Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans förvandling efter skandalerna

Sexvideoskandalen där Karim Benzema förekommit är ett enda missförstånd, förklarade han för TF1 i en exklusiv intervju 2015.
Karim Benzema.Foto: BERND FEIL/M.I.S. / IMAGO/MIS/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Benzema efter att ha erkänt utpressningen av Valbuena.Foto: AGENCE / BESTIMAGE / STELLA PICTURES
Karim Benzema och Mathieu Valbuena.Foto: ANDREW COULDRIDGE / ACTION IMAGES BILDBYRÅN

Det har oftast varit skandalrubriker. 

Karim Benzema har lyft sig – och klivit ur Cristiano Ronaldos skugga i Real Madrid. 

Nu ska han se till att Los Blancos tar sig förbi årets svåraste hinder – Manchester City. 

Du googlar Karim Benzema och det första som kommer upp är franska landslaget, Mathieu Valbuena och ett utpressningsförsök. 

Många kommer ihåg vad som hände inför hemma-EM 2016. Valbuena, en etablerad fotbollsspelare i Marseille fullständigt rök ihop med landets allra största fotbollsstjärna. Bråket urartade när Benzema kommit över en sexvideo och försökte pressa Mathieu Valbuena att betala en viss summa av pengar, annars släpps videon för allmänheten. 

Det hela ledde till att båda två petades inför mästerskapet – och sedan dess har ingen av dem gjort landslagscomeback. 

Tur i oturen, kanske för Karim Benzema.

För sedan han slutade i landslaget och lade sitt fokus 100 procent på Real Madrid har laget tagit tre raka Champions League-titlar, en cuptitel och vunnit ligan två gånger. 

Hyllas stort av Zidane

Men han har sällan hyllats för sina insatser – snarare tvärtom. Många experter hävdade att Karim Benzema har en roll som många andra anfallare skulle klara av att göra utan problem. 

De såg inte storheten i honom. 

Det var inte förens en viss portugis lämnade Los Blancos som de flesta började uppskatta hans insatser. 

För så är det. Cristiano Ronaldo lämnade, överraskande nog, Real Madrid för spel i Juventus sommaren 2018. 

Det var då Karim Benzema officiellt klev ur Ronaldos skugga och axlade rollen som lagets poängmaskin. 

– Jag tycker att hans siffror talar sitt tydliga språk. De som gillar fotboll vet hans kvalitéer och han är en viktig spelare för oss, för vårt anfall. Han gör det väldigt bra, sade tränaren Zinedine Zidane. 

”Glad för hans skull”

Det Zidane säger instämmer mycket väl med hur lagkamraterna beskriver den franske stjärnanfallaren. Även när Cristiano Ronaldo spelade i Real Madrid hade Benzema en jätteviktig roll i form av att skapa ytor för portugisen och ta de ”onödiga löpningarna”

– Det enda som har förändrats sedan han (Cristiano Ronaldo) lämnade är att Karim har blivit mognare. Han är en familjefar nu, och visst, det har hänt andra grejer utanför planen som har påverkat hans fotbollskarriär på ett positivt sätt, säger Zidane. 

Med de kommentarerna är det förstås inte svårt att lista ut vad den gamle landslagsspelaren och VM-hjälten från 1998 menar. 

Karim Benzema stod inför ett vägskäl efter sexskandalen 2016. Han hade två alternativ. Antingen fortsätter han vara buspojken som då och då ställer till det, eller bli en vuxen fotbollsspelare som vikariera som Real Madrids lagkapten när Sergio Ramos saknas (läs: avstängd etc).

– Jag är glad för hans skull. Han befinner sig nu på samma nivå som Alfredo di Stefano och Cristiano Ronaldo. Karim har skrivit in sig i Real Madrids historieböcker, sade Zidane efter förra säsongen. 

Gått ner fem kilo

Familjen Benzema är ursprungligen från Algeriet. Tillsammans med Karim har de sju andra syskon. Den franske anfallaren föddes 1987 och slog igenom på allvar i Lyon, tillsammans med den brasilianske fotbollslegendaren, och tillika frisparksspecialisten Juninho. 

Inför säsongen 2019/20 avslöjade 32-åringen att han körde extra fysträningar som resulterade i att han orkar löpa mer. Det, kombinerat med kostschema gjorde att Benzema gick ner fem kilo, vilket har underlättat för honom under säsongen. 

Och visst har det märkts. 

Med sina 21 mål och åtta assist på 37 ligamatcher bäddade han för ännu en ligatitel. Faktum är att han, tillsammans med Sergio Ramos, avgjorde match efter match. 

Nu har Karim Benzema spänt fast sig, laddat, och är redo att sänka Manchester City med Pep Guardiola vid rodret. 

Källor: Yahoo, BBC, Real Madrid, Transfermarkt. 

Real Madrid och Karim Benzema tog hem La Liga ännu en gång men fick fira inför tomma läktare.