Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CL-matcherna är ett brutalt uppvaknande

Foto: SVEN LEIFER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/FOTO2PRESS WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Det blev en ny tung förlust för BK Häcken i Champions League. 

Vad är lagets stora problem och är det kört nu?

SportExpressens Frida Olsson ger sin syn på matchen. 

2–0 till Bayern München efter bara tio minuter, hur ödesdiger var den tunga starten för Häcken?

Jag känner mig som en väldigt repig skiva, men misstagen leder till tappade poäng igen. Ett oerhört revanschsuget Bayern satte högsta fart och Häcken hängde inte med. Det måste vara så frustrerande att de inte ger sig själv chansen att faktiskt stå upp från början mot de tyska mästarna. Att ligga under med 2–0 efter tio minuter är milt sagt en enorm uppförsbacke direkt och en riktig mardrömsstart. Balansen ser inte riktigt ut att finnas i Häcken varken offensivt eller defensivt, och kanske är saknade av en Filippa Angeldahl än större mot så här bra motstånd. Och när en annars så säker Jennifer Falk dessutom står för en totalt feltajmad utrusning i kombination med dålig kommunikation med Elin Rubensson så sprider sig osäkerheten. Nej, det ville sig inte mot Lyon och det ville sig inte nu heller. 

Bayern München hade inte överdrivet mycket chanser, men de satte chanserna de fick. Det gjorde inte Häcken. De fick ett par lägen, Johanna Rytting Kaneryd snodde en boll högt men sköt för sent, Stina Blackstenius drev med hög fart fram men drog i stället skottet lite för tidigt och Stine Larsen var en tå från att peta in en boll. Marginalerna är små både när det kommer till motgångar och medgångar.

Två omgångar i gruppspelet och lika många förluster, är det kört för Häcken i Champions League nu?

Känslan är ja, och ska vi vara helt ärliga har spelet gett exakt samma känsla. Men det återstår fyra matcher och allt kan verkligen hända. Dock krävs något utöver det vanliga när man ställs mot Lyon och Bayern München nästa gång. Häcken MÅSTE vinna mot Benfica i de två kommande matcherna. Portugiserna knep en blytung poäng mot Bayern i senaste rundan och är inget dussinlag. BK Häcken visar glimtar av vad man kan göra på en fotbollsplan, det händer lite för sällan och framför allt så är det lite för mycket felpass, bolltapp och, vad det verkade mot Bayern, okoncentrerat då och då.

Men någonstans är det ett brutalt uppvaknade för Häcken att spela dessa matcher. De svenska mästarna är ett bra lag, men långt ifrån toppen i Europa och de märks. Och sanningen svider nog en del när man från första parkett inser vilken skillnad det är på exakt alla plan. På förhand räknade ingen med att de skulle lyckas ta poäng mot varken Lyon eller Bayern München, men de var nog inte heller någon som hade räknat med att de skulle ge bort mer än hälften av de sju mål de hittills släppt in på individuella och alldeles för enkla misstag. Det håller kort och gott inte. 

Fridolina Rolfö var med och räddade tre poäng åt Barcelona borta mot danska HB Köge. Hur viktigt var det målet för henne och den regerande Champions League-mästarna?

Enormt för både Fridolina Rolfö och för Barcelona. De regerande Champions League-mästarna hade det onekligen kämpigt mot Köge på konstgräset. Och det finns så klart förklarningar till spelet i underlaget och att det roterade rejält i startelvan, men det är också en styrka att vinna med 1-0 utan att för den delen imponera. Köge var inte helt utspelade, och hade flera bra lägen att göra både ett och två mål tidigt i den första halvleken. Barcelona andas ut och har efter två omgångar sex poäng. Gott så. 

Rolfö andas nog också ut. Formen har varit stigande för svenskan, som inte riktigt kunde vara med på hela försäsongen tillföljd av OS, men speltiden har inte varit kontinuerlig och hon har fått nöja sig med majoriteten inhopp. Dessutom har Rolfö fått spela en hel del som vänsterback (det säger något om vilka offensiva kvalitéer Barcelona besitter). I Danmark fick hon chansen som forward centralt, och det haltade väl lite precis som för hela laget. Men hon höll sig framme på Lieke Martens inlägg från vänster och Barca drog en lättnads suck när bollen gick in. Efter det växte Rolfö, och kanske kan detta ge henne mer självförtroende i fortsättningen. Även om man måste räkna med att spelsättet Barcelona spelar inte liknar något hon tidigare varit van vid och det lär således ta tid innan alla bitar sitter.