Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bisarra siffrorna: Slog världsrekord i fel sport

Erling Braut Haaland öser in mål för Dortmund.Foto: NEUNDORF/KIRCHNER-MEDIA VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/KIRCHNER-MEDIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Han värvade från Red Bull Salzburg den här vintern.Foto: ANTONIETTA BALDASSARRE / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Haaland har öst in mål sedan flytten till Dortmund.Foto: TIMGROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN

Erling Braut Haaland, 19, är inte bara en av Europas hetaste målskyttar.

Han är också ett fysiskt fenomen.

Senaste beviset för det? Norges nya stjärnskott har dykt upp i en lista över inofficiella världsrekord – i friidrott.

– Vi kanske inte ska ta det rekordet alltför seriöst, men det är ändå ett exempel på hans extrema fysik, säger VG-journalisten Joachim Baardsen som har punktbevakat Haaland under det senaste året.

Erling Braut Haaland har tagit fotbollsvärlden med storm den här säsongen.

Den 194 centimeter långa centertanken, som är uppväxt i Bryne i västra Norge, har gjort totalt 40 mål på 30 matcher den här säsongen.

Han ligger dessutom tvåa i skytteligan i Champions League efter att ha gjort 10 mål på 7 matcher, ett mål mindre än Robert Lewandovski. Bakom honom i den listan finns namn som Kylian Mbappé (5 mål), Mohamed Salah (4 mål), Leo Messi (2 mål) och Cristiano Ronaldo (2 mål).

Haaland är en av världens just nu hetaste anfallare och värderas till över en miljard kronor.

– Han sätter i princip varenda målchans. Han har varit helt otrolig och är en av de största talangerna vi ser i fotbollen för tillfället, säger den norske expertkommentatorn Jan Åge Fjörtoft till BBC.

– Jag tror inte att någon kunde se det här komma.

”Tempot var mycket högre”

Det har varit en osannolik resa. För bara lite ett drygt år sen spelade Erling Braut Haaland fortfarande i Molde i den norska elitserien. Han gjorde 12 mål på 25 matcher under den sista säsongen.

Den 1 januari 2019 gick flyttlasten till Österrike och den storsatsande klubben Red Bull Salzburg.

– Jag träffade honom efter den första träningen med Salzburg, säger Joachim Baardsen som är journalist på den norska tidningen VG.

– Jag satt ner på en restaurang med honom och hans pappa Alf-Inge (tidigare storspelare i Manchester City) och jag minns att Erling berättade att tempot var mycket högre än vad han var van vid i Molde.

Baardsen berättar vidare:

– Vid bordet intill satt Salzburgs dåvarande anfallsstjärna Moanes Dabbur tillsammans med sin agent och pratade med sportchefen Christoph Freund om en övergång till Sevilla. Sen dess har Erlings och Dabburs karriärer tagit lite olika riktning…

Moanes Dabbur floppade i Sevilla och såldes vidare till Hoffenheim, där han fortfarande väntar på sitt första mål.

Erling Braut Haaland? Han fyllde Dabburs skor genom att smälla in 28 mål på 21 matcher i Salzburg. Succén gjorde att han värvades av Borussia Dortmund och där har det blivit ytterligare 12 mål på 8 matcher.

Pojklagstränaren om succén

Joachim Baardsen har följt honom hela vägen.

– Det allra största var hattricken i Champions League-debuten för Salzburg och hattricket i debuten för Borussia Dortmund. Det var helt sinnessjukt, man kunde inte tro det var sant, säger Baardsen.

– Han är ju bara 19 år gammal och det här är hans första fulla säsong utanför Norge.

Hur stor är Haaland i Norge nu?

– Extremt stor. Folk är stolta över honom. Alla unnar honom framgång. Inte bara för att han är bra på fotboll, utan för att han är en person som folk tycker om. Han är enormt ambitiös, men samtidigt ödmjuk. Det gillar norrmän.

