Bayern: "Vi känner till varje grässtrå här..."

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jupp Heynckes tänker dra nytta av hemmaplansfördelen. Foto: REUTERS

München. Aldrig tidigare har ett finallag i Champions ­League fått spela på sin hemmaplan.

Den fördelen tänker Bayern München utnyttja.

- Vi känner till varje grässtrå här. Det kan utgöra skill­naden, säger Bayerns tränare Jupp Heynckes.

Efter att ha förlorat både ligan och tyska cupen till Borussia Dortmund är kvällens Champions League-final sista chansen för Bayern München att ta en titel i år. Och såväl tränare som spelare är optimistiska.

- Uli Hoeness (presidenten) sa redan för två år sedan: "Jag har en dröm och det är att vi ska spela final på vår egen arena." Det har vi uppnått nu. Vi har en fantastisk möjlighet som vi kanske aldrig får igen, säger Jupp Heynckes.

Stor stund för Lahm

Lagkaptenen Philipp Lahm återkommer flera gånger till vilken fördel Bayern har som får möta Chelsea hemma på Allianz Arena.

- Jag föddes i München, jag växte upp i München, jag kom till FC Bayern när jag var elva år. Man kan lugnt säga att jag känner mig hemma här. Vi har hungern och viljan. Självklart är det positivt för oss att spela finalen här, säger Lahm.

Lahm och mittfältsmotorn Bastian Schweinsteiger förväntar sig att Chelsea spelar mer offensivt än i semifinalen mot Barcelona. De tror också på en tät och tuff match.

- Det kommer att bli fysiskt. Det är bara att titta på vårt lag, vi har många starka och fysiska spelare. Men vi är också snabba, säger Lahm.

Schweinsteiger:

- Vi har en väldigt hög nivå. Titta på våra matcher här mot Napoli, Manchester City och Real Madrid. Det var matcher mot topplag och vi dominerade.

"Nu är det Tysklands tur"

Senaste gången Bayern München vann Champions League var 2001. Sedan dess har inget tyskt lag tagit en stor cuplokal i Europa.

- Nu är det Tysklands tur, efter alla dessa år. Jag skulle bli besviken om vi lämnade den här säsongen utan en titel, säger Jupp Heynckes.

Finalförutsättningar

Tidigare möten mellan finallagen: Chelsea-Bayern 4-2, Bayern-Chelsea 3-2 (kvartsfinal 2005).

Missar finalen: Holger Badstuber, David Alaba och Luiz Gustavo är avstänga i Bayern, John Terry, Branislav Ivanovic, Ramires och Raul Meireles i Chelsea.

Finalvana: Bayern vann turneringen senast 2001 (med Patrik Andersson i laget) och förlorade finalen 2010 mot Inter i Madrid. Chelseas hittills enda finalframträdande var i förlusten på straffar mot Manchester United i Moskva 2008.

Källa: TT

Bayern Münchens facit mot Engelskt motstånd ( vinster-oavgjorda-förluster) :

Hemma: 10-5-1. Borta: 2-7-6.

Finaler: 1-0-3. Totalt: 13-12-10.

Målskillnad: 51-43.

Chelseas facit mot tyskt motstånd ( vinster-oavgjorda-förluster) :

Hemma: 5-1-0. Borta: 1-1-4.

Finaler: 1-0-0. Totalt: 7-2-4.

Målskillnad: 18-10.

Namn: Allianz arena.

Publikkapacitet: 66 000 (vid internationella matcher, med enbart sittplatser).

Hemmalag: Bayern München, 1860 München.

Färdigbyggd: 30 maj 2005.

Kostnad: 3,05 miljarder kronor.

Största matcher: VM-semifinalen mellan Portugal och Frankrike 2006, VM-åttondelsfinalen mellan Sverige och Tyskland 2006, Champions League-finalen 2012 i kväll. Källa: TT