller i tårar – tar emot skyttekungspriset från fjolårssäsongen.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/EIBNER IMAGO SPORTFOTODIENST

Uefa kommer att tillåta ståplatsläktare under europaspelet för första gången sedan 1988, tillkännagav dem i juli. Det gäller bara klubbar från Ligue 1, Premier League och Bundesliga.

Det innebär bland annat att den ökända ”gula väggens” kapacitet ökar med 15 000 inför kvällens premiär mot FC Köpenhamn, bekräftar Borussia Dortmund på sin hemsida.

– Det här är fantastiska nyheter, ståplats är en viktig del av vår fotbollskultur, säger Hans-Joachim Watzke, vd för Borussia Dortmund.

1988 förbjud Uefa sina medlemsklubbar från att ha inneha ståplatsläktare under europamatcher, detta efter Heyselkatastrofen. Men efter att ”safe-standing” utvecklats har flera klubbar tackat ja till att delta i ett test.

Borussia Dortmund menar på sin hemsida att de var initiativtagare till en ansökan som nu beviljats av Uefa. Det innebär samtidigt att kapaciteten på Signal Iduna Park ökar från 66 099 till 81 365 enligt klubben.

– De senaste åren har vi arbetat intensivt bakom kulisserna för att få igenom ståplatssektioner i internationella turneringar. Jag tackar Uefas president och den exekutiva kommittén för deras stöd, säger Hans-Joachim Watzke, vd för Borussia Dortmund i ett uttalande på klubbens hemsida. 

Gäller inte Arsenal och Liverpool

Bland dem finns jättar som Chelsea, Tottenham, Manchester United – och Borussia Dortmund som alla kommer att få testa ”safe-standing”. De nämnda engelska klubbarna har även infört detsamma i det inhemska ligaspelet, medan Bundesliga aldrig har reglerat nyttjande av ståplatsläktare.

– Jag önskar att alla fans utnyttjar den här möjligheten under säsongens gång, säger Hans-Joachim Watzke

Andra klubbar som Arsenal, Liverpool och West Ham deltar inte i testet, detta då de inte låtit bygga någon sådan sektion ännu, uppger The Guardian.

Utvärderingen av testet ska sedan ligga till grund för ett beslut som gäller på längre sikt, något Uefas exekutiva kommitté ska ha möte kring mot slutet av den pågående säsongen.

Ikväll spelar Borussia Dortmund premiärmatch i Champions League med start 18:45 mot FC Köpenhamn.

Tv: 17-årige Mathys Tels drömmål för Bayern München