– Nu är förhoppningen att han ska skjuta Norge till landets första mästerskap på 20 år, i vårt EM-playoff i slutet av mars.

En av dem som känner extra mycket stolthet är Alf Ingve Berntsen. Han var tränare för Erling Braut Haaland i tio års tid, från 2006 till 2015.

Redan då kunde han se en stor talang. Men det var inte fysiken som utmärkte honom.

– En del har sagt att Erling var liten till växten som ung, men det är inte sant. Han var normalbyggd, men ett år yngre än alla andra som han spelade med. Och det gjorde att Erling blev tvungen att vara smart på planen, säger Berntsen till Dagbladet.

– Han gjorde många mål från dag ett. När han sen började växa och blev stor och stark och snabb… då blev han en väldigt farlig anfallare.

– Dessutom är han seriöst och ambitiös. Och då har man möjligheten att gå långt som fotbollsspelare.

Inofficiellt världsrekord i friidrott

Erling Braut Haaland fascinerar just nu fotbollsfans i hela världen och olika delar i hans spel lyfts hela tiden fram.

Efter Champions League-matchen mot PSG var det många som pekade på hans snabbhet. I en maxlöpning från straffområde till straffområde avverkade han 60 meter på tiden 6,64.

Det hade räckt till guld på de norska mästerskapen senast, när Even Meinseth vann guld på tiden 6,83.

– Det är sinnessjukt snabbt, men det är skillnad på att vara snabb på fotbollsplanen och på friidrottsbanan, säger Meinseth.

– Han är bara nio hundradelar från det norska rekordet, men han startar i fart. Då blir det svårt att jämföra.

Nu har nya siffror dykt upp – i en lista över inofficiella världsrekord inom friidrotten.

Statistikern Dominique Eisold sammanställer rekord för olika åldrar i en rad friidrottsgrenar. Till exempel har Armand Duplantis inofficiella världsrekord i stavhopp i åldrarna 7, 8, 9, 10, 11, 12, 17, 18 och 19.

Haalands rekord? Han hoppade 1,63 i stående längdhopp som 5-åring.

– Det där var innan han började med friidrott. Vi tog med honom på några friidrottstävlingar och då fick han testa sig själv, säger pappa Alf-Inge Haaland till Dagbladet.

VG-journalisten Joachim Baardsen skrattar när vi nämner världsrekordet.

– Vi kanske inte ska ta det rekordet alltför seriöst, men det är ändå ett exempel på hans extrema fysik. Han har styrkan, farten, kraften, spänsten och smidigheten. Det är sällan man ser någon ha hela paketet, säger Baardsen.

VÄRLDSREKORD. Erling Braut Haaland hoppade 1,63 i stående längdhopp som 5-åring. Det är inofficiellt världsrekord.Foto: Dominique Eisold.

Hamnar han i Premier League?

Haaland är fortfarande bara 19 år gammal och många undrar så klart hur långt han kan gå.

Är det en ny Cristiano Ronaldo? Kan han bli världens bästa fotbollsspelare? Eller kommer vi bara att se honom dala efter det här otroliga genombrottet?

Expertkommentatorn Jan Åge Fjörtoft ser en ljusframtid för Haaland – och tror att han kommer spela i Premier League en dag.

– Jag jämför alltid fotboll med utbildning. Du vill gå i det bästa gymnasiet och sen i den bästa högskolan. Nu är han i den bästa högskolan, säger Fjörtoft.

– Dortmund är vana vid att utveckla talanger till storspelare. Han kan utvecklas mer och jag tror att han kommer utvecklas mer.

Fjörtoft fortsätter:

– Han kunde ha gått till Manchester United redan den här vintern, men han valde Dortmund och det är den bästa platsen för honom just nu. Men han föddes i England när hans pappa var proffs där och jag är säker på att han kommer spela i England någon gång i framtiden